You are currently viewing Μεγάλο κέντρο επισκεπτών αφιερωμένο στο Johnnie Walker έρχεται στο Εδιμβούργο

Μεγάλο κέντρο επισκεπτών αφιερωμένο στο Johnnie Walker έρχεται στο Εδιμβούργο

  • Post category:News

Ένα από τα μεγαλύτερα project των τελευταίων ετών στον χώρο του σκωτσέζικου whisky είναι προ των πυλών. Συγκεκριμένα η Diageo έχει απο καιρό ανακοινώσει τα πλάνα της για μια τεράστια επένδυση 150 εκατομμυρίων λιρών που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ολοκαινουργιο Visitor Experience Attraction αφιερωμένο στο Johnnie Walker στο κέντρο του Εδιμβούργου! Τα πλάνα για το συγκεκριμένο έργο κατατέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο συμβούλιο της πόλης του Εδιμβούργο προς έγκριση.

O πρόεδρος της Diageo στη Σκωτία, David Cutter, δήλωσε σχετικα:

Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που καταθέσαμε το πλάνο μας για το Johnnie Walker visitor experience στο Εδιμβούργο.

Η τοποθεσία είναι ένα απο τα πιο εξαιρετικά κτίρια του Εδιμβούργου και σκοπεύουμε να επαναφέρουμε την πρότερή του δόξα του ως ένας ακρογωνιαίος λίθος και βασικό συστατικό της κουλτούρας και της κοινωνικής ζωής της πόλης.

Εδω στη Σκωτία έχουμε τους πιο παθιασμένους και ικανούς παραγωγούς whisky και θέλουμε να γιορτάσουμε τη τέχνη τους και οτιδήποτε είναι θαυμάσιο σχετικά με τη Σκωτία και το whisky.

 

 

Το κέντρο θα αποτελεί μια διαδραστική εμπειρία που θα φέρνει στη ζωή την ιστορία του πιο δημοφιλούς whisky του κόσμου και θα είναι ο κεντρικός άξονας της επένδυσης της Diageo. Παράλληλα, θα ανακαινιστούν τα κέντρα επισκεπτών 12 αποστακτηρίων της ώστε να δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά αξιοθέατων σε σχέση με το whisky.

Παρ’όλο που στα blends του  Johnnie Walker συνεισφέρουν πάρα πολλά αποστακτήρια, τα τέσσερα πιο βασικά (Glenkinchie (Lowlands), Caol Ila (Islay), Cardhu (Speyside) και Clynelish (Highlands)) θα δουν τα κέντρα επισκεπτών τους να ανακαινιζονται ριζικά και θα έχουν μια στενότερη σύνδεση με το καινούργιο κέντρο στο Εδιμβούργο, αντιπροσωπεύοντας τις “τέσσερις γωνίες της Σκωτίας” αλλά και τις τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη σημασία στη τέχνη του blending. Ωστόσο, μέρος της γενικότερης επένδυσης που σκοπό έχει να συμβαδίσει με την τεράστια ζήτηση που παρουσιάζει το σκωτσέζικο whisky τα τελευταία χρόνια, θα αποτελέσει και η ανακαίνιση ακόμα 8 αποστακτηριών του portfolio της Diageo, των Lagavulin, Talisker, Glen Ord, Oban, Dalwhinnie, Blair Athol, Cragganmore και Royal Lochnagar.

 

Οι τέσσερις γωνίες της Σκωτίας και του Johnnie Walker (diageo.com)

 

Το Εδιμβούργο επιλέχθηκε για την τοποθεσία του Johnnie Walker Experience ως μια λογικότερη οικονομικά επιλογή έναντι ίσως της σωστότερης ιστορικά επιλογής της ανατολικής Σκωτίας (το “σπίτι” του Johnnie Walker  είναι το Kilmarnock). Η πρωτεύουσα έχει τεράστια ανάπτυξη τουρισμου και φιλοξενεί ήδη κάποια απο τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Σκωτίας.

Προβλέπεται ότι, όταν θα είναι πλήρως λειτουργικό, το κέντρο θα δημιουργήσει μεταξύ 160 και 180 καινούργιες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει περίπου 135 εκταμμύρια λίρες στον τουρισμό της πόλης.

H Diageo στοχεύει στον τουρισμό του whisky και επενδύει πολλά ώστε να τον αναπτύξει. Παρότι το συγκεκριμένο κέντρο ίσως να μην προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς ουισκόφιλους είναι σίγουρα μια επένδυση που βοηθάει συνολικά τον χώρο του whisky στη Σκωτία αλλά και την τοπική οικονομία. Κάθε σημαντική επένδυση και κάθε ενέργεια που μπορεί να προωθήσει το σκωτσέζικο whisky είναι ευπρόσδεκτη.

Θυμίζουμε ότι η Diageo έχει ήδη δρομολογήσει την αναβίωση των θρυλικών αποστακτηρίων Brora και Port Ellen.

 

 

Πηγή: diageo.com.
Όλες οι εικόνες και το βίντεο είναι ιδιοκτησία της Diageo.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?