You are currently viewing Oban Bay Reserve – The Night’s Watch (Game of Thrones) | Review

Oban Bay Reserve – The Night’s Watch (Game of Thrones) | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Το Game of Thrones Single Malt Whisky Collection είναι όπως είδαμε μια σειρά ειδικών εμφιαλώσεων της Diageo σε συνεργασία με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο HBO αφιερωμένες στην εκπληκτική σειρά φαντασίας Game of Thrones! Νομίζω δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η δημοσιότητα που έχουν λάβει τα συγκεκριμένα whisky έχει ξεπεράσει ακόμα και τις προβλέψεις της ίδιας της Diageo! Ήδη θεωρούνται ιδιαίτερης συλλεκτικής αξίας και πολλοί προμηθεύονται δύο και τρία σετ ως μελλοντική επένδυση. Κάτι που εν γένει είναι εντελώς παρανοϊκό αλλά αυτό δεν θα αναλυθεί στα πλαίσια του παρόντος κειμένου. Ο εκπρόσωπος του Oban στη σειρά είναι το Bay Reserve, αφιερωμένο όχι σε κάποιο οίκο του φανταστικού κόσμου του Westeros όπως τα υπόλοιπα εφτά αλλά στην Νυχτερινή Φρουρά!

The Night’s Watch

Η νυχτερινή φρουρά είναι ένα στρατιωτικό τάγμα που σκοπό έχει να φυλά το Τείχος, μια τεράστια κατασκευή από πάγο που χωρίζει και προστατεύει τα εδάφη των ανθρώπων (τα εφτά βασίλεια) από τις βόρειες περιοχές και τις απειλές που υπάρχουν εκεί. Ιδρύθηκε 8000 χρόνια πριν και έχει ως βάση το Castle Black. Αρχικά τα μέλη της, τα “κοράκια”, ήταν εθελοντές από ευγενείς οίκους του Westeros αλλά αργότερα η νυχτοφρουρά χρησιμοποιήθηκε ως τιμωρία για εγκληματίες αλλά και ως καταφύγιο για ορφανά, κοινωνικούς απόκληρους και όσους ήθελαν να “κρυφτούν” από σκάνδαλα. Ο τίτλος του “κορακιού” θεωρείται τίτλος ζωής και κάθε νέο “κοράκι” δίνει όρκο που συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως το ότι δεν θα έχει ποτέ στην ιδιοκτησία του γη, δεν θα παντρευτεί και δεν θα κάνει παιδιά!

“Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death. I shall take no wife, hold no lands, father no children. I shall wear no crowns and win no glory. I shall live and die at my post. I am the sword in the darkness. I am the watcher on the walls. I am the shield that guards the realms of men. I pledge my life and honor to the Night’s Watch, for this night and all the nights to come.”

―Ο Όρκος της Νυχτερινής Φρουράς

Oban Bay Reserve

Για το Oban Bay Reserve – The Night’s Watch πέρα από το εμφανές ότι δηλαδή πρόκειται περί ενός no-age-statement (NAS) whisky, δεν έχουμε άλλες πληροφορίες παραγωγής για να παραθέσουμε. Η φιάλη είναι ολοκληρωτικά μαύρη, κάτι ασυνήθιστο (μόνο το The Glenlivet Code έχει προηγηθεί αν δεν κάνω λάθος) αλλά ταυτόχρονα πολύ όμορφο και καλαίσθητο. Στην σκούρα γκρι ετικέτα φιγουράρει ο όρκος της νυχτερινής φρουράς και φυσικά το λογότυπο του Game of Thrones.

Χαρακτήρας

To Bay Reserve έχει σίγουρα ευδιάκριτο τον χαρακτήρα του αποστακτηρίου. Θαλασσινό αλάτι, μέλι και ίχνος καπνού είναι παρόντα και εδώ όπως και στη πλειοψηφία των εκφράσεων του Oban. Ωστόσο, είναι πιο γλυκό και λιγότερο πολύπλοκο από το 14αρι, τη βασική κυκλοφορία του αποστακτηρίου. Επίσης, ενώ είναι σχεδόν σίγουρα αρκετά νέο, έχει πολύ καλό σώμα δεν είναι κοφτερό και το αλκοόλ έχει ενσωματωθεί σωστά κάτι που προδίδει σωστή διαχείριση των βαρελιών.

Info & Facts

? Δεν υπάρχει ηλικία στην ετικέτα (NAS).
✔️ Καμία πληροφορία δεν έχουμε για συγκεκριμένες λεπτομέρειες ωρίμανσης αλλά από τον γευστικό του χαρακτήρα μπορούμε να καταλάβουμε ότι λογικά πρόκειται για πρώην-bourbon βαρέλια κατά τη συνήθη τακτική του αποστακτηρίου του Oban.
? Τιμή:  Περίπου 79€.

Tasting Notes

Χρώμα: Χρυσό/ Ανοιχτό κεχριμπαρένιο.

ABV: 43%

Μύτη: Πολύ φρέσκια και ευχάριστη. Έντονο πορτοκάλι με πράσινο τσάι, θαλασσινό αλάτι και μέλι.

Ουρανίσκος: Μέσο σώμα, γλυκόξινο και με έντονη βοτανικότητα. Λίγη αλμύρα, αρωματικά άνθη και κερί. Ίχνος καπνού.

Τελείωμα: Ικανοποιητικής διάρκειας, ξηρό με λίγο καπνό ξύλου.

Bottomline

Η αλήθεια είναι ότι τα GoT single malts είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Το τεράστιο hype και το marketing που έχουν λάβει είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία είναι αυτή η αίσθηση της συλλεκτικότητας που είναι παραπάνω από ελκυστική σε όλους όσοι είμαστε geek σε οτιδήποτε. Παράλληλα, είναι μια σειρά εμφιαλώσεων που σίγουρα δεν θα βρει κοινό μόνο στους ουισκόφιλους αλλά και στους αμέτρητους fans της σειράς. Πολλοί ίσως βρουν έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο να μπουν στον κόσμο του σκωτσέζικου whisky, κάτι το οποίο είναι πάντα επιθυμητό. Από την άλλη όμως, έχουμε την αναπόφευκτη υπερκοστολόγηση που συμβαδίζει με την τεράστια προώθηση. Όσοι αγαπάμε το whisky κρίνουμε κάθε κυκλοφορία με βάση πολλά στοιχεία, ένα πολύ βασικό των οποίων είναι η τιμή, και σίγουρα η συγκεκριμένη σειρά είναι υπερκοστολογημένη. Ίσως όχι εντελώς αλόγιστα αλλά αρκετά ώστε να μας κάνει να είμαστε λίγο παραπάνω αυστηροί. Και η αλήθεια είναι ότι το Oban Bay Reserve τα 79 ευρώ (το ακριβότερο της σειράς) δεν τα αξίζει για τη ποιότητα του περιεχομένου και μόνο. Ειδικά από τη στιγμή που μπορείς να βρεις το Oban 14yo με λιγότερα από 50 ευρώ! Χωρίς να υπονοώ ότι σαν whisky είναι χειρότερο από το 14άρι, σίγουρα όμως είναι λιγότερο value for money και σίγουρα με ένα μεγάλο ποσοστό από τα 79 αυτά ευρώ πληρώνουμε το σχεδιασμό της φιάλης, το λογότυπο του Game of Thrones και φυσικά την ιστορία που το συνοδεύει. Παρόλα αυτά, για όποιον μπορεί να παραβλέψει την υψηλή τιμή του, είναι ένα τιμιότατο whisky, πολύ νόστιμο, ευκολόπιοτο, αν και νέο, και σίγουρα δεν περνάει αδιάφορο. Μια πολύ καλή εμφιάλωση από το Oban που αξίζει τη δοκιμή μας και σίγουρα θα βρει το κοινό του.

 

 

Άλλες κριτικές Game of Thrones Single Malt Whisky Collection:

Clynelish Reserve – House Tyrell

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?