Macallan 1926 0

Ένα σπάνιο Macallan του 1926 έγινε το ακριβότερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο

  • Post category:News

Το ρεκόρ πώλησης μεμονωμένης φιάλης ουίσκι καταρρίφθηκε ξανά το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 σε μια δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο όπου ο πόλεμος πονταρισμάτων για ένα Macallan 1926 ανέβασε την τιμή μέχρι τα 2,1 εκατομμύρια λίρες!

Macallan 1926 1

To συγκεκριμένο ουίσκι που αποστάχθηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν (1926) ωρίμασε για 60 χρόνια στο υπ’αριθμόν #263 βαρέλι sherry μέχρι που εμφιαλώθηκε το 1986 σε 40 μοναδικά μπουκάλια. Ωστόσο, αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ για αγορά αλλά προσφέρθηκαν στους σημαντικότερους πελάτες του Macallan.

Δώδεκα από τις φιάλες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που πωλήθηκε το Σάββατο -η οποία παρεμπιπτόντως ήταν η υπ’αριθμόν #12/12 φιάλη- είχαν ετικέτες σχεδιασμένες από τον Ιταλό καλλιτέχνη Valerio Adami.

Macallan 1926 5

Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας κατείχε επίσης μια φιάλη Macallan 1926 με ετικέτα από τον Valerio Adami από το ίδιο βαρέλι, που άλλαξε χέρια για 1,5 εκατ. λίρες.

Το συγκεκριμένο βαρέλι έχει συνηθίσει τα ρεκόρ καθώς κάθε φορά που ένα από αυτά εμφανίζεται σε δημοπρασία καταρρίπτει το ρεκόρ πώλησης. Μεταξύ 2018 και 2019, το ρεκόρ καταρρίφθηκε τρεις φορές από τρεις διαφορετικές παραλλαγές του: Sir Peter Blake, Michael Dillon και Fine and Rare.

Macallan 1926 2

Η φιάλη που πωλήθηκε το Σάββατο είναι η πρώτη που “επιδιορθώθηκε” από το αποστακτήριο πριν βγει σε δημοπρασία. Η επιδιόρθωση περιελάμβανε την αντικατάσταση του φελλού και την εφαρμογή νέας κόλλας στις γωνίες των ετικετών.

Macallan 1926 3

Για όσους θέλουν να μάθουν πώς είναι η γεύση ενός ουίσκι που αξίζει πάνω από 2 εκατομμύρια λίρες, η Kirsteen Campbell, master whisky maker του Macallan, η οποία είχε την ευκαιρία να μυρίσει το ουίσκι κατά την “επιδιόρθωση”, δήλωσε ότι έχει νότες από “πλούσια σκούρα φρούτα, κομπόστα μαύρου κερασιού μαζί με κολλώδεις χουρμάδες, ακολουθούμενες από έντονη γλυκιά αρχαία δρυ”.

Και πρόσθεσε: “Μαύρη σοκολάτα, γλυκό του κουταλιού, τζίντζερ… οι νότες συνεχίζονται”.

“Ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή να ζήσουμε το άνοιγμα αυτού του εμβληματικού single malt 60 ετών, που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά πριν από 37 χρόνια, και ελπίζω ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα απολαύσει το ίδιο προνόμιο”.

Macallan 1926 4

Ο επικεφαλής του τμήματος ουίσκι του οίκου Sotheby’s, Jonny Fowle, δήλωσε ότι η πώληση ήταν “κάτι το εξαιρετικά βαρυσήμαντο για τη βιομηχανία ουίσκι”.

“Δοκίμασα μια μικροσκοπική σταγόνα – μια μικροσκοπική σταγόνα – από αυτό. Είναι πολύ πλούσιο, έχει πολλά αποξηραμένα φρούτα όπως θα περίμενε κανείς, πολλά μπαχαρικά, πολύ ξύλο”, πρόσθεσε.

“Είχε περάσει 60 χρόνια σε σκούρα ευρωπαϊκή δρυ, γεγονός που αντανακλάται στο χρώμα. Δεν είναι ένα ουίσκι που πρέπει να το πάρετε ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα πλούσιο, πλούσιο δράμι, αλλά είναι απίστευτο”, δήλωσε ο Fowle.

Η τελική τιμή των 2.187.500 λιρών (2.714.250 δολάρια) περιλαμβάνει μια επιβάρυνση που είναι γνωστή ως πριμ του αγοραστή, επιπλέον της τιμής πώλησης των 1,75 εκατομμυρίων λιρών. Η τιμή ξεπέρασε κατά πολύ την εκτίμηση πριν από την πώληση, η οποία ανερχόταν από 750.000 λίρες έως 1,2 εκατομμύρια λίρες.

Πηγές: sothebys.com, theguardian.com, news.sky.com, apnews.com

 

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?