Ήταν Παρασκευή, 18 Ιουνίου του 1875 όταν, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, έλαβε χώρα ένα από τα πιο αναπάντεχα, περίεργα και ταυτόχρονα τρομακτικά ιστορικά γεγονότα που αφορούν στο ουίσκι.
Η ιστορία που θα ακολουθήσει περιέχει πολύ ουίσκι αλλά και… φωτιά!
Ένας φλεγόμενος ποταμός από ουίσκι
Λίγο μετά τις 8 μ.μ. εκείνης της ημέρας, οι κάτοικοι της περιοχής Liberties του Δουβλίνου άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο που τους έκανε να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Αυτό που αντίκρισαν ήταν ένας ποταμός από φλεγόμενο ουίσκι που έρρεε στους δρόμους της γειτονιάς τους!
Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν ότι η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που το ποτάμι από το φλεγόμενο ουίσκι έμοιαζε με λάβα που έκαιγε και κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι κάτοικοι του Δουβλίνου κοιτούσαν τρομοκρατημένοι το τεράστιο ροζ σύννεφο πάνω από το Liberties, αποτέλεσμα της αντανάκλασης της φωτιάς σε αυτό.
Αναπαράσταση της φωτιάς από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης DALL-E.
Για την προέλευση της φωτιάς η London News της επόμενης ημέρας ανέφερε:
Η εστία της φωτιάς ήταν στην αποθήκη βύνης του Reid και στην φορολογική αποθήκη βαρελιών του Malone στο Liberties. Η αποθήκη του Reid είχε βύνη αξίας πάνω από £2000 ενώ η αποθήκη του Malone, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα, είχε 180 puncheons (σ.τ.μ. Βαρέλια όγκου 500 λίτρων περίπου) γεμάτα με ουίσκι, ιδιοκτησία διάφορων παραγωγών και αξίας £54,000.
Σύμφωνα, όμως, με τους Irish Times o αριθμός των βαρελιών στην αποθήκη του Malone ήταν περισσότερα από 5000! Η αποθήκη βρισκόταν στην γωνία των οδών Ardee και Chamber περίπου 50 μέτρα από τη σημερινή τοποθεσία του αποστακτηρίου Teeling.
Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο χείμαρρος από φλεγόμενο ουίσκι είχε εξαπλωθεί στην περιοχή του Coombe και είχε βάθος περισσότερο από 15 εκατοστά!
Οι πρώτες απώλειες
Η περιοχή του Liberties ήταν παραδοσιακά κατοικημένη από την εργατική τάξη που ζούσε σε μεγάλα λαϊκά κτίρια (tenement buildings) τα οποία έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Περισσότερα από 30 κτίρια μεγέθους ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων κάηκαν ολοσχερώς ενώ επικρατούσε ένα γενικότερο χάος. Οι κάτοικοι, έτρεχαν να σωθούν. Κάποιοι ημίγυμνοι, άλλοι προσπαθούσαν να σώσουν ότι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους, κάποιες μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους…
Φυσικά, στην περιοχή υπήρχαν και πολλά ζώα με μαρτυρίες να αναφέρουν πολλά φλεγόμενα γουρούνια να τρέχουν ανεξέλεγκτα και να συνεισφέρουν στον συνολικό πανικό και στην περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς.
Μια ευκαιρία που δεν μπορούσε να πάει χαμένη
Γύρω στα μεσάνυχτα οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα 10 μέτρα με αποτέλεσμα η φωτιά να είναι εμφανής από όλο το Δουβλίνο. Πολλοί κάτοικοι από τις γύρω περιοχές μαζεύτηκαν στο Liberties για να δουν το συμβάν. Κάποιοι, μαγεμένοι από το θέαμα δεν έχασαν την ευκαιρία και με κίνδυνο της ζωής τους ορμούσαν στο φλεγόμενο ποτάμι για να πιουν και να συλλέξουν όσο περισσότερο αλκοόλ μπορούσαν. Χρησιμοποιούσαν καπέλα, γαβάθες και οποιοδήποτε άλλο δοχείο μπορούσαν να βρουν.
Κάποιοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τα παπούτσια τους σαν ποτήρια για να πιουν το καυτό ουίσκι από το δρόμο, όπως αναφέρουν οι Irish Times της 21ης Ιουνίου 1875, όσο αηδιαστικό και αν ακούγεται αυτό.
Το αποτέλεσμα; Είκοσι τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Πολλοί βρέθηκαν αναίσθητοι στην άκρη του δρόμου χωρίς παπούτσια ενώ άλλοι ξεψύχησαν στο νοσοκομείο.
Η φωτιά υπό έλεγχο με τον πιο αναπάντεχο τρόπο
Η πυροσβεστική έφτασε στο τοπίο αμέσως και ο διοικητής James Robert Ingram κατάλαβε ότι το να ρίξει νερό στο φλεγόμενο ουίσκι θα επέφερε ακόμα μεγαλύτερη ανάφλεξη και καταστροφή. Αντ’ αυτού διέταξε να γεμίσουν οι δρόμοι με κοπριά αλόγων. Αυτό σταμάτησε τη ροή του φλεγόμενου χείμαρρου από ουίσκι και περιόρισε την λαίλαπα ενώ επέτρεψε στην πυροσβεστική να επικεντρωθεί στην κατάσβεση των φλεγόμενων κτιρίων.
The Great Whiskey Fire
Το γεγονός έμεινε ιστορικά γνωστό ως “Η Μεγάλη Φωτιά από Ουίσκι”.
Συνολικά 13 θάνατοι καταγράφηκαν ως αποτέλεσμα της φωτιάς.
Από αυτούς, ούτε ένας δεν είχε ως αιτία απευθείας έκθεση ή επαφή με τη φωτιά.
Όλοι ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από αλκοόλ.
Η αιτία της έναρξης της φωτιάς δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.
Sláinte!
Πηγές: London News, The Irish Times, Irish Examiner, firecall.ie