You are currently viewing To Roe & Co. είναι το νεότερο αποστακτήριο στο Δουβλίνο

To Roe & Co. είναι το νεότερο αποστακτήριο στο Δουβλίνο

  • Post category:News

Το 25 εκατομμυρίων αποστακτήριο Roe & Co της Diageo, είναι το νεότερο αποστακτήριο της Ιρλανδίας και θα ανοίξει και επίσημα τις πόρτες του σε επισκέπτες στις 21 Ιουνίου. Βρίσκεται στη καρδιά του Δουβλίνου, στη περιοχή Liberties και θα στεγάζεται στην πρώην μονάδα παραγωγής ενέργειας της Guinness, στο St. James Gate.

Το αποστακτήριο από ψηλά (independent.ie)

 

From the glory past to a promising future

Το όνομά του αποτίει φόρο τιμής στον θρυλικό αποστάκτη του 19ου αιώνα George Roe, έναν από του πιο επιδραστικούς της “χρυσής” εποχής του ιρλανδικού whiskey με τις περισσότερες εξαγωγές παγκοσμίως. Το αποστακτήριό του στο Δουβλίνο ήταν το μεγαλύτερο της χώρας ενώ μαζί με το γειτονικό ζυθοποιείο της Guinness ήταν η καρδιά της απόσταξης και της ζυθοποιίας της Ιρλανδίας. Όταν όμως το αποστακτήριο έκλεισε το 1926 το όνομά του μετατράπηκε σιγά σιγά σε μια ανάμνηση στους δρόμους του Δουβλίνου και στα βιβλία της ιστορίας.

Με το καινούργιο αποστακτήριο επιχειρείται μια αναβίωση της πάλαι ποτέ θρυλικής απόσταξης της περιοχής με τοποθεσία πολύ κοντά στην αρχική και με στόχο να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφαινόμενης νέας “χρυσής” εποχής του ιρλανδικού whiskey. Με το Roe & Co, η Diageo, ιδιοκτήτρια εταιρεία του αποστακτηρίου επιστρέφει δυναμικά στην παραγωγή ιρλανδικού whiskey, καθώς απείχε από αυτό απ’ όταν πούλησε το Old Bushmills Distillery στην Βόρειο Ιρλανδία στην Jose Cuervo το 2014.

Production details

Το αποστακτήριο θα παράγει κυρίως διπλά και τριπλά απεσταγμένο single malt whiskey στα 3 χάλκινα pot stills του αλλά έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί και με διαφορετικά mashbills (συνδυασμό βυνοποιημένου και μη βυνοποιημένου κριθαριού) ώστε να παράγει και single pot still whiskey κατά τον παραδοσιακό ιρλανδικό τρόπο. Η χωρητικότητα του είναι για παραγωγή περίπου 500.000 λίτρων το χρόνο ενώ απασχολεί ήδη 18 άτομα. Η απόσταξη έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα αλλά οι πόρτες στο κοινό για ξεναγήσεις θα ανοίξουν επίσημα την 21η Ιουνίου.

 

Οι αποστακτήρες του Roe & Co. (DIageo.com)

 

The Roe & Co. blended Irish whiskey

Το brand Roe & Co. έχει ήδη λανσαριστεί από την Diageo από το 2017 ως ένα blended Irish whiskey. Χρησιμοποιώντας υπάρχον απόθεμα από malt και grain whiskies, ωριμασμένο σε bourbon βαρέλια, η Master Blender Caroline Martin δημιούργησε ένα πολύπλοκο, απαλό premium blend αφιλτράριστο και εμφιαλωμένο στους, υψηλότερους από το τυπικό, 45 αλκοολικούς βαθμούς. Το Roe & Co. blended Irish whiskey κέρδισε πρόσφατα χρυσό μετάλλιο στο International Spirits Challenge και ανυπομονώ να το δοκιμάσω και να το μοιραστώ μαζί σας στην αναλυτική κριτική που θα ακολουθήσει σύντομα στο The Whisky Beat. Στο μέλλον, το blend θα αλλάξει αναπόφευκτα καθώς τη “καρδιά” του θα αποτελεί πλέον το νέο whiskey που θα βγει από τους αποστακτήρες του νέου αποστακτηρίου.

Irish Whiskey 2.0

Κάθε νέο για καινούργιο αποστακτήριο είναι σπουδαίο νέο. Τα μόλις 4 ενεργά αποστακτήρια το 2013 στην Ιρλανδία, σε μόλις 6 χρόνια έγιναν 18 και ακόμα περισσότερα είναι προ των πυλών. Η Ιρλανδία φαίνεται έτοιμη να βιώσει μια καινούργια “χρυσή” εποχή και το Roe & Co. θα είναι σίγουρα από τα αποστακτήρια που θα συμβάλλουν στην αναγέννηση της δόξας του παρελθόντος. Δεν μένει παρά να περιμένουμε να γευτούμε το whiskey του και να δούμε την εξέλιξη του. Υπομονή μερικά χρόνια. Μέχρι τότε…

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?