αρχαιότερο ουίσκι 0

Το αρχαιότερο ουίσκι του κόσμου ανακαλύφθηκε σε κάστρο 750 ετών στην Σκωτία

  • Post category:News

Ουίσκι που πιστεύεται ότι αποστάχθηκε πριν από σχεδόν 200 χρόνια και πιθανώς το ήπιε η νεαρή βασίλισσα Βικτωρία, βρέθηκε πίσω από μια κρυφή πόρτα κελαριού σε ένα κάστρο 750 ετών στη Σκωτία. Θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο ουίσκι που υπάρχει και σύντομα θα προσφερθεί προς πώληση σε δημοπρασία.

αρχαιότερο ουίσκι 2
Μερικές από τις παλαιότερες φιάλες σκωτσέζικου ουίσκι στον κόσμο στο Blair Castle, Perthshire (atholl-estates.co.uk)

 

Στα τέλη του 2022, ο Bertie Troughton, μόνιμος διαχειριστής στο Blair Castle στο Perthshire, βρήκε μια σειρά από παλιές φιάλες σε ένα κελάρι. Περίπου 40 φιάλες ουίσκι ανακαλύφθηκαν στο πίσω μέρος ενός ραφιού, οι οποίες πιστεύεται ότι αποστάχθηκαν το 1833 και εμφιαλώθηκαν το 1841 (το ουίσκι ξαναμπήκε σε φιάλες το 1932). Τον Νοέμβριο του 2023, 24 φιάλες θα πωληθούν αποκλειστικά στο Whisky Auctioneer.

Οι φιάλες δοκιμάστηκαν αρχικά από την οικογένεια και έναν τοπικό εμπειρογνώμονα ουίσκι, προτού έρθουν σε επαφή με το Whisky Auctioneer. Έκτοτε, η έρευνα στα αρχεία του Blair Castle και των Atholl Estates, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του ουίσκι από το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών των Πανεπιστημίων της Σκωτίας μέσω χρονολόγησης με άνθρακα, υποδεικνύει την προέλευσή του στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η ανάλυση ραδιοχρονολόγησης έδειξε ότι το ουίσκι αποστάχθηκε από σιτηρά που καλλιεργήθηκαν πριν από το 1955 και παρείχε μεγάλη πιθανότητα ότι το ουίσκι είναι προέλευσης των αρχών του 19ου αιώνα. Περαιτέρω ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το Scotch Whisky Research Institute στο Εδιμβούργο και εκτιμήθηκε ότι η αλκόολη κατ’όγκο του ουίσκι αυτού είναι 61,3%.

Ο Bertie Troughton, ο διαχειριστής του Blair Castle που ανακάλυψε τις φιάλες, σχολίασε:

Είναι υπέροχο να βλέπουμε την ιστορία αυτών των υπέροχων φιαλών να ζωντανεύει στα αρχεία. Το ουίσκι αποτελούσε πάντα ένα τεράστιο μέρος της ιστορίας του Blair Castle και θα δημιουργήσουμε μια έκθεση γύρω από τις φιάλες που θα διατηρήσουμε μετά τη δημοπρασία.

Εκτενείς αναφορές στην παραγωγή ουίσκι και aqua vitae κατά τη διάρκεια της ιστορίας, και συγκεκριμένα στις αρχές του 19ου αιώνα, βρέθηκαν σε έγγραφα που φυλάσσονται στο αρχείο του Blair Castle.

 

αρχαιότερο ουίσκι 1
Παραδείγματα εγγράφων που βρέθηκαν στο αρχείο του Blair Castle and Atholl Estates (whiskyauctioneer.com)

 

Τα αρχεία περιλαμβάνουν απογραφές κελαριών, γνωστές ως “bin books”. Ένα τέτοιο βιβλίο με ημερομηνία 23 Ιουλίου 1834 – ένα χρόνο μετά την αρχική εναπόθεση του ουίσκι σε βαρέλι – δείχνει ουίσκι στο βαρέλι του καταγεγραμμένο στο κελάρι. Συγκεκριμένα αναφέρεται “Bin 65 – Store Whiskey – 72 φιάλες = 40 γαλόνια σε ξύλο”. Πρόκειται για μια από τις πρώτες γνωστές αναφορές σε ουίσκι που ωριμάζει σε ξύλο.

Ενώ η βασίλισσα Βικτώρια μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή για τη σχέση της με το κάστρο Balmoral, είχε επίσης ισχυρούς δεσμούς με το κάστρο Blair και στενή φιλία με την 6η δούκισσα του Atholl. Το 1844, η βασίλισσα Βικτώρια και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, επισκέφθηκαν και έμειναν στο Blair Castle. Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της παραμονής της, το οικιακό βιβλίο του Blair Castle καταγράφει ότι καταναλώθηκε ουίσκι. Οι τοπικές εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ότι η Βασίλισσα Βικτώρια προτιμούσε το Atholl Brose – ένα τοπικό ποτό από ουίσκι με μέλι. Επομένως, είναι πολύ πιθανό το ίδιο ουίσκι να ήταν το ουίσκι που μοιράστηκαν η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

 

 

Ο Angus MacRaild, ειδικός σε παλιά και σπάνια ουίσκι και συνιδρυτής του αποστακτηρίου Kythe, πρόσθεσε:

Πρόκειται για ένα βαθύτατα ιστορικό ουίσκι και ένα αξιοσημείωτο τεκμήριο της σκωτσέζικης απόσταξης που είναι απίθανο να εξισωθεί ποτέ από άποψη προέλευσης και διατήρησης. Το γεγονός ότι έχει επανεμφιαλωθεί προσεκτικά και έχει διατηρηθεί σε φυσική ισχύ (natural strength), διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη δύναμη αυτού του αποστάγματος για σχεδόν δύο αιώνες, είναι ειλικρινά εκπληκτικό.

Το να το δοκιμάσω ο ίδιος, ήταν μεγάλο προνόμιο. Πρόκειται για ένα spirit-driven malt ουίσκι, με ελάχιστη επιρροή από ξύλο και με στυλ που θα μπορούσε να έχει παραχθεί ανά πάσα στιγμή στη Σκωτία μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Αυτό που βρίσκω πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτό το προφίλ υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του 1830. Διαθέτει σαφές βάρος υφής στο στόμα, μαζί με ένα γευστικό προφίλ που περιλαμβάνει έντονα φαρμακευτικά χαρακτηριστικά χωρίς αξιοσημείωτο ή έντονο καπνό τύρφης.

Δεν το βρίσκω μόνο ιστορικά συναρπαστικό, αλλά και ένα ευχάριστο και εξαιρετικά χαρισματικό ουίσκι που θεωρώ αρκετά αντιπροσωπευτικό των παλαιότερου στυλ, με έμφαση στο απόσταγμα, highland malt ουίσκι.

 

Οι ειδικοί λένε ότι η εκτίμηση της τιμής είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες προηγούμενες πωλήσεις που να μπορούν να αναλυθούν, ωστόσο, κάθε μπουκάλι εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τις 10.000 λίρες στη δημοπρασία.

24 μεμονωμένες παρτίδες θα πωληθούν μέσω του Whisky Auctioneer από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Slàinte mhath!

 

Πηγές: whiskyauctioneer.com, atholl-estates.co.uk

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?