ποτηρια ουισκι 0

Ανάλυση και σύγκριση 7 διαφορετικών ποτηριών για ουίσκι

Περιεχόμενα show

Η εύρεση του κατάλληλου ποτηριού για να απολαύσει κανείς το ουίσκι του είναι συνήθως το “επόμενο βήμα”, η φυσική εξέλιξη στην πορεία κάθε whisky lover. Από τη στιγμή που κατανοείς πλέον γευστικές και ποιοτικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά αποστάγματα, επόμενο βήμα είναι η εύρεση του κατάλληλου ποτηριού, εκείνου που θα απογειώσει την εμπειρία σου και θα αναδείξει ιδανικά τα ουίσκι σου.

Η γευσιγνωσιακή αξιολόγηση ενός ουίσκι σίγουρα δεν είναι απλό εγχείρημα και το κατάλληλο ποτήρι μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνει μια πιο απολαυστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Υπάρχουν δεκάδες ποτήρια στην αγορά που όλα ισχυρίζονται ότι είναι ιδανικά για την απόλαυση ουίσκι ή οποιουδήποτε άλλου παλαιωμένου αποστάγματος. Φυσικά κάθε ποτήρι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αντίστοιχα διαφορετικό “στόχο”.  Φυσικό και επόμενο λοιπόν να δημιουργείται σύγχυση στο μέσο καταναλωτή που δεν έχει τη δυνατότητα να τα αποκτήσει όλα για να τα δοκιμάσει.

Το The Whisky Beat όμως πάλι είναι εδώ για σένα και θα επιχειρήσει να κάνει αυτό ακριβώς!

Για τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης μελέτης επιστρατεύσαμε τον κ. Τεό Σπυρόπουλο, whisky developer και import manager της Cava Anthidis και συγγραφέα του βιβλίου “Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα”.

Μαζί θα επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε επτά διαφορετικά ποτήρια, να επισημάνουμε οποιεσδήποτε διαφορές και να διαλευκάνουμε λίγο το τοπίο μέσω μιας όσο γίνεται πιο συστηματικής και ολοκληρωμένης μελέτης-σύγκρισης.

Disclaimer: Φυσικά, όπως πάντα, οφείλω να αναφέρω ότι κάθε άποψη που εκφράζεται σε αυτό το άρθρο είναι άποψη και τίποτα παραπάνω. Δεν επιχειρούμε να υποδείξουμε ούτε να καταλήξουμε στο ιδανικό ποτήρι καθώς η απόλαυση είναι πολύ υποκειμενική και προσωπική υπόθεση. Στόχος του άρθρου είναι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία και τίποτα παραπάνω.

 

Οι κανόνες

Α. Θα συγκρίνουμε 7 διαφορετικά ποτήρια τα οποία όλα έχουν καθιερωθεί ή σχεδιαστεί για τη γευσιγνωσία ουίσκι και άλλων αποσταγμάτων:

 1. Glencairn Glass
 2. Copita Glass
 3. Norlan Whisky Glass
 4. Old Fashioned Tumbler
 5. Blender’s Glass
 6. Spiegelau Whisky Snifter Premium
 7. Riedel Vinum Single Malt Whisky

 

ποτηρια ουισκι 1
Τα 7 ποτήρια που θα συγκρίνουμε: (από αριστερά) Glencairn Whisky Glass, Copita, Norlan Whisky Glass, Riedel Vinum Single Malt, Blender’s Glass, Spiegelau Whisky Snifter Premium, Old Fashioned Tumbler.

 

Β. …με την βοήθεια τριών ουίσκι:

 • The Glenlivet Nadurra First Fill Selection batch FF0717 60,3% abv.
 • Mortlach 16 years old 43,4%
 • Ardbeg 10 years old 46%

 

ποτηρια ουισκι 2

 

Τα ουίσκι που επιλέχθηκαν ανήκουν σε τρία διαφορετικά γευστικά προφίλ και είναι ουίσκι με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι καθώς δεν θέλουμε την μεταβλητή του “καινούργιου” στη μελέτη μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι τυχόν διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ποτηριών.

Έχουμε λοιπόν ένα ουίσκι σε cask strength και αποκλειστική παλαίωση σε πρώην bourbon βαρέλια (The Glenlivet Nadurra First Fill Selection batch FF0717), ένα ουίσκι με αποκλειστική παλαίωση σε βαρέλια sherry, τόσο αμερικάνικα όσο και ευρωπαϊκά (Mortlach 16 years old) και ένα τυρφώδες ουίσκι με παλαίωση σε βαρέλια bourbon (Ardbeg 10 years old).

Γ. Εκτιμούμε το κάθε ποτήρι ως προς τέσσερα διαφορετικά χαρακτηριστικά:

 1. Εμφάνιση: Πόσο ευχάριστο είναι οπτικά το ποτήρι.
 2. Εργονομία: Πόσο βολικό είναι στη χρήση, ποιότητα κατασκευής, αίσθηση.
 3. Μύτη / Άρωμα: Ένταση αρωμάτων, πολυπλοκότητα, αίσθηση του αλκοόλ κλπ.
 4. Δοκιμή / Γεύση: Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία της πόσης. Ένταση και πολυπλοκότητα γεύσης.

Δ. Γεμίζουμε και τα 7 ποτήρια με ένα dram (30 ml) από το πρώτο ουίσκι.

Ε. Κρατάμε σημειώσεις και βαθμολογούμε κάθε ποτήρι ως προς τα τέσσερα αυτά χαρακτηριστικά του από το 1 μέχρι το 10.

ΣΤ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το επόμενο ουίσκι.

*Τα δύο πρώτα χαρακτηριστικά (εμφάνιση και εργονομία) φυσικά θα αξιολογηθούν μόνο μία φορά και όχι για κάθε ουίσκι.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά των ποτηριών

Λόγος διαμέτρων

Εδώ θα γνωρίσουμε ένα μέγεθος το οποίο θα μας βοηθήσει στη κατανόηση των διαφορών των ποτηριών. Το μέγεθος αυτό είναι ο λόγος (αναλογία) της μέγιστης διαμέτρου του θαλάμου κάθε ποτηριού που συνήθως συμπίπτει και με τη διάμετρο της στάθμης ενός dram μέσα σε αυτό, προς τη διάμετρο του χείλους (στομίου) του στο υψηλότερο σημείο του:

Λόγος διαμέτρων = Μέγιστη διάμετρος θαλάμου / Διάμετρος χείλους

 

ποτηρια ουισκι 3

 

Όσο πιο μεγάλη η διάμετρος της στάθμης (άρα και η εκτεθειμένη επιφάνεια) του περιεχομένου σε ένα ποτήρι τόσο πιο μεγάλη/ταχεία η εξάτμιση της αιθανόλης (αλκοόλ) και των αρωμάτων ενώ όσο πιο στενό το χείλος τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση τους σε ένα σημείο και πιο εύκολη η αναγνώρισή τους όταν πλησιάσουμε τη μύτη μας σε αυτό το σημείο.

Λόγος διαμέτρων μεγαλύτερος της μονάδας (>1) σημαίνει μεγαλύτερη μέγιστη διάμετρος θαλάμου από διάμετρο χείλους άρα και καλύτερη συγκέντρωση αρωμάτων. Αντίστοιχα λόγος διαμέτρων μικρότερος της μονάδας (<1) σημαίνει φαρδύτερο χείλος από θάλαμο άρα και μειωμένη συγκέντρωση αρωμάτων στο χείλος.

Οπότε, η αναλογία αυτή μας δίνει ένα μέτρο για το μέγεθος της συγκέντρωσης των αρωμάτων στο χείλος του ποτηριού. Θεωρητικά λοιπόν, μιας και στόχος μας για τη συγκεκριμένη μελέτη είναι η γευσιγνωσία, μεγαλύτερη συγκέντρωση αρωμάτων σημαίνει και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα του ουίσκι μας, ευκολότερη και αυξημένη γευσιγνωσιακή αξιολόγηση άρα και συνολική ανάδειξη του ουίσκι μας.

Βέβαια, θα μου πείτε, αν είναι έτσι και μπορούμε κατευθείαν να ποσοτικοποιήσουμε την ικανότητα ανάδειξης ενός ουίσκι από τα διαφορετικά ποτήρια ποιος ο λόγος να τα δοκιμάσουμε; Υπολογίζουμε αυτόν τον λόγο και ξεμπερδεύουμε.

Όχι, θα σας πω εγώ. Ενώ όντως είναι ένα καλό μέτρο και ένα καλό σημείο εκκίνησης, στην πράξη μια διαδικασία τόσο πολύπλοκη όσο η γευσιγνωσιακή αξιολόγηση ενός αποστάγματος δεν θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε ένα και μόνο μέγεθος. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι οι οποίες συνεισφέρουν στην όλη εμπειρία: το μέγεθος του θαλάμου, το είδος του ουίσκι, η αλκοολική του περιεκτικότητα, η ποσότητα του ουίσκι στο ποτήρι μας και πολλά πολλά ακόμη. Οπότε ενώ ο λόγος διαμέτρων μπορεί όντως να μας δώσει μια πρώτη ιδέα για το τι να περιμένουμε, στην πράξη ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Επίσης ενώ ο λόγος αυτός ίσως είναι μια καλή πρώτη εκτίμηση της ικανότητάς του ποτηριού να αναδεικνύει τη “μύτη” και το άρωμα ενός ουίσκι, δεν συμβαίνει το ίδιο για το “στόμα” και τη γεύση του. Πράγματι το σχήμα “τουλίπας” με φαρδύ θάλαμο και στενό χείλος μπορεί όντως είτε να μην αναδεικνύει τη γεύση του ουίσκι ή ακόμα και να την υποβαθμίζει!

Μια δοκιμή θα μας πείσει. Ας γνωρίσουμε όμως πρώτα λίγο καλύτερα τα ποτήρια που θα συγκρίνουμε.

 

Glencairn Whisky Glass

 

ποτηρια ουισκι 4

 

Υλικό: Lead-free crystal (Κρύσταλλο χωρίς μόλυβδο)
Ύψος: 115 mm
Όγκος (χωρητικότητα): 175 ml
Βάρος: 127 g
Διάμετρος στομίου: 45 mm
Λόγος διαμέτρων: 67/45 = 1,49

Το ποτήρι Glencairn Whisky Glass είναι το πρώτο ποτήρι εγκεκριμένο από το Scotch Whisky Association, και χρησιμοποιείται επισήμως σχεδόν από κάθε εταιρεία και αποστακτήριο στην Σκωτία και την Ιρλανδία. Το 2006 κέρδισε το βραβείο της βασίλισσας (Queen’s Award) για τη καινοτομία στο σχεδιασμό και τη κατασκευή του.

Σχεδιαστικά αναγνωρίζουμε το κλασικό σχήμα “τουλίπας” με φαρδύ θάλαμο και στενό χείλος για συγκέντρωση αρωμάτων.

 

Copita Glass

 

ποτηρια ουισκι 5

 

Υλικό: Lead-free crystal (Κρύσταλλο χωρίς μόλυβδο)
Ύψος: 150mm
Όγκος (χωρητικότητα): 170ml
Βάρος: 96g
Διάμετρος στομίου: 40mm
Λόγος διαμέτρων: 60/40 = 1.5

Παραδοσιακό ποτήρι για γευσιγνωσία επιδόρπιων οίνων (sherry) αλλά και αποσταγμάτων, ειδικά παλαιωμένων. Γεωμετρικά διατηρεί το σχήμα “τουλίπας” που θεωρείται ιδανικό για γευσιγνωσιακή αξιολόγηση. Τα τελευταία χρόνια πολλά αποστακτήρια κάνουν τη μετάβαση στην Copita ως επίσημο ποτήρι τους. Ιδιαίτερα χρησιμοποιείται από master blenders και master distillers στις αποθήκες των αποστακτηρίων για δειγματισμό ουίσκι απευθείας από το βαρέλι.

 

Norlan Whisky Glass

 

ποτηρια ουισκι 6

 

Υλικό: Borosilicate glass (Βοριοπυριτικό Γυαλί)
Ύψος: 98mm
Όγκος (χωρητικότητα): 175ml
Βάρος: 133g
Διάμετρος στομίου: 63mm
Λόγος διαμέτρων: 64/63 = 1.02

Ένα ποτήρι με χρόνια έρευνας και ανάπτυξης από πίσω μέχρι τη χρηματοδότηση και την κυκλοφορία του το 2016.

Εμπνευσμένο από τη φύση, έντεχνα δημιουργημένο και σχολαστικά εξευγενισμένο με τον θρύλο Jim McEwan, το Norlan Whisky Glass σχεδιάστηκε για να δεσμεύει τις πολύπλοκες γεύσεις και αρώματα του ουίσκι και να τα παραδίδει στις αισθήσεις μας όπως ποτέ άλλοτε.

Η μοναδική δομή διπλού τοιχώματος προσφέρει μια απρόσκοπτη ενσωμάτωση του επιστημονικά αποδοτικού εσωτερικού με ένα αισθητικά ευχάριστο εξωτερικό για την ιδανική εμπειρία ουίσκι. Ένα ευδιάκριτο αποτέλεσμα της δομής αυτής είναι η ένταση του χρώματος του ουίσκι στον εσωτερικό θάλαμο.

 

Old Fashioned Tumbler

 

ποτηρια ουισκι 7

 

Εδώ μπορούμε να βρούμε πολλές παραλλαγές με μικρές διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το tumbler που χρησιμοποιήσαμε εμείς είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

Υλικό: Crystal (Κρύσταλλο)
Ύψος: 92
Όγκος (χωρητικότητα):
Βάρος:327g
Διάμετρος στομίου: 80mm
Λόγος διαμέτρων: 65/80 = 0.8

Στα tumbler δεν έχουμε το κλασικό σχήμα τουλίπας με μεγαλύτερη διάμετρο θαλάμου έναντι του χείλους. Βέβαια το tumbler σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε με σκοπό τη γευσιγνωσία. Εισήχθη στην αγορά στα τέλη του 18ου με αρχές 19ου αιώνα με σκοπό την απόλαυση ποτών ή κοκτέιλ. Το σχήμα του διευκολύνει την τοποθέτηση πάγου και την ανάδευση των συστατικών ενός κοκτέιλ όπως το Old-Fashioned.

 

Blender’s Glass

 

ποτηρια ουισκι 8

 

Υλικό: Crystal (Κρύσταλλο)
Ύψος: 183mm
Όγκος (χωρητικότητα): 225ml
Βάρος: 78g
Διάμετρος στομίου: 38mm
Λόγος διαμέτρων: 80/38 = 2,1

Μια μοντέρνα αναπαραγωγή ενός κλασικού ποτηριού που χρησιμοποιούταν από τους blenders τη δεκαετία του 1920. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον συγγραφέα ουίσκι Angus MacRaild. Το σχήμα κρεμμυδιού βοηθά στην μέγιστη συγκέντρωση αρωμάτων που οδηγεί σε μια καλύτερη γευσιγνωσιακή εμπειρία.

 

Spiegelau Whisky Snifter Premium

 

ποτηρια ουισκι 9

 

Υλικό: Lead-free crystal (Κρύσταλλο χωρίς μόλυβδο)
Ύψος: 192mm
Όγκος (χωρητικότητα): 180ml
Βάρος: 136g
Διάμετρος στομίου: 51mm
Λόγος διαμέτρων: 71/51 = 1,4

Η Spiegelau είναι μια πασίγνωστη εταιρεία κατασκευής ποτηριών (κυρίως για κρασί). Με 500 χρόνια ιστορία, από τη κατασκευή καθρεπτών για τα βασιλικά παλάτια της Ευρώπης μέχρι τη κατασκευή ποιοτικών κρυστάλλινων ποτηριών, η Spiegelau υπόσχεται μεγαλοπρεπή και ευγενή εμπειρία της ζωής. Το Whisky Snifter Premium είναι η καλύτερη πρόταση της εταιρείας για την απόλαυση ενός καλού ουίσκι.

 

Riedel Vinum Single Malt Whisky

 

ποτηρια ουισκι 10

 

Υλικό: Crystal (Κρύσταλλο)
Ύψος: 113mm
Όγκος (χωρητικότητα): 200ml
Βάρος: 123g
Διάμετρος στομίου: 65mm
Λόγος διαμέτρων: 57/65 = 0,9

Άλλη μια εταιρεία κυρίως γνωστή από τα ποτήρια κρασιού της και κορυφαία στο τομέα αυτό, η Riedel, μας προτείνει ένα ποτήρι ιδανικό για ουίσκι αυτή τη φορά. Σχεδιασμένο να δίνει έμφαση στην κρεμώδη υφή των εξαιρετικά ποιοτικών single malts. Αναπτύχθηκε μέσω μια σειράς workshops το 1992. Το τελικό προϊόν έχει σχήμα επιμήκους γαϊδουράγκαθου (thistle, το εθνικό φυτό της Σκωτίας) με μια συντετμημένη κολώνα και ενσωματώνει καμπύλη στο χείλος για να αναδεικνύει τη γλυκύτητα των ουίσκι.

 

Γευστική Δοκιμή – Βαθμολόγηση

Πάμε λοιπόν να δοκιμάσουμε και τα εφτά ποτήρια βαθμολογώντας κάθε ένα για τα τέσσερα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Οι βαθμολογίες και τα σχόλιά μας παραθέτονται ανά ποτήρι και ανά χαρακτηριστικό.

 

Glencairn Whisky Glass

 

ποτηρια ουισκι 4

 

Εμφάνιση

Τεό Σπυρόπουλος: Ό,τι πιο κλασικό σε ποτήρι στον κόσμο των ουίσκι! Σταθερή αξία με εμβληματικό σχήμα που παραπέμπει σε σκωτσέζικο ουίσκι. (9/10)

Μανώλης Μαθιουδάκης: Κλασικό, κομψό και πανέμορφο. Συνυφασμένο με το ουίσκι και την γευσιγνωσιακή του αξιολόγηση. (9,5/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Με μικρές κινήσεις μπορείς να αναγνωρίσεις το dram σου. Ιδανικό τόσο για γευσιγνωσία όσο και καθημερινή απόλαυση. (8/10)

Μ.Μ.: Αρκετά στιβαρό ώστε να έχει μια πολύ ωραία αίσθηση στο χέρι. Η βάση του “κάθεται” πολύ όμορφα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και βοηθά στην ανάδευση. (9/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra First Fill Selection: Ανθική μύτη με λιπαρότητα. Οι υψηλοί βαθμοί δεν “φαίνονται” τόσο.
 • Mortlach 16 y.o.: Έντονο sherry και ώριμη σταφίδα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Γλυκιά στάχτη, ιώδιο και φλούδα λεμονιού.

Η μικρή απόσταση μεταξύ χείλους και πάτου “στενεύει” και “μικραίνει” την όσφρηση. (8/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra First Fill Selection: Λεμόνι, μέλι και καρύδα κυριαρχούν σε μια έντονα επηρεασμένη από το bourbon βαρέλι μύτη.
 • Mortlach 16 y.o.: Όμορφη και πλούσια μύτη. Ζεστά αρώματα αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Μια όμορφη φρέσκια βοτανικότητα ισορροπεί υπέροχα τα κρεάτινα αρώματα. Αναγνωρίζουμε επίσης κρέμα καραμελέ, σταφίδα, δέρμα και πραλίνα φουντουκιού.
 • Ardbeg 10 y.o.: Η τύρφη φτάνει στη μύτη μας όμορφα και γλυκά. Αναγνωρίζουμε αλμύρα, καραμελωμένο λεμόνι, στάχτη, πίσσα , γρασίδι και μπανάνα.

Συνολικά έχουμε μια πολύ καλή συγκέντρωση αρωμάτων λόγω του σχήματος τουλίπας. Σε ιδανικό γέμισμα γύρω στα 25-30ml το ουίσκι μας αποκαλύπτεται ιδανικά με καλή ισορροπία αλκοόλης και αρωμάτων. (9/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Κρεμώδες με ροδάκινα, ανανά και επίγευση καυτερής πιπεριάς.
 • Mortlach 16 y.o.: Μέσο σώμα, ξηρό με νότες sherry και spicy επίγευση.
 • Ardbeg 10 y.o.: Μέσο προς λεπτό σώμα, έντονη στάχτη και ξηρότητα με επίγευση betadine και πιπέρι.

Γρήγορη δίοδος προς το στόμα με προσγείωση στο μπροστά μέρος δημιουργώντας αίσθηση υψηλών αλκοολικών βαθμών. (8/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Πλούσιο σώμα αλλά αρκετά απαλό. Μέλι, οξύτητα λεμονιού, φουντούκια και λευκό πιπέρι.
 • Mortlach 16 y.o.: Καλό σώμα και αρκετά λιπαρό. Τα θειικά στοιχεία αυξάνονται. Αποξηραμένο σύκο, σκούρα σοκολάτα, καραμέλα, μοσχοκάρυδο, δέρμα και βρεγμένο ξύλο.
 • Ardbeg 10 y.o.: Πλούσιο και λιπαρό. Ο καπνός της τύρφης θυμίζει φωτιά σε δάσος ενώ η γλυκιά εσπεριδοειδής νότα επιμένει. Αναγνωρίζουμε επίσης φύλλα καπνού (ταμπάκο) και θαλασσινό αλάτι.

Όπως κάθε ποτήρι με παρόμοιο σχήμα με στενό χείλος δυσκολεύει λίγο την πόση. Επίσης, συγκεντρώνει την ροή σε ένα και μόνο σημείο της στοματικής κοιλότητας αλλά αν κρατήσεις για λίγο το ουίσκι στο στόμα σου, αποκαλύπτεται γενναιόδωρα. (7/10)

Συνολικό Score

8,44/10

 

Copita Glass

ποτηρια ουισκι 5

Εμφάνιση

Τ.Σ.: Σαν πρώτη όψη δείχνει σχετικά μικρό σε μέγεθος. Με ουίσκι μέσα του μεταμορφώνεται σε ένα πολύ όμορφο ποτήρι. (8/10)

Μ.Μ.: Επίσης πολύ κομψό ποτήρι που σε προϊδεάζει ότι θα δοκιμάσεις κάτι ιδιαίτερα εκλεκτό. (9/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Στενό χείλος που διοχετεύει απότομα τα αρώματα και κολώνα που το κάνει λίγο εύθραυστο. Ένα καθαρα γευσιγνωσιακό ποτήρι, ιδανικό ακόμα και για cask sampling. (8/10)

Μ.Μ.: Η κολώνα του βοηθά πολύ στην ανάδευση και την στήριξη ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Στο χέρι σου έχεις τον απόλυτο έλεγχο αλλά φυσικά όπως κάθε ποτήρι με κολώνα και υψηλό κέντρο βάρους μπορεί να είναι ευάλωτο και εύθραυστο. (8/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Κακάο, λάδι καρύδας και ίσως λουκούμι σύρου. Το αλκοόλ εμφανίζεται απότομα.
 • Mortlach 16 y.o.: Ξεκάθαρη μύτη oloroso sherry ενώ στη συνέχεια το αλκοόλ γίνεται επιθετικό με κάποιους ξηρούς καρπούς και οξείδωση.
 • Ardbeg 10 y.o.: Καβουρδισμένη βανίλια, στάχτη και επίθεση εσπερειδοειδών με υψηλό και εδώ το αλκοόλ.

Απότομη μύτη με υψηλά την αλκοολική αίσθηση. (7/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Περισσότερα αρώματα ανθέων, φρούτων και ζάχαρης άχνης.
 • Mortlach 16 y.o.: Περισσότερο αλκοόλ και νότες μελιού αλλά λιγότερα φρούτα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Προάγονται τα γλυκύτερα αρώματα και το αλκοόλ αυξάνεται.

Ακόμα καλύτερη συγκέντρωση αρωμάτων από το Glencairn. To στενότερο χείλος και ιδιαίτερα ο ελάχιστα μεγαλύτερος λόγος διαμέτρων φανερώνει περισσότερα αρώματα αλλά και αλκοόλ το οποίο όμως δεν είναι ενοχλητικό. (9/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Μέσο σώμα, ενσωματωμένο αλκοόλ, μέλι, κακάο και επίγευση μακρά με γλυκιά καρύδα.
 • Mortlach 16 y.o.: Μεταξένια υφή, σύκα, τανίνες, σταφίδα και μπαχαρικά.
 • Ardbeg 10 y.o.: Δροσερό και φρέσκο με μέτριο σώμα και καλή ενσωμάτωση. Γλυκός καπνός και τύρφη, κέικ λεμονιού και επίγευση πιπεριάς habanero.

Υπάρχει μια δυσκολία στη δοκιμή λόγω του μικρού χείλους. Διοχετεύει όμως αρκετά καλά το υγρό σε όλο το μήκος της στοματικής κοιλότητας. (8,5/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Ελάχιστα πιο κρεμώδες εμφανίζοντας μια έξτρα πολυπλοκότητα!
 • Mortlach 16 y.o.: Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές από το Glencairn, τα αποξηραμένα φρούτα και οι κρεάτινες νότες κυριαρχούν και εδώ.
 • Ardbeg 10 y.o.: Επίσης χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, τύρφη, εσπεριδοειδή και ταμπάκο.

Φυσικά για τον ίδιο λόγο (στενό χείλος) η δοκιμή δυσκολεύει περισσότερο και πρέπει να δώσεις αρκετή κλίση για να μπορέσεις να πιείς μια καλή γουλιά. (7/10)

Συνολικό Score

8,06/10

 

Norlan Whisky Glass

ποτηρια ουισκι 6

Εμφάνιση

Τ.Σ.: Πανέμορφο design, σχεδιασμένο να χρυσαφίζει το χείλος όταν υπάρχει ουίσκι μέσα του. Παρόλα αυτά ξεφεύγει πολύ από τις κλασσικές γραμμές οπότε δεν είναι τόσο στο δικό μου γούστο. (7/10)

Μ.Μ.: Το Norlan προτιμά μια πιο φουτουριστική/μοντέρνα γραμμή με όμορφη λεπτομέρεια την αντανάκλαση του ουίσκι που δημιουργεί μια ξανθιά ανταύγεια στο χείλος του. Όμορφο με τον τρόπο του αλλά λίγο μακριά από τα προσωπικά μου γούστα. (7,5/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Αρκετά ελαφρύ και σταθερό. Η αίσθηση στο χέρι μου άφησε μια άσχημη εντύπωση μιας και έμοιαζε με πλαστικό. (6/10)

Μ.Μ.: Στιβαρό και ελαφρύ. Γεμίζει το χέρι σου και στέκεται όμορφα στη χούφτα σου συνδυάζοντας την αίσθηση ενός tumbler αλλά και την ευελιξία ενός ποτηριού γευσιγνωσίας. Ωστόσο το χαμηλό βάρος του υλικού (βοριοπυριτικό γυαλί) υπονομεύει την αίσθηση ποιότητάς του. (7/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Κρύβεται το αλκοόλ, λίγα δημητριακά και φρεσκάδα τα οποία χάνονται γρήγορα.
 • Mortlach 16 y.o.: Άχνη ζάχαρη και καραμελωμένο πορτοκάλι. Το sherry εμφανίζεται ελάχιστα χωρίς πολυπλοκότητα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Ελαφριά τύρφη η οποία χάνεται άμεσως. Ιώδιο σε όλη τη διαδρομή και στο τέλος ελάχιστη βανίλια.

Θα έλεγα πως έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε επιτηδευμένα να κάνει πιο στρογγυλή και flat τη μύτη. Έτσι χάνεται η πολυπλοκότητα του ουίσκι. (6/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Το μόνο που ίσως ξεπροβάλει είναι το μέλι και η καρύδα.
 • Mortlach 16 y.o.: Ελάχιστες νότες σταφίδας.
 • Ardbeg 10 y.o.: Και πάλι το άρωμα υποβαθμίζεται πολύ.

Η μύτη εξαφανίζεται. Δυσκολεύεσαι να μυρίσεις το οτιδήποτε. (5/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Φτωχό σώμα, όξινα φρούτα, τανίνες.
 • Mortlach 16 y.o.: Πιο κρεμώδες σώμα, γλυκό κουταλιού σύκο και ωμά cashews.
 • Ardbeg 10 y.o.: Πλούσιο σώμα, το αλκοόλ σαν να έχει εξαφανιστεί. Τύρφη μικρής έντασης, φρυγανισμένο ψωμί και βούτυρο.

Απαλή και ευχάριστη επαφή με το στόμα. Στρογγυλεύει όλα τα χαρακτηριστικά του ουίσκι με αποτέλεσμα να χάνεται η βασική ταυτότητα τους. (7/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Οι βασικές γευστικές νότες μελιού, λεμονιού και μπαχαρικών παραμένουν αλλά με μικρότερη ένταση.
 • Mortlach 16 y.o.: Πιο όξινο και μπαχαρικό σε σχέση με τα προηγούμενα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Αντίστοιχα και εδώ, παραμένουν οι βασικές νότες καπνού φωτιάς ξύλων, εσπεριδοειδών και ταμπάκο.

Το χείλος είναι αρκετά παχύ και όταν ακουμπάει στα χείλη μας υπάρχει κίνδυνος διαρροών. Κατά τα άλλα η αίσθηση είναι αρκετά ευχάριστη. (6/10)

Συνολικό Score

6,44/10

 

Old Fashioned Tumbler

ποτηρια ουισκι 7

Εμφάνιση

Τ.Σ.: Όταν πρωτομπήκα στον κόσμο του ουίσκι, φανταζόμουν ένα τέτοιο βαρύ ποτήρι στο χέρι μου, με χαράξεις και σκούρο υγρό μέσα του. Σίγουρα κλασικό και διαχρονικό. (8,5/10)

Μ.Μ.: Κλασικός σχεδιασμός που έχει μεγαλώσει ολόκληρες γενιές. Ακόμα και σήμερα είναι το σχέδιο που προτιμούν τα τμήματα marketing των περισσότερων brand ουίσκι αλλά και τα περισσότερα bar παγκοσμίως. (7/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Σου γεμίζει το χέρι και σου δίνει τη πεποίθηση πως το περιεχόμενό του είναι σπουδαίο. Αρκετά βαρύ και ιδανικό ποτήρι απόλαυσης σε καναπέ. (8/10)

Μ.Μ.: Ό,τι πιο στιβαρό θα συναντήσουμε σε ποτήρι για ουίσκι. Σταθερό και βαρύ, γεμίζει το χέρι σου και σου δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας. Ωστόσο σχεδιαστικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στοχεύει συγκεκριμένα στο ουίσκι. (8/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Η μύτη παραδομένη αποκλειστικά στο αλκοόλ
 • Mortlach 16 y.o.: Εκτός από το έντονο αλκοόλ ίσως ελάχιστο γλυκό κουταλιού σύκο.
 • Ardbeg 10 y.o.: Επιθετική τύρφη και πολύ ιώδιο μας συνοδεύουν ως το τέλος.

Το αλκοόλ έρχεται απότομα στη μύτη μην αφήνοντας να διακριθεί οτιδήποτε άλλο. (3/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Παντελής απουσία οποιουδήποτε αρώματος. Προσπαθώντας πολύ ίσως διακρίνουμε το λεμόνι με λίγο μέλι.
 • Mortlach 16 y.o.: Αντίστοιχα και εδώ με πολύ προσπάθεια θα αναγνωρίσουμε λίγο σταφίδα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Η τύρφη χάνει το χαρακτήρα της και υποβαθμίζεται.

Η μύτη είναι παντελώς απούσα. Μόνο το αλκοόλ αντιλαμβάνεσαι και αυτό για ελάχιστο χρόνο γιατί λόγω της μεγάλης επιφάνειας η εξάτμισή του είναι ταχύτατη όπως και η φθίνουσα πορεία του αποστάγματός μας. (3/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Αραιό σώμα. Δημητριακά στη γεύση με ελάχιστα φρούτα στο τελείωμα.
 • Mortlach 16 y.o.: Φτωχό σώμα και πάλι. Πολλές γωνίες και οξύτητες με ελάχιστη επίγευση ξηρού καρπού.
 • Ardbeg 10 y.o.: Μέσο σώμα. γλυκιά τύρφη, καπνός και καραμέλα.

Ευχάριστη αίσθηση στο χείλος, με αρκετά από τα ζητούμενα στοιχεία να εμφανίζονται στη γεύση. (7/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Το σώμα υποβαθμίζεται καθώς η εξάτμιση αυξάνεται. Η ταχεία εξάτμιση του αλκοόλ επίσης δημιουργεί αρκετές “γωνίες” στον ουρανίσκο μας ειδικά στο υψηλόβαθμο The Glenlivet Nadurra FFS.
 • Mortlach 16 y.o.: Αντίστοιχα ενώ δεν χάνουμε γευστικά έχουμε μείωση του σώματος.
 • Ardbeg 10 y.o.: Η τύρφη και πάλι χάνει τη δύναμή της. Θα έλεγα πως το tumbler δεν ενδείκνυται καθόλου για τυρφώδη ουίσκι.

Όμορφη μεταφορά του υγρού στο στόμα αλλά όπως και στη περίπτωση της μύτης, το ουίσκι μας φθίνει ταχύτατα μέσα σε ένα tumbler λόγω ταχείας εξάτμισης. Κάποιες γωνίες εμφανίζονται και μεταβάλλουν λίγο την εμπειρία. (6/10)

Συνολικό Score

6,31/10

 

Blender’s Glass

ποτηρια ουισκι 8

Εμφάνιση

Τ.Σ.: Εμφανισιακά ένα από τα αγαπημένα μου ποτήρια. Οι τέλειες καμπύλες και το κομψό του πόδι προσφέρουν πολλά αστέρια εμφάνισης σ’ αυτό το ποτήρι. (9,5/10)

Μ.Μ.: Ιδιαίτερα κομψό και πολυτελές με μοναδικό σχεδιασμό. (7,5/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Επίφοβο και εύθραυστο ποτήρι με πολύ μικρό χείλος αποτέλεσμα του οποίου είναι η δυσκολία στη χρήση. (6,5/10)

Μ.Μ.: Το πιο εύθραυστο και ευάλωτο ποτήρι από τα εφτά. Θέλει πολλή προσοχή στο χειρισμό του. (4/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Καραμελωμένο μήλο, βανίλια και βερίκοκο, καθώς και λάδι καρύδας και ίσως μια υποψία κουκουτσιού βερίκοκου.
 • Mortlach 16 y.o.: Έκρηξη oloroso sherry. Κρεάτινος χαρακτήρας, ωμοί ξηροί καρποί και γλυκά φρούτα. Πλήρης ενσωμάτωση αλκοόλ.
 • Ardbeg 10 y.o.: Φλούδες εσπεριδοειδών και βανίλια μαδαγασκάρης. Στη συνέχεια μαλακό ιώδιο και τέλος τόνκα και μαχλέπι.

Η μεγάλη διάμετρος θαλάμου σε συνδυασμό με το μικρό χείλος δίνουν την ευκαιρία στο περιεχόμενο να απελευθερώσει κυριολεκτικά όλα τα αρώματά του. (9,5/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Αναγνωρίζουμε έξτρα εσπεριδοειδή αλλά και ώριμα φρούτα και μπαχαρικά.
 • Mortlach 16 y.o.: Το αλκοόλ μπαίνει στο προσκήνιο και θέλει λίγο υπομονή. Περισσότερα κρεάτινα και ξηροί καρποί.
 • Ardbeg 10 y.o.: Όλα πολλαπλασιάζονται, τόσο η πολυπλοκότητα όσο και η αίσθηση του αλκοόλ. Αυτό κρύβει αρώματα στη προκειμένη περίπτωση.

Μεγάλη συγκέντρωση αρωμάτων όπως περιμέναμε και λόγω του λόγου διαμέτρων. Τίποτα δεν μένει κρυφό στο blender’s glass που φυσικά είναι φτιαγμένο για να μεγεθύνει το άρωμα του αποστάγματός μας. Θέλει όμως προσοχή γιατί για τον ίδιο λόγο το αλκοόλ είναι πιο επιθετικό. Με λίγο νερό επιτυγχάνουμε την ανάδειξη και των πιο καλά κρυμμένων αρωμάτων του αποστάγματος μας. (8,5/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Πλήρης ενσωμάτωση αλκοόλ με μέσο σώμα. Σοκολάτα γάλακτος με καρύδα και νότες τζίντζερ.
 • Mortlach 16 y.o.: Μέσο προς πλούσιο σώμα. Γλυκό λιαστό σταφύλι, παστέλι, φιστίκι Αιγίνης και γλυκά φρούτα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Μέσο σώμα, καλή ενσωμάτωση αλκοόλ. Όμορφα δοσμένη τύρφη και βανίλια. Επίγευση γλυκιάς bbq sauce.

Μεγάλη δυσκολία στην δοκιμή αν και το χείλος του είναι όμορφα στρογγυλεμένο. Στα θετικά επίσης ότι το περιεχόμενο διοχετεύεται απευθείας στο πίσω μέρος του ουρανίσκου. (7,5/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Γευσιγνωσιακά αναγνωρίζουμε ίσως μια υποβάθμιση στο σώμα του. Το μέλι, τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά είναι ακόμα παρόντα.
 • Mortlach 16 y.o.: Και πάλι το σώμα υπονομεύεται λίγο. Τα κρεάτινα στοιχεία, η καραμέλα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι ακόμα εδώ.
 • Ardbeg 10 y.o.: Γλυκιά τύρφη με χυμό lime, στάχτη και φύλλα ταμπάκο. Φαίνεται πιο υψηλό αλκοολικά απ’ ότι είναι κυρίως επειδή η ροή του από το πολύ στενό χείλος γίνεται προς συγκεκριμένο σημείο του στόματος.

Δύσκολη η πόση λόγω του ιδιαίτερα στενού χείλους. Εξάλλου ο σχεδιασμός στοχεύει στη μύτη και τα αρώματα. Η ροή σε ένα και μόνο σημείο της στοματικής κοιλότητας εμένα προσωπικά με απωθεί. Το αλκοόλ εξατμίζεται γρήγορα λόγω της μεγάλης εκτεθειμένης επιφάνειας υγρού (μεγάλη διάμετρος θαλάμου) και αυτό μεταφράζεται σε πτώση του σώματος του ουίσκι μας. (5/10)

Συνολικό Score

7,25/10

 

Spiegelau Whisky Snifter Premium

ποτηρια ουισκι 9

Εμφάνιση

Τ.Σ.: Όμορφο και στιβαρό ποτήρι. θυμίζει ίσως πολύ εξειδικευμένο ποτήρι κρασιού. (8,5/10)

Μ.Μ.: Ένα επίσης πολύ κομψό και πολυτελές ποτήρι. Η μικρή καμπύλη στο στόμιο συνεισφέρει στον όμορφο σχεδιασμό του. (8/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Ξεκάθαρα ένα ποτήρι γευσιγνωσίας. Αρκετά ψηλό ώστε να αποκλείει την καθημερινή απόλαυση αλλά παρόλα αυτά άψογο για γευσιγνωσία single malt. (7/10)

Μ.Μ.: Ένα ακόμα ποτήρι με υψηλό κέντρο βάρους και κολώνα με την συνεπαγόμενη ευθραυστότητα και ελλιπή σταθερότητα. Εύκολη ανάδευση και στήριξη στο χέρι, όμως μοιάζει πολύ με ποτήρι κρασιού κάτι που προσωπικά με απωθεί. (6,5/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Βούτυρο ποπ κορν και βανίλια με γλυκά κοκκινόσαρκα ροδάκινα να τα διαδέχονται.
 • Mortlach 16 y.o.: Τάρτα φράουλας στο ξεκίνημα και συνεχίζει με καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού και φρέσκα cashews. Καθόλου ενοχλητικό το αλκοόλ στη μύτη.
 • Ardbeg 10 y.o.: Ξεκινά με γλυκιά τύρφη και κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης. Θαλασσινή αύρα, φρεσκάδα και ανθός λεμονιάς.

Με καμπύλες αλλά και αρκετά ψηλό. Τα αρώματα κάνουν το ταξίδι τους και παίρνουν το χρόνο τους ώστε να αναπτυχθούν πλήρως στη μύτη. (9,5/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Όμορφη κατανομή αρωμάτων – αλκοόλ προάγοντας τα πιο γλυκά ανθικά αρώματα.
 • Mortlach 16 y.o.: Η πολυπλοκότητα της μύτης υπονομεύεται και αναδύονται μόνο κάποια φρούτα και εσπεριδοειδή. Δυστυχώς χάνουμε τα εντονότερα θειικά στοιχεία όπως τις κρεάτινες νότες.
 • Ardbeg 10 y.o.: Η τύρφη και ο καπνός χάνουν ένταση ενώ προάγεται η αλμύρα και το καραμελωμένο λεμόνι.

Νομίζω πως η μεγάλη απόσταση από τη στάθμη του υγρού μέχρι τη μύτη μας δεν βοηθάει στην ανάδειξη όλων των αρωμάτων. Η εξάτμιση επιταχύνεται και χάνουμε στοιχεία του χαρακτήρα του αποστάγματος. Ωστόσο, όλα εξομαλύνονται και ησυχάζουν με ένα γλυκό τρόπο. Ισορροπία αλλά και ηρεμία. Διακριτικότητα αλλά και έλλειψη έντασης. (7,5/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Χωρίς σπουδαίες μεταβολές στα γευστικά χαρακτηριστικά. Σωστή μεταφορά όλων των γεύσεων.
 • Mortlach 16 y.o.: Γλυκό σταφιδόψωμο και κόκκινα φρούτα. Στη συνέχεια φρέσκοι ξηροί καρποί και γλυκό κουταλιού. Όμορφη τανικότητα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Γλυκό άνοιγμα από μαλλί της γριάς. Γλυκιά τύρφη και άρωμα απο λιωμένο cheddar. Το ιώδιο είναι παρόν σε όλη τη διαδικασία χωρίς να επιτίθεται. Στο τέλος καραμελωμένο μπέικον και έντονος ανθός αλατιού.

Άψογη εφαρμογή του χείλους στο στόμα. Διοχέτευση του περιεχόμενου σε όλη τη στοματική κοιλότητα. (9,5/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Το αλκοόλ μπαίνει στο υπόβαθρο και αναγνωρίζουμε μέλι και λεμόνι πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και αρκετά άνθη κήπου.
 • Mortlach 16 y.o.: Προάγεται η τανικότητα και η γλυκύτητα ενώ τα θειικά επιστρέφουν όμορφα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Λιγότερο σώμα, λιγότερο αλκοόλ αλλά όμορφη ανάδειξη της γλυκιάς τύρφης.

Καλή ροή υγρού προς το στόμα μας λόγω της καμπύλης στο χείλος. Το αλκοόλ μπαίνει στο υπόβαθρο και αναδεικνύεται η γλυκύτητα των ουίσκι μας. Όπως και στη μύτη όλα εξομαλύνονται κάτι που όμως στο στόμα βοηθάει το απόσταγμα. (8,5/10)

Συνολικό Score

8,13/10

 

Riedel Vinum Single Malt Whisky

ποτηρια ουισκι 10

Εμφάνιση

Τ.Σ.: Ένα ποτήρι ιδιαίτερο που δεν το βλέπεις κάθε μέρα. Το design σίγουρα δεν παραπέμπει σε ποτήρι για single malt. (7/10)

Μ.Μ.: Πολύ ιδιαίτερος σχεδιασμός του οποίου προσωπικά δεν είμαι θαυμαστής. (6/10)

Εργονομία

Τ.Σ.: Ικανοποιητική λαβή, αρκετά σταθερό αλλά και εύθραστο. Θα μπορούσε με προσοχή να είναι ένα καθημερινό ποτήρι απόλαυσης. (7,5/10)

Μ.Μ.: Το χαμηλό κέντρο βάρους και η μεγάλη βάση του δίνουν σταθερότητα αλλά στο χέρι “κάθεται” λίγο περίεργα μέχρι να το συνηθίσεις και να βρεις τον ακριβή τρόπο κρατήματος. (5/10)

Άρωμα / Μύτη

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Ανθική μύτη, ανοιξιάτικη γύρη και βανίλια Μαδαγασκάρης. Ίσως λίγο μέλι πεύκου και ώριμος ανανάς.
 • Mortlach 16 y.o.: Έντονο το αλκοόλ, νότες απο sherry και κόκκινα φρούτα. Το αλκοόλ υπερτερεί και πρωταγωνιστεί.
 • Ardbeg 10 y.o.: Έντονη φλούδα λεμονιού. Στη συνέχεια καραμέλα και ροδάκινα ενώ στο τέλος ευχάριστη νότα ιωδίου και θαλασσινής αύρας.

Αν και με αρκετά ευθύ σώμα χωρίς καμπύλες τα αρώματα βρίσκουν το δρόμο τους προς την μύτη μας. (8,5/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Το μέλι με το λεμόνι αναδύονται αλλά με πολύ χαμηλή ένταση.
 • Mortlach 16 y.o.: Σχεδόν εντελώς απούσα. Ο χαρακτήρας του Mortlach δυστυχώς εξαφανίζεται και μένουν ίχνη σταφίδας και κρασιού.
 • Ardbeg 10 y.o.: Αντίστοιχα και εδώ έχουμε πλήρη υποβάθμιση του χαρακτήρα. Το μόνο που επιμένει είναι μια υποψία τύρφης.

Ούτε εδώ έχουμε σχήμα τουλίπας με το λόγο διαμέτρων να μας προϊδεάζει για ελλιπή συγκέντρωση αρωμάτων, κάτι που επιβεβαιώνεται απόλυτα και στη δοκιμή. Το ότι είναι σχετικά στενό σώζει μερικά αρώματα αλλά συνολικά έχουμε υπονόμευση του χαρακτήρα του ουίσκι μας. (4/10)

Δοκιμή / Στόμα

Τ.Σ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Κρεμώδες με δημητριακά και σοκολάτα με καρύδα καθώς και ζαχαρωτό ανανά. Spicy, μέτρια επίγευση που μένει αξέχαστη.
 • Mortlach 16 y.o.: Όμορφο σώμα, γλυκιά ώριμη σταφίδα και ώριμα σύκα. Οloroso sherry και φιστίκι Αιγίνης με κανέλα.
 • Ardbeg 10 y.o.: Μέσο σώμα, η στάχτη αγκαλιάζει το στόμα, πιπέρια και στο τέλος έντονα μπαχάρια.

Ίσως η καλύτερη αίσθηση ποτηριού στο στόμα μας μέχρι τώρα. (8/10)

Μ.Μ.:

 • The Glenlivet Nadurra FFS: Όλα τα στοιχεία είναι εδώ αλλά πιο ομαλά. Το αλκοόλ κατευνάζεται ελάχιστα και προάγεται το σώμα του The Glenlivet Nadurra FFS.
 • Mortlach 16 y.o.: Ιδανική ροή στο στόμα μας με αποτέλεσμα τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Mortlach όπως οι κρεάτινες νότες και τα αποξηραμένα φρούτα να απογειώνονται.
 • Ardbeg 10 y.o.: Η τύρφη εξομαλύνεται αλλά είναι παρούσα και τα φύλλα ταμπάκο μαζί με την θαλασσινή αύρα κυριαρχούν.

Ιδανική ροή υγρού προς το στόμα μας αποτέλεσμα της καμπύλης στο στόμιο. Πολύ όμορφη αίσθηση και απολαυστικό αποτέλεσμα. Το ουίσκι κατανέμεται ομοιόμορφα μέσα στο στόμα μας και αποκαλύπτεται πλήρως. (9,5/10)

Συνολικό Score

7,06/10

 

Ανάλυση και Συζήτηση Αποτελεσμάτων

Προσπαθώντας να κάνουμε μια περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της δοκιμής των εφτά ποτηριών οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην επιμέρους σύγκρισή τους σε διαφορετικές κατηγορίες.

Όπως ήταν φυσιολογικό οι βαθμολογίες μας δεν συμφωνούσαν πάντα και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε διαφοροποίηση μέχρι και 4,5 βαθμούς! Φυσικά αυτό ήταν το ζητούμενο. Να μην περιοριστούμε σε μία και μόνο άποψη άλλα να προσθέσουμε απόκλιση άρα και αντικειμενικότητα στη μελέτη μας.

Για τον Τεό Σπυρόπουλο το καλύτερο ποτήρι για ουίσκι αποτελεί το Spiegelau Whisky Snifter Premium στο οποίο λάτρεψε εκτός από την εμφάνιση, την εξομάλυνση που προσέφερε τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση των ουίσκι μας κάνοντάς τα πιο απολαυστικά. Στο Spiegelau WSP έδωσε 8,63 βαθμούς ενώ ακολούθησαν κατά πόδας τα Glencairn και Blender’s Glass με 8,25 βαθμούς!

Προσωπικά εγώ λάτρεψα την κλασική εμφάνιση των Glencairn και Copita καθώς και την ικανότητά τους να ισορροπούν την πολυπλοκότητα με το αλκοόλ ώστε να αναδεικνύουν το ουίσκι και να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Στο Glencairn έδωσα συνολικά 8,63 βαθμούς και στο Copita 8,25. Τρίτο στην προτίμησή μου το Spiegelau WSP με 7,63 βαθμούς.

Συνολικά λοιπόν προτιμώμενο από εμάς ποτήρι στις τέσσερα χαρακτηριστικά που εξετάσαμε αναδείχθηκε το Glencairn με 8,44 βαθμούς!

Από κοντά και τα Spiegelau WSP και Copita με 8,13 και 8,06 βαθμούς αντίστοιχα.

 

 

Με γνώμονα τον μέσο όρο των βαθμολογιών μας μπορούμε να οπτικοποιήσουμε κάποιες ενδείξεις και μοτίβα που αντιλαμβανόμαστε.

Αρχικά ως προς την εργονομία παρατηρούμε ότι σχέδια με χαμηλότερο κέντρο βάρους κερδίζουν κατά κράτος όπως είναι λογικό ενώ στην εμφάνιση δεν υπάρχει λόγος να εστιάσουμε καθώς είναι το πιο υποκειμενικό χαρακτηριστικό των ποτηριών.

 

 

Στο άρωμα βλέπουμε ότι προτιμώνται τα ποτήρια με τους μεγαλύτερους λόγους διαμέτρων δηλαδή με στενό χείλος και φαρδύτερο θάλαμο. Πρώτο ήρθε το Blender’s Glass με 9 βαθμούς ενώ ακολούθησαν Spiegelau WSP και Glencairn με 8,5 και Copita με 8. Φαίνεται ότι αυτό το σχέδιο βοηθάει στη συγκέντρωση αρωμάτων αλλά όπως είδαμε στην περίπτωση του Blender’s Glass συγκεντρώνει και το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να μειώσει τη συνολική εμπειρία. Το ύψος του θαλάμου και η ποσότητα υγρού στο ποτήρι επίσης συμβάλουν στο πως αντιλαμβανόμαστε το άρωμα. Πιο ψηλά ποτήρια ίσως μας δυσκολέψουν λίγο στη μύτη ενώ φαίνεται ότι όλα τα ποτήρια έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν καλύτερα με ένα γέμισμα γύρω στα 25-30 ml όσο δηλαδή ένα δράμι.

 

 

Στη γευστική δοκιμή παρατηρούμε ότι τα ποτήρια με καμπύλη στο χείλος έχουν την πρωτοκαθεδρία: Spiegelau WSP με 9 βαθμούς και Riedel VSMW με 8,75 βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ενώ ακολουθούν Copita και Glencairn με 7,75 και 7,5 αντίστοιχα. Η καμπύλη στο χείλος είναι ένα σχεδιαστικό τέχνασμα με στόχο την ομοιόμορφη κατανομή του υγρού στην στοματική κοιλότητα κατά την πόση ώστε να μειώνεται η αίσθηση του αλκοόλ. Αυτό το καταφέρνουν περίφημα και η μείωση του “καψίματος” από το αλκοόλ επιφέρει και μια λογική αύξηση στις γευστικές νότες που αντιλαμβανόμαστε στον ουρανίσκο.

 

 

Σύνοψη ανά ουίσκι

Προσπαθώντας να αναλύσουμε την συμπεριφορά των διαφορετικών ποτηριών ανά ουίσκι ή ανά γευστικό προφίλ θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Το The Glenlivet Nadurra FFS με τον κρεμώδη και ανθικό χαρακτήρα του αποδόθηκε ικανοποιητικά σε όλα σχεδόν τα ποτήρια ειδικά στα Glencairn, Copita, Spiegelau WSP, Blender’s αλλά ξεχωρίσαμε την Copita που ανέδειξε επιπλέον αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και κακάο.

Ο sherr-άτος χαρακτήρας του Mortlach 16 y.o. φαίνεται ότι αναδείχθηκε καλύτερα σε ποτήρια με μεγάλες καμπύλες όπως τα Copita, Blender’s, Spiegelau WSP. Αυτά συγκέντρωσαν ιδανικά τα κόκκινα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα βενζοϊκά αρώματα του Mortlach 16 y.o.

Τέλος, το Ardbeg 10 y.o. λόγω τύρφης ήταν δύσκολο να “κρυφτεί” σε οποιοδήποτε ποτήρι. Βρήκαμε, ωστόσο, πως ίσως αποδόθηκε καλύτερα στο Glencairn το οποίο προσέφερε ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε τύρφη, καπνό και την χαρακτηριστική γλύκα του Ardbeg 10 y.o.

 

Σύνοψη ανά ποτήρι

Το Old Fashioned Tumbler παρά την κλασικότητά του, την παράδοση και την αίσθηση πολυτέλειας που ίσως παρέχει, δυστυχώς δεν παρέχει κανένα όφελος στη γευσιγνωσία ουίσκι (ή οποιουδήποτε άλλου αποστάγματος). Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος που υποβαθμίζει πλήρως το άρωμα του περιεχομένου του.

Τα Glencairn Glass είναι το ιδανικό all-rounder. Οποιαδήποτε και αν είναι η περίσταση δεν θα χάσεις. Κλασικό όμορφο και με άψογη ανάδειξη του περιεχομένου του.

Το Copita Glass είναι ιδανικό για γευσιγνωσία και αναδεικνύει τουλάχιστον όσα αρώματα αναδεικνύει και το Glencairn ίσως και λίγα περισσότερα. Το αλκοόλ θέλει προσοχή εδώ. Αποδίδει εξαιρετικά σε ουίσκι οποιουδήποτε γευστικού προφίλ.

Το Norlan Whisky Glass έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω του καινοτόμου σχεδιασμού και του βαριού ονόματος που το συνοδεύει (του Jim McEwan) αλλά δυστυχώς στην πράξη απογοητεύει. Δεν έχουμε επαρκή συγκέντρωση αρωμάτων για να το καθιστά ένα ποτήρι γευσιγνωσίας και δυστυχώς ο σχεδιασμός με το διπλό τοίχωμα το μόνο που καταφέρνει είναι μια όμορφη ομολογουμένως εμφάνιση. Προτείνεται σε όσους δυσκολεύονται να αποχωριστούν το tumbler τους καθώς δεν θα χάσουν την εργονομία και την αίσθηση που προσφέρει ένα tumbler στο χέρι αλλά θα κερδίσουν λίγο καλύτερη γευσιγνωσιακή απόδοση.

Το Blender’s Glass προσφέρει μια έκρηξη αρωμάτων όποιο και αν είναι το περιεχόμενό του. Το σχήμα κρεμμυδιού με το πολύ στενό χείλος που του προσφέρει έναν τεράστιο λόγο διαμέτρων (2,1) αποκαλύπτει ακόμα και τα βαθύτερα μυστικά του ουίσκι μας. Αυτό ωστόσο δεν έρχεται χωρίς κάποιες θυσίες. Το αλκοόλ επίσης συγκεντρώνεται έντονα με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε τα αντίστροφα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Ωστόσο με λίγη υπομονή και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις λίγο νερό μπορούμε να βρούμε τις ιδανικές συνθήκες για μια μοναδική εμπειρία.

Το Spiegelau Whisky Snifter Premium επίσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως all-rounder αλλά το υψηλό κέντρο βάρους και η κολώνα το περιορίζουν σε ποτήρι αποκλειστικά γευσιγνωσίας. Ο υψηλός θάλαμος και ο όχι πολύ μεγάλος λόγος διαμέτρων εξομαλύνουν τα αρώματα και το αλκοόλ ενώ η καμπύλη στο χείλος κάνει το ίδιο στο στόμα. Αυτό από κάποιους (όπως εγώ προσωπικά) ίσως να θεωρηθεί ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ουίσκι, αλλά από κάποιους άλλους (όπως ο Τεό Σπυρόπουλος) μπορεί να θεωρηθεί ένα απόλυτα επιθυμητό και ιδανικό χαρακτηριστικό. Προτείνεται λοιπόν τόσο για γευσιγνωσιακή αξιολόγηση όσο και για μια πιο smooth καθημερινή εμπειρία γευσιγνωσίας.

Τέλος, το Riedel Vinum Single Malt Whisky έχει εξαιρετική συμπεριφορά στο στόμα αλλά με το φαρδύ του χείλος χάνει αρκετά στη μύτη. Έτσι προτείνεται όταν δεν μας αφορά η γευσιγνωσία αλλά επιζητούμε μια εμπειρία εστιασμένη περισσότερο στον ουρανίσκο.

 

The Bottom Line

Είδαμε λοιπόν πως συμπεριφέρονται επτά διαφορετικά ποτήρια σε συνδυασμό με τρία διαφορετικά ουίσκι και προσπαθήσαμε να προσφέρουμε μια όσο γίνεται πιο καθαρή “εικόνα” για το τι να περιμένετε από το κάθε ποτήρι ώστε να βρείτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς. Eμείς ανακαλύψαμε τις προτιμήσεις μας στα πλαίσια αυτής της μελέτης και το ίδιο σας προτρέπουμε να κάνετε και εσείς. Κάθε ποτήρι έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό ανάλογα τον στόχο μας και την περίσταση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό, αγάπη και σεβασμό για αυτό που δοκιμάζουμε, καλή διάθεση και καλή παρέα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε όμορφα και θα δημιουργήσουμε μοναδικές γευστικές -και όχι μόνο- αναμνήσεις.

Και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μετράει.

Slàinte Mhath!

Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Τεό Σπυρόπουλο για την πολύτιμη συνεισφορά του στην παρούσα μελέτη με τις γνώσεις του και τη μοναδική γευσιγνωσιακή του ικανότητα. Επίσης ευχαριστώ θερμά την κα. Άντζελα Μαριδάκη από την Diageo Hellas, τον κ. Μιχάλη Καγιάννη από την Pernod Ricard Hellas και τον κ. Αντώνη Γεραντώνη από την LVMH για την πολύτιμη χορηγία των φιαλών που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη. Slàinte Mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?