special releases 2022 0

Diageo Special Releases 2022 – Elusive Expressions | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Νοέμβριος σημαίνει Diageo Special Releases και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έφτασε η στιγμή της κυκλοφορίας της επετειακής ετήσιας συλλογής της Diageo.

Από το 2019 και έπειτα, τα Special Releases έχουν πάρει μια κατεύθυνση πολύ διαφορετική από αυτή που ακολουθούσαν τα προηγούμενα. Πλέον παρατηρούμε μια ενιαία αισθητική σε όλες τις εμφιαλώσεις και ένα κεντρικό θέμα εστιάζοντας στην τέχνη και το storytelling. Αυτό που παραμένει σταθερό όλα τα χρόνια είναι ότι εμφιαλώνονται μη-συνηθισμένες εκφράσεις των αποστακτηρίων και πάντα σε cask strength.

Φέτος, η συλλογή περιλαμβάνει single grain ουίσκι για πρώτη φορά μετά το 2018 και το Carsebridge 48 ετών ενώ, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα NAS single malt (χωρίς δήλωση ηλικίας) σε συλλογή Special Releases!

 

special releases 2022 1

 

Elusive Expressions

Η φετινή συλλογή, Diageo Special Releases 2022, τιτλοφορείται Elusive Expressions, αποτελείται από 8 cask strength ουίσκι και συνεχίζει την εκπληκτική αισθητική γραμμή της περυσινής συλλογής. Και φέτος συναντάμε θρύλους, μυθικά πλάσματα και φανταστικούς κόσμους μαζί με ιστορίες που συνδέονται με μερικά από τα θρυλικότερα αποστακτήρια της Σκωτίας, ενώ, για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε μαζί με ένα cocktail book, με ξεχωριστές συνταγές για κάθε έκφραση από τους brand ambassadors της Diageo.

Ο διάσημος digital illustrator Ken Taylor επιμελήθηκε ξανά το artwork μαζί, όμως, με τον digital visualization artist Kevin Tong αυτή την φορά. Τα ουίσκι επιλέχθηκαν από τον Master Blender, Dr Craig Wilson, ο οποίος προσπάθησε να αναδείξει έναν θρυλικό κόσμο σπάνιων γευστικών πιθανοτήτων από τα αγαπημένα μας αποστακτήρια.

Σήμερα αποκαλύπτουμε την συλλογή Elusive Expressions, μια συλλογή με γεύσεις και τελειώματα που αληθινά επαναπροσδιορίζουν τα όρια των cask-strength ουίσκι.

Από άφθονα πλούσιες μέχρι εντυπωσιακά σπάνιες γεύσεις κάθε μια έρχεται στη ζωή με νέα ενέργεια. Παρουσιάζοντας μερικές από τις παλαιότερες δυναστείες ουίσκι μας, αγκαλιάσαμε τις γευστικές αντιθέσεις της συλλογής για να δημιουργήσουμε μια απροσδόκητη εμπειρία ουίσκι.

-Dr. Craig Wilson , Diageo Master Blender

 

 

Το line up αποτελείται από 8 cask strength ουίσκι:

  • Lagavulin 12 Year Old – The Flames of the Phoenix
  • Talisker 11 Year Old – The Lustrous Creature of the Depths
  • Clynelish 12 Year Old – The Golden Eyed Guardian
  • Mortlach – The Lure of the Blood Moon
  • The Singleton of Glen Ord 15 Year Old – The Enchantress of the Ruby Solstice
  • Cardhu 16 Year Old – The Hidden Paradise of Black Rock
  • Oban 10 Year Old – The Celestial Blaze
  • Cameron Bridge 26 Year Old – The Night’s Golden Triumph

 

special releases 2022 2

 

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η συλλογή συνοδεύεται από μια εμβυθιστική mixed reality εμπειρία, όπου ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει την ιστορία πίσω απο κάθε εμφιάλωση αλλά και τις cocktail συνταγές που τις συνοδεύουν. (*Tip: Η εμπειρία είναι καλύτερη από κινητό)

Πάμε να δούμε ένα-ένα τα Special Releases 2022.

 

Lagavulin 12 Year Old – The Flames of the Phoenix

Ο θρύλος λέει ότι μια ημέρα ο Βασιλιάς του Islay αναγεννήθηκε. Μια ηλιαχτίδα έπεσε από τον ουρανό και έβαλε φωτιά στην γη. Όταν οι φλόγες κόπασαν, η καμένη γη καλυπτόταν από ένα παχύ στρώμα καπνού. Ξαφνικά, νέα ζωή εγέρθηκε από τις στάχτες, με σπινθηρίζοντα φτερά μελένιου χρυσού και πλούσιου κεχριμπαριού. Ένας βασιλικός Φοίνικας εκτινάχθηκε ψηλά στον ουρανό, με τα πύρινα φτερά του να πυροδοτούν τους άμβυκες του Lagavulin μεγεθύνοντας την μπαχαρένια του ένταση.

 

special releases 2022 5

 

abv: 57,3%
Ωρίμαση: Βαρέλια αμερικανικής δρυός πολλαπλών γεμισμάτων (refill) από έντονα τυρφώδη ουίσκι και νέα (virgin) βαρέλια.

Μύτη: Λεμόνι, ζάχαρη άχνη, κόκκινο πιπέρι, BBQ και ίχνη βοτανικότητας
Ουρανίσκος: Πλούσιο μέ έντονη μπαχαρένια τύρφη. Πάπρικα, δημητριακά, πιπέρι, μπέικον, δρυς, ευκάλυπτος και ίχνη δέρματος.
Τελείωμα: Μέσο με δρυ και κόκκινο πιπέρι.

 

Talisker 11 Year Old – The Lustrous Creature of the Depths

Ο θρύλος λέει ότι, όταν η παλίρροια στην ακτή του Talisker έρρεε με μια ασυνήθιστη δύναμη, ένα φωτεινό πλάσμα εμφανίστηκε από τα πιο σκοτεινά βάθη, πλημμυρίζοντας το βαθύ σκοτάδι της θάλασσας με τη σαγηνευτική του λάμψη. Αυτή η δυνατή φωταύγια μεταφέρθηκε από τα ρεύματα των καταιγίδων στο αποστακτήριο του Talisker φωτίζοντας το νέο του απόσταγμα. Σε αυτό έλαμψε η ζωηρή του φωτεινότητα καθώς η κλασική καπνιστότητα ξεθώριασε από την εκθαμβωτική παλίρροια μιας σπάνιας μπαχαρένιας γλύκας.

 

special releases 2022 6

 

abv: 55,7%
Ωρίμαση: Βαρέλια αμερικανικής δρυός πρώτου γεμίσματος και πολλαπλών γεμισμάτων (refill) και αρωματισμένα (seasoned) με κρασί βαρέλια. Χρησιμοποιήθηκαν βαρέλια από τις λιγότερο τυρφώδεις παρτίδες του Talisker.

Μύτη: Διακριτικός, θαλασσινός καπνός, μέλι, μαύρο πιπέρι, μπέικον και καραμελωμένα μήλα.
Ουρανίσκος: Μέσο σώμα, θαλασσινή αλλά και ζεστή τύρφη. Η γλυκύτητα του μελιού δένει με την αλμύρα της θάλασσας και τον καπνό της τύρφης.
Τελείωμα: Μέσης διάρκειας με αλάτι και καμένο ξύλο

 

Clynelish 12 Year Old – The Golden Eyed Guardian

Ο θρύλος λέει ότι, το Clynelish κάποτε “μαστιγώθηκε” από μια επική χιονοθύελλα. Το αφύσικο ψύχος της θύελλας έφερε τον κίνδυνο να παγώσει το περιεχόμενο των βαρελιών από τον ψυχρό άνεμο. Σιωπηλά και ξαφνικά, ένα μυστηριώδες θηλαστικό εμφανίστηκε. Αδιαπέραστο από τις χαμηλές θερμοκρασίες, έστρεψε τα υπνωτικά, χρυσά μάτια του προς τα βαρέλια τυλίγοντάς τα με μια μαγική ζεστασιά. Η δρυς μεταμορφώθηκε με σπάνια βάθη μυστηριώδους μπαχαριού, προστατευμένη, πλέον, από το ψύχος για πάντα.

 

special releases 2022 7

 

abv: 58,5%
Ωρίμαση: Επαναγεμισμένα (refill) βαρέλια αμερικανικής δρυός και τελείωμα σε βαρέλια αρωματισμένα (seasoned) με Pedro Ximenez και Oloroso sherry για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Μύτη: Πανέμορφη χαρακτηριστική μύτη Clynelish με γλυκές, κρεμώδεις, κέρινες και γήινες νότες. Καμένη ζάχαρη, καψαλισμένη δρυς, δέρμα και καραμέλα βουτύρου
Ουρανίσκος: Καραμέλα, κερί, κρέμα μπανάνα, espresso, λάστιχο, σκούρα σοκολάτα, καμένο ζωμί, ψημένα μανιτάρια με βαλσαμικό ξύδι. Πλούσιο, έντονο και εξαιρετικά πολύπλοκο.
Τελείωμα: Μέσο προς μακρύ με χυμώδη φρούτα και σκούρα σοκολάτα

 

Mortlach – The Lure of the Blood Moon

Ο θρύλος λέει ότι, μια μοιραία νύχτα το φεγγάρι έγινε κόκκινο σαν το αίμα πάνω από τον ουρανό του Mortlach πυροδοτώντας μια μυστηριώδη αλχημία. Το κτήνος του Dufftown μεταμορφώθηκε υπό την ερυθρή λάμψη και ανυψώθηκε στον νυχτερικό ουρανό. Ένα μυθικό πλάσμα ανεγέρθηκε από την μαγευτική πορφυρή ουράνια σφαίρα. Βαθιά στους άμβυκες του Mortlach ήχησε η επιρροή του φεγγαριού του αίματος και η σαγηνευτική ρουμπινένια και σκοτεινή πολυπλοκότητά του εμπλούτισε και το ίδιο το Mortlach με μια σπάνια, μαγική φύση.

 

special releases 2022 8

 

abv: 57,8%
Ωρίμαση: Επαναγεμισμένα (refill) βαρέλια αμερικανικής δρυός και τελείωμα σε νέα δρυ (virgin oak), tawny port, και βαρέλια αρωματισμένα (seasoned) με κόκκινο κρασί Μοσχάτο για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Μύτη: Όμορφη, κιτρική, γλυκιά και στοιχειωδώς κρεάτινη μύτη με ίχνη κόκκινων φρούτων. Παντεσπάνι ποτισμένο με σιρόπι μούρων και εσπεριδόειδών.
Ουρανίσκος: Πλούσιο και έντονο με κρεάτινες, λιπαρές νότες σε συνδυασμό με κιτρικά στοιχεία και δημητριακά.
Τελείωμα: Σύντομο με οξύτητα και ξύλο.

 

The Singleton of Glen Ord 15 Year Old – The Enchantress of the Ruby Solstice

Ο θρύλος λέει ότι, μια σαγηνευτική μάγισσα έζησε κάποτε βαθιά μέσα στις σμαραγδένιες σπηλιές του ποταμού Ord. Πανίσχυρη και γοητευτική, μπορούσε να κάνει το νερό να χορεύει υπό τις διαταγές της. Σε κάθε ηλιοστάσιο, έστρεφε το διαμαντένιο βλέμμα της στον ποταμό και ύφαινε το νερό του σε πλούσιο κρασί στο χρώμα του ρουμπινιού. Καθώς έρρεαν στην πηγή νερού του Singleton, τα μαγεμένα ρέματα μετέδωσαν στο Singleton πλούσιο και θελκτικό χαρακτήρα, τόσο καθηλωτικό όσο και η ιεροτελεστία του ηλιοστασίου του ρουμπινιού.

 

special releases 2022 9

 

abv: 54,2%
Ωρίμαση: Επαναγεμισμένα (refill) Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά βαρέλια και τελείωμα για 8 χρόνια σε βαρέλια από κόκκινο κρασί.

Μύτη: Γλυκά φρούτα, πορτοκάλι, ροδάκινο, βύνη, μέλι, δρυς και απαλά μπαχαρικά
Ουρανίσκος: Μέσο σώμα και λιπαρό με μέλι, χυμώδη φρούτα, αμύγδαλα
Τελείωμα: Καλής διάρκειας και ελάχιστα τανικό.

 

Cardhu 16 Year Old – The Hidden Paradise of Black Rock

Ο θρύλος λέει ότι, μια μέρα ο αρχαίος μάυρος βράχος κάτω από το Cardhu έκανε μια συνταρακτική ρωγμή και μεγάλη ζεστασιά ανεγέρθηκε από μέσα της, απελευθερώνοντας έναν τροπικό παράδεισο. Ο δυνατός άνεμος έγινε απαλό αεράκι και μεθυστικά αρώματα λουλουδιού του πάθους και ανανά χόρεψαν στους χώρους του αποστακτηρίου περιβάλλοντας ό,τι ακουμπούσαν με μια εξωτική φύση. Τα μεσάνυχτα, η ρωγμή έκλεισε και σώπασε για πάντα. Μόνο το φανταχτερό ουίσκι που αποστάχθηκε εκείνο το βράδυ έζησε για να διηγηθεί την ιστορία.

 

special releases 2022 10

 

abv: 58%
Ωρίμαση:  Επαναγεμισμένα (refill) και επανα-καψαλισμένα (re-charred) βαρέλια Αμερικανικής δρυός και τελείωμα σε βαρέλια από pot stilled ρούμι Τζαμάικας.

Μύτη: Πολύ φρουτένια και τροπική, ρούμι, βανίλια, μέλι και ανανάς.
Ουρανίσκος: Βανίλια, καραμέλα βουτύρου, ανανάς και καραμελωμένα αχλάδια.
Τελείωμα: Σύντομο και πικρό με δρυ και πιπερόριζα.

 

Oban 10 Year Old – The Celestial Blaze

Ο θρύλος λέει ότι, μια ζωηρή σπίθα φωτός γεννήθηκε στον κατάμαυρο ουρανό πάνω από το Oban καθοδηγούμενη από ένα ουράνιο πλάσμα. Ένα ζωηρό και ενεργητικό πλάσμα έτρεχε ανάμεσα στα αστέρια, ξεχυνόταν στους ουρανούς και έλουζε τον νυχτερινό ουρανό με μια μωβ λάμψη, ρίχνοντας το αιθέριο φως του στο αποστακτήριο του Oban. Μια έντονη δόνηση φώτισε το έδαφος με δαμάσκηνα και βατόμουρα δίνοντας στο Oban έναν σπάνιο, αλλόκοσμο χαρακτήρα.

 

special releases 2022 11

 

abv: 57,1%
Ωρίμαση: Νέα (virgin) και επαναγεμισμένα (refill) βαρέλια αμερικανικής δρυός και τελείωμα σε βαρέλια καρυκευμένα (seasoned) με Amontillado sherry.

Μύτη: Η αγαπημένη μύτη του Oban με μέλι, λεμόνι, θαλασσινό αλάτι και σοκολάτα αρωματισμένη με κόκκινα φρούτα, ροδόνερο και ώριμο σύκο.
Ουρανίσκος: Λεπτό σώμα με μέλι, λεμόνι, αχλάδι, βατόμουρο, γαρύφαλλο και σκούρα σοκολάτα.
Τελείωμα: Μέσης διάρκειας με μπαχαρικά και νότες κρασιού.

 

Cameron Bridge 26 Year Old – The Knight’s Golden Triumph

Ο θρύλος λέει ότι, ένας γενναίος ιππότης σφυρηλάτησε ένα στέμμα από μια μάχη που κράτησε 26 χρόνια! Βουτώντας θριαμβευτής στον ποταμό Ore, κρατούσε τη σημαία του ψηλά και οι μακριές γαλανές λωρίδες της μπερδεύονταν με την απαλή ροή του ποταμού μετατρέποντας το νερό σε γλυκό, μεταξένιο χρυσό. Εκεί, ένα μαγικό αποστακτήριο γεννήθηκε και, όπως λέει η ιστορία, κάθε 26 χρόνια που ο ποταμός γίνεται χρυσός ξανά, ο λαμπερός χαρακτήρας του αποτυπώνεται σε κάθε δράμι.

 

special releases 2022 12

 

abv: 56,2%
Ωρίμαση: Επαναγεμισμένα (refill) βαρέλια αμερικανικής δρυός.

Μύτη: Ζεστή μύτη με οπωροφόρα φρούτα, μέλι και ίχνη γρασιδιού
Ουρανίσκος: Μέσο σώμα, καραμελωμένο πορτοκάλι, πιπερόριζα, γλυκάνισος και δρυς.
Τελείωμα: Μέσο με δρύ και μπαχάρια.

 

Εντυπώσεις και κατάταξη

8. Cameron Bridge 26 Year Old – The Knight’s Golden Triumph

Κλασικό παράδειγμα grain whisky, τραγανό, “καθαρό” αλλά με γωνίες και έλλειψη πολυπλοκότητας. Δεν θα έλεγα ότι είμαι fan της συγκεκριμένης κατηγορίας.

7. The Singleton of Glen Ord 15 Year Old – The Enchantress of the Ruby Solstice

Φρουτένιος, γλυκός χαρακτήρας και εξαιρετική ισορροπία όπως πάντα απο το Singleton. Κρίμα που “περιορίζεται” εκεί. Τα 8 χρόνια σε βαρέλι από κόκκινο κρασί δεν “βγάζουν” όσο χαρακτήρα θα ήθελα προσωπικά.

6. Oban 10 Year Old – The Celestial Blaze

Όμορφη παραλλαγή σε ένα κλασικό malt. Νεαρό, ζωηρό και πνευματώδες αλλά το amontillado φαίνεται ασύνδετο. Πολύ ενδιαφέρον ωστόσο.

5. Mortlach – The Lure of the Blood Moon

H πρώτη NAS παρουσία σε Special Releases lineup. Ο κρεάτινος χαρακτήρας του “κτήνους του Dufftown” επιτίθεται πρώτος στον ουρανίσκο. Κρύβει πολυπλοκότητα που είμαι σίγουρος ότι θα αποκαλυφθεί με τον καιρό. Μπορεί οι γωνίες της (ίσως) νεαρής ηλικίας του να επικρατούν στο τέλος, αλλά δεν παύει να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έκφραση του Mortlach.

4. Cardhu 16 Year Old – The Hidden Paradise of Black Rock

Πολύ όμορφο twist σε ένα επίσης κλασικό malt. Ο απαλός και ήπιος χαρακτήρας του Cardhu επιβιώνει από το τελείωμα σε βαρέλια από τα γνωστά για τον φρουτένιο χαρακτήρα τους, ρούμι από την Τζαμάικα. Eπιτέλους μια ενδιαφέρουσα εκπροσώπηση για το Cardhu σε Special Releases. Το σύντομο και πικρό τελείωμα μοναδική παραφωνία.

3. Talisker 11 Year Old – The Lustrous Creature of the Depths

Η μύτη είναι το δυνατό σημείο του εκπροσώπου του Talisker στο φετινό lineup. Η -όπως πάντα- πανέμορφη τύρφη του Talisker δένει όμορφα με την γλυκύτητα και τα μπαχαρικά. Ωστόσο, το βαρέλι κρασιού δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση και το τελείωμα είναι αρκετά σύντομο για τυρφώδες ουίσκι. Οι fans του αποστακτηρίου δεν θα απογοητευτούν αλλά προσωπικά περίμενα περισσότερα μετά την εξαιρετική περυσινή εμφιάλωση.

2. Lagavulin 12 Year Old – The Flames of the Phoenix

Ακόμα ένα εξαιρετικό Lagavulin 12 ετών, το οποίο είναι η μοναδική έκφραση με σταθερή παρουσία στα Special Releases σε βάθος ετών. Μπορεί να μην φτάνει τα μεγαλεία του παρελθόντος αλλά δεν παύει να είναι ακόμη ένα πεντανόστιμο ουίσκι με ένταση και πολλά επίπεδα γεύσεων και αρωμάτων. Η παρθένα δρυς βοηθά την πολυπλοκότητά του ενώ αν είχε λίγο πιο έντονη μύτη θα ηταν σίγουρα στην πρώτη θέση.

1. Clynelish 12 Year Old – The Golden Eyed Guardian

Single malt παλαιάς κοπής με απίστευτη ισορροπία ανάμεσα σε χαρακτήρα αποστάγματος και επιρροή του ξύλου, αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο. Το Clynelish δεν απογοητεύει ποτέ και εδώ έχουμε ακόμα μια περίπτωση ενός εξαιρετικού single malt.

 

Bottomline

Ένα ακόμα μαγικό ταξίδι γεύσεων στον φανταστικό κόσμο των θρυλικότερων αποστακτηρίων της Σκωτίας τελειώνει.

Τα Diageo Special Releases 2022 περιλαμβάνουν ουίσκι για κάθε ουρανίσκο. “Καθαρά” spirit-driven ουίσκι που φανερώνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του αποστάγματος αλλά και πλούσια cask-driven ουίσκι που αποκαλύπτουν το μεγαλείο της ωρίμασης. Αν βρεθούν στον δρόμο σας, λοιπόν, σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!

Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο που θα κυκλοφορήσει η επόμενη συλλογή Special Releases…

Slàinte mhath!

Υ.Γ: Ευχαριστώ θερμά τη Diageo Hellas για την παροχή του πανέμορφου tasting set που κατέστησε τη παρούσα δοκιμή δυνατή. Slàinte!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?