You are currently viewing Talisker 10 year old | Review

Talisker 10 year old | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

To Talisker 10yo αποτελεί ένα από τα πιο θρυλικά και γνωστά παγκοσμίως whisky και ένα ορόσημο για κάθε whisky lover. Είναι η βασική κυκλοφορία του πρώτου αποστακτηρίου στο Isle of Skye και ενώ τα τελευταία χρόνια οδεύει προς το να αντικατασταθεί από μια σειρά από αχρονολόγητα whisky όπως τα Talisker Skye και Talisker Storm αντέχει στην αγορά και αποδεικνύει ότι το κλασικό είναι και διαχρονικό. Πολυβραβευμένο και μέλος της αρχικής επιλογής Classic Malts of Scotland της Diageo από το 1988.

 

Το ρυάκι Carbost burn που πηγάζει απο τον λόφο Cnoc nan Speireag (Hawk Hill) παρέχει το πολύτιμο καθαρό νερό για την παραγωγή του Talisker whisky.

 

“Made by the sea”

Αυτό είναι το tagline που χρησιμοποιεί το Talisker για το marketing του 10 y.o, καθώς το αποστακτήριο βρίσκεται στις όχθες της Loch Harport, σε ένα σημείο που τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως η θάλασσα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του whisky τους. Ή αυτό τουλάχιστον θέλουν να “περάσουν” οι υπεύθυνοι marketing του αποστακτηρίου καθώς το κατά πόσο αυτό συμβαίνει είναι μια τεράστια κουβέντα που δεν χωράει στα πλαίσια αυτού του κειμένου. Σίγουρα πάντως τα “θαλασσινά” στοιχεία είναι εμφανέστατα στο γευστικό του προφίλ όπως θα δούμε παρακάτω.

From the rugged western shores of the Isle of Skye comes a richly flavoured, maritime malt, with a warming afterglow. So easy to enjoy yet, like Skye itself, so hard to leave.

Το αποστακτήριο

Αναλυτικά στοιχεία και σημειώσεις παραγωγής είδαμε πρόσφατα για το αποστακτήριο του Talisker, αλλά συνοπτικά αναφέρουμε τα βασικά σημεία ξανα:

  • Ιδιοκτήτης: Diageo
  • Ετήσια παραγωγη: Περίπου 2,6 εκατομμύρια λίτρα.
  • Το νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή προέρχεται από το ρυάκι Carbost που πηγάζει στον λόφο Cnoc nan Speireag, διασχίζει το αποστακτήριο και εκβάλλει στη Loch Harport μπροστά του.
  • Μέχρι το 1972 χρησιμοποιούσε το δικό του malting floor (ειδικός χώρος για τη βυνοποίηση του κριθαριού) αλλά πλέον προμηθεύεται το βυνοποιημένο κριθάρι του από τις μονάδες παραγωγής του Glen Ord στα Highlands.
  • Το wort που παράγεται από την πολτοποίηση είναι διαυγές, κάτι που προδίδει περισσότερες φρουτώδεις γεύσεις (εστέρες).
  • Η ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον 65 ώρες με αποτέλεσμα, και πάλι, να ευνοείται η δημιουργία εστέρων.
  • Η απόσταξη του Talisker γίνεται σε μια ασυνήθιστη διάταξη πέντε αμβυκών οι οποίοι έχουν βραχίωνες (lyne arm) σε περίεργο σχήμα “Π” με ένα σωλήνα αναρροής στην άκρη του. Αυτό υποχρεώνει τα βαρύτερα στοιχεία να επιστρέφουν στον αποστακτήρα ώστε να ξανά αποσταχθούν. Έτσι και πάλι επιβιώνουν οι φρουτώδεις ενώσεις και μειώνεται η επαφή των ατμών με τον χαλκό του άμβυκα αφήνοντας περισσότερες θειούχες ενώσεις στο νέο απόσταγμα.
  • Η ωρίμανση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε βαρέλια αμερικάνικης δρυός πολλαπλών χρήσεων (refill) που προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση bourbon.

 

Το Talisker 10 ετών φωτογραφημένο κάπου στα Highlands.

 

Χαρακτήρας

Το άγριο και απόκοσμο , αλλά ταυτόχρονα νοσταλγικό και οικείο φυσικό τοπίο του Isle of Skye ενσωματώνεται στον γευστικό χαρακτήρα του Talisker 10yo. Μέτριας έντασης καπνός τύρφης (εξάλλου το κριθάρι που χρησιμοποιείται είναι περίπου 20 ppm) αλλά διακριτός και κυρίαρχος τόσο στη μύτη όσο και στον ουρανίσκο, δένει όμορφα με τις πικάντικες νότες μαύρου πιπεριού. Η θάλασσα εμφανίζεται με τη μορφή αλμύρας και φυκιών. Δυνατό και έντονο, σίγουρα δεν ενδείκνυται για λιπόψυχους!

Info & Facts

? Μέτρια τυρφώδες κριθάρι χρησιμοποιείται με περίπου 18-22 ppm τύρφης.
✔️ Ωρίμανση αποκλειστικά σε πρώην-bourbon βαρέλια αμερικάνικης δρυός. H ωρίμανση κατά πολύ μεγάλο ποσοστό γίνεται σε αποθήκες της Diageo στην ηπειρωτική Σκωτία.
? Τιμή: 35-40 €.

Tasting Notes

Χρώμα: Βαθύ καραμελένιο (λογικά έχει πρόσθετο χρώμα καραμέλας Ε150).
ABV: 45,8%.
Μύτη: Αρκετά δυνατή μύτη, ο καπνός κυριαρχεί αλλά όχι ώστε να κρύβει άλλα αρώματα, αλμύρα, λίγο ιώδιο και νότες αχλαδιού και πράσινου μήλου.
Ουρανίσκος: Γεμάτο σώμα. Η τύρφη είναι εμφανής και στον ουρανίσκο με το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι να κάνει εντυπωσιακή είσοδο. Φύκια, εσπεριδοειδή φρούτα και βύνη. Ίχνη ψημένου κρεατος. Το πιπέρι ενώ είναι κοφτερό δεν ενοχλεί και τα φρούτα ισορροπούν την ξηρότητα του καπνού.
Τελείωμα: Πολύ μακρύ και απολαυστικότατο, περισσότερο πιπέρι και αλμύρα.

 

Talisker 10 year old: Έντονο και ισορροπημένο.

 

Bottomline

Ένα whisky ορόσημο και all time classic, έχει αλλάξει ελάχιστα από το παρελθόν και αποτελεί μεγάλη αγάπη όσων αγαπούν την τύρφη αλλά και όσων απλά ξέρουν να την εκτιμούν. Η ελκυστικότατη τιμή του το κάνει ένα από τα πιο value for money whisky της αγοράς. Γεμάτο, έντονο, ισορροπημένο, δεν απογοητεύει και αποδίδει αυτό για το οποίο προορίζεται, την απόλαυση.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?