You are currently viewing Arran 2006 Private Cask (bottled for the G.W.A.) | Review

Arran 2006 Private Cask (bottled for the G.W.A.) | Review

H πρώτη ελληνική ανεξαρτητη εμφιάλωση single malt whisky έγινε πραγματικότητα πρόσφατα για λογαριασμό του Greek Whisky Association. Η βασική δέσμευση του συλλόγου και μεγάλο όνειρο των μελών του υλοποιήθηκε λίγους μόνο μήνες μετά από την ίδρυσή του. Τον Ιούνιο, το GWA παρουσίασε επίσημα την εμφιάλωση στα μέλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με δύο ταυτόχρονα events. Αν και η πρώτη μας επαφή έγινε σε αυτό το event, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε πάλι για να το δούμε πλέον λίγο πιο προσεκτικά και διεξοδικά. Ανταποκρίνεται στις θετικότατες μέχρι τώρα εντυπώσεις και βαθμολογίες;

 

Το αποστακτήριο

Το αποστακτήριο του Arran ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να αναβιώσει τη παλιά δόξα του ομώνυμου νησιού. Ένα νησί με ιδιαίτερη παράδοση στην παράνομη απόσταξη καθώς μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα φιλοξενούσε πάνω απο 50 παράνομα αποστακτήρια ουίσκι. Απο το 1837 που έκλεισε το Lagg, το τελευταίο νόμιμο αποστακτήριο του νησιού, μέχρι και το 1995 η απόσταξη ήταν απούσα απο το νησί του Arran. Ανέκαθεν ήταν ένα ανεξάρτητο αποστακτήριο και κοινωνικά δραστήριο τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό. Ο γευστικός του χαρακτήρας περιλαμβάνει (μεταξύ πολλών άλλων φυσικά) νότες δημητριακών, εσπεριδοειδών, πιπεριού και ίχνη αλμύρας.

Info & Facts

To Arran 2006 GWA είναι μια single cask εμφιάλωση, δηλαδή όλο το ουίσκι προέρχεται από ένα και μόνο βαρέλι. Το βαρέλι με αριθμό #800483 ήταν τύπου sherry hogshead δηλαδή πριν από το ουίσκι που κατέληξε στα ποτήρια μας είχε χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση κρασιού sherry. Το αποστακτήριο του Arran γέμισε το βαρέλι με απόσταγμα του Ιουλίου του 2006 και αυτό παρέμεινε εκεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 όποτε και εμφιαλώθηκε απο το ίδιο το αποστακτήριο σε φυσική δύναμη (χωρίς προσθήκη νερού) στους 54.3% αλκοολικούς βαθμούς για το Greek Whisky Association:

Distillery: Arran
Bottling series: Private Cask
Vintage: 26.07.2006
Bottled: 11.04.2019
Stated Age: 12 years old
Cask type: Sherry Hogshead
Cask number: 2006/800483
Number of bottles: 277
Strength: 54.3 % Vol.
Bottled for: Greek Whisky Association
Price: 68€.

Ποιά είναι όμως η διαδικασία μιας ανεξάρτητης εμφιάλωσης και πως κατέληξε το GWA στο συγκεκριμένο βαρέλι;

Αφού πρώτα ο σύλλογος ήρθε σε επαφή με το αποστακτήριο και του γνωστοποίησε τη πρόθεση του για αγορά βαρελιού, το αποστακτήριο έστειλε δείγματα απο τέσσερα βαρέλια που έιχε διαθέσιμα προς πώληση. Mέλη του συλλόγου στη συνέχεια δοκίμασαν και τα τέσσερα, ψήφισαν και κατέληξαν στο συγκεκριμένο. Το αποστακτήριο λοιπόν άνοιξε το συγκεκριμένο βαρέλι, το εμφιάλωσε σε 277 φιάλες συνολικά, έβαλε την ετικέτα με το λογότυπο του GWA και το έστειλε στην Ελλάδα. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το ουίσκι αυτό είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Κάθε βαρέλι είναι διαφορετικό και αυτό το βαρέλι άδειασε και γέμισε 277 φιάλες. Οπότε όταν τελειώσουν οι φιάλες αυτές κανείς πλέον δεν θα μπορεί να ξαναδοκιμάσει αυτό το ουίσκι.

Χαρακτήρας

Ο κλασικός χαρακτήρας του Arran μπαίνει στο υπόβαθρο σε αυτή την έκφρασή του και πρέπει να προσπαθήσει πολύ κανείς για τον διακρίνει (λίγο νερό ίσως βοηθήσει). Ωστόσο είναι γεμάτο με όλες τις νότες που χαρίζει ένα βαρέλι sherry. Και το βαρέλι έχει δώσει απλόχερα τα στοιχεία του στο απόσταγμα. Τα δώδεκα χρόνια φαντάζουν αρκετά καθώς η ενσωμάτωση του αλκοόλ είναι ιδανική και το σώμα του γεμάτο. Η μύτη είναι φανταστική, ο ουρανίσκος επίσης, και το τελείωμα έχει καλή διάρκεια. Όσο “κάθεται” στο ποτήρι, “ανοίγει” περισσότερο παρουσιάζοντας μια όμορφη εξέλιξη, ενώ λίγο νερό προσδίδει πολυπλοκότητα καθώς εμφανίζει περισσότερα αρώματα.

Tasting Notes

Χρώμα: Κεχριμπάρι
ABV: 54,3%
Μύτη: Κεράσι, βατόμουρο, σαγκουίνι, μαύρη σοκολάτα, φουντούκι, καστανή ζάχαρη. Με το χρόνο βγαζει έναν πιο γλυκό spicy χαρακτηρα ενώ λίγο νερό εμφανίζει ίχνη δημητριακών και καραμέλας.
Ουρανίσκος: Γεμάτο σώμα, σταφίδα, σιρόπι βατόμουρο, αμύγδαλα, ώριμο σταφύλι, σέρι και καραμελωμένο πορτοκάλι. Λίγο νερό εμφανίζει νότες σοκολάτας (γάλακτος;).
Τελείωμα: Μέσης διάρκειας με ξηρότητα εσπρέσσο και μαύρης σοκολάτας και ίχνος ξύλου.

Βαθμολογία: 91/100

Bottomline

Έχουμε να κάνουμε με ένα ουίσκι με απίστευτο value. Με αρχική τιμή προπώλησης στα 68 ευρώ για τα μέλη του, παίρνεις πολλά περισσότερα απ’όσα δίνεις. Τέτοιο χαρακτήρα, ένταση και σώμα δύσκολα συναντάς σε ουίσκι τέτοιας ηλικίας και ειδικά τέτοιας τιμής. Η πρώτη εμφιάλωση του Greek Whisky Association είναι ένα εκπληκτικό ουίσκι η συλλεκτική αξία του οποίου έχει ήδη εκτοξευθεί μετά τον “χαμό” που ακολούθησε την κυκλοφορία του. Δυστυχώς, έχει ήδη εξαντληθεί από την προπώληση κιόλας, και όσοι θέλετε να την απολαύσετε θα πρέπει να ψάξετε σε κάποια απο τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (GWA Embassies) που το έχουν προμηθευτεί. Αξίζει όμως ο κόπος που θα κάνει κάποιος και με το παραπάνω, για μια και μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει ένα δράμι…”ιστορίας”.

Μιας “ιστορίας” που ξεκίνησε από τη στιγμή που η σκέψη κάποιων ανθρώπων για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα ενώσει όλους όσους αγαπούν το βασιλιά των αποσταγμάτων στην χώρα μας υλοποιήθηκε, συνεχίστηκε με την πραγματοποίηση της πρώτης ελληνικής ανεξάρτητης εμφιάλωσης και κορυφώνεται σταδιακά κάθε μέρα με τις πολλές δράσεις και τα καλύτερα που… έρχονται!

Slàinte Mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?