You are currently viewing Balblair: Τέλος τα vintage, ανακοινώθηκε νέα χρονολογημένη γκάμα.

Balblair: Τέλος τα vintage, ανακοινώθηκε νέα χρονολογημένη γκάμα.

  • Post category:News

To πανέμορφο αποστακτήριο του Balblair ήταν γνωστό, μέχρι σήμερα, για τις vintage κυκλογορίες του. Δηλαδή, κάθε ετήσια παρτίδα αποτελούταν απο whisky που είχε αποσταχθεί μία συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό όμως αλλάζει, καθώς η Inver House Distillers, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Balblair, ανακοίνωσε τη δημιουργία καινούργιας βασικής γκάμας, χρονολογημένης αυτή τη φορά!

Η νέα βασική γκάμα του αποστακτηρίου απο τo Edderton των Highlands θα αποτελείται απο whisky 12, 15, 18 και 25 ετών με αρχική ωρίμανση σε πρώην-bourbon βαρέλια αμερικάνικης δρυός και τελείωμα σε βαρέλια ευρωπαϊκής δρυός και πρώην- Oloroso sherry βαρέλια:

  • Balblair 12 years old (~50€). Ωρίμανση σε πρώην-bourbon βαρέλια και διπλοκαμμένα βαρέλια αμερικάνικης δρυός.
  • Balblair 15 Year Old (~80€). Αρχική ωρίμανση σε πρώην-bourbon βαρέλια, επιπλέον ωρίμανση σε first-fill Sherry butts από ισπανική δρυ.
  • Balblair 18 Year Old (~150€). Επίσης, αρχική ωρίμανση σε πρώην-bourbon βαρέλια, επιπλέον ωρίμανση σε first-fill Sherry butts από ισπανική δρυ.
  • Balblair 25 Year Old (~600€), Αρχική ωρίμανση σε πρώην-bourbon βαρέλια και τελείωμα σε πρώην – oloroso Sherry βαρέλια.

Η Inver House αναμένεται να κοστολογήσει τη καινούργια γκάμα απο 50 εώς 600 ευρώ και θα κυκλοφορήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το μήνα και σταδιακά το επόμενο διάστημα σε Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα.

 

Η νέα γκάμα του Balblair.

 

Παράλληλα το Balblair υπέστει και αισθητική ανανέωση με το προηγούμενο εκπληκτικό, κατά τη ταπεινή μου άποψη, minimal design να δίνει τη θέση του σε ένα πιο old school σχεδιασμό. Η φιάλη παραμένει ίδια αλλά οι ετικέτες αλλάζουν, με τον καινούργιο σχεδιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντλεί έμνευση απο τον λόφο Struie Hill, που βρίσκεται κοντά στο αποστακτήριο.

Με αφορμή την ανακοίνωση των νέων εκφράσεων, ο John MacDonald, distillery manager στο Balblair δήλωσε:

Ως ένα απο τα παλαιότερα αποστακτήρια των Highlands, έχουμε πλούσια ιστορία και τη φήμη ότι κατασκευάζουμε premium single malt Scotch whisky. Είμαστε περήφανοι για τη κληρονομιά μας και θα συνεχίσουμε να τιμούμε την παράδοσή μας, αλλά παράλληλα θα κοιτάμε και μπροστά σε ένα ήπιο κυνήγι της τελειότητας.

Η νέα μας γκάμα είναι ενδογενώς συνδεδεμένη με τη κληρονομιά μας και αποτελεί διαθήκη στον τόπο μας και τους ανθρώπους πίσω από το whisky μας.

–  John MacDonald, Balblair distillery manager

 

Πηγές: Balblair, heraldscotland.com, scotchwhisky.com

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?