ουίσκι χριστούγεννα 2021 0

10 ουίσκι για τα Χριστούγεννα του 2021

  • Post category:Guides / Shopping

‘Tis the season

Η πιο ωραία εποχή του χρόνου έφτασε! Η εποχή της χαράς, της ελπίδας, της δοτικότητας…

Και μαζί της έφτασαν και οι φετινές προτάσεις Χριστουγεννιάτικων αγορών του The Whisky Beat!

Τα Χριστούγεννα μοιάζουν να είναι φτιαγμένα για ουίσκι και το ουίσκι για τα Χριστούγεννα. Είναι η εποχή που λίγο πολύ όλοι έχουμε συνδέσει με όμορφες στιγμές, με ξεχωριστά δώρα και με ιδιαίτερα αποστάγματα.

Έτσι, όλοι όσοι αγαπάμε τον “βασιλιά των αποσταγμάτων” ψάχνουμε κάτι ακόμη που θα διεγείρει τον ουρανίσκο μας φέτος τις γιορτές, κάτι να δωρίσουμε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έστω κάτι να ζητήσουμε από τον Αη Βασίλη βρε αδερφέ…

Ποιο όμως; Η αγορά είναι τεράστια και η επιλογή δύσκολη.

Μην ανησυχείς! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το The Whisky Beat είναι εδώ για σένα! Ψάξαμε, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε 10 ουίσκι για να δοκιμάσεις φέτος τις γιορτές!

Ενώ τις προηγούμενες χρονιές επικεντρωθήκαμε λίγο πολύ σε ουίσκι που είχαν περάσει κάποιο μέρος της ωρίμανσής τους σε βαρέλια sherry, φέτος θα διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες και θα επιχειρήσουμε οι προτάσεις μας να έχουν χαρακτήρα τόσο γιορτινό όσο και ιδιαίτερο και τόσο πολύτιμο όσο και επίκαιρο.

Φυσικά οι προτάσεις του 2020 και του 2019 εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και μπορείτε να ανατρέξετε για να τις θυμηθείτε εδώ.

 

Disclaimer #1:

Η επιλογή των ουίσκι είναι αποκλειστικά προϊόν της γευστικής παλέτας του γράφοντος και αυτά αποτελούν απλά προτάσεις και τίποτα περισσότερο.

Disclaimer #2:

Τα παρακάτω ουίσκι απολαμβάνονται ιδανικά δίπλα στο τζάκι, μετά ίσως από ένα γιορτινό δείπνο, με καλή παρέα (ή ακόμα και μόνοι).

 

 

Έτοιμοι;

Φύγαμε!

(Η σειρά εννοείται ότι είναι τυχαία)

 

The Glenlivet 12 year old – Illicit Still

Πριν το 1824, η απόσταξη στη Σκωτία ήταν παράνομη και το Speyside ήταν ιδανικό μέρος για όσους παραγωγούς ήθελαν να αποφύγουν τους φοροεισπράκτορες του βασιλιά. Τότε η απόσταξη γινόταν σε μικρoύς χάλκινους άμβυκες που βρίσκονταν σε μικρές παραδοσιακές καλύβες (bothies). Ήταν η εποχή που αναπτύχθηκε το παραδοσιακό γευστικό προφίλ των ουίσκι του Speyside που το χαρακτηρίζουν τα φρούτα και τα άνθη. Aυτή η εμφιάλωση από το Glenlivet είναι μια ωδή στην απόσταξη εκείνης της εποχής. Της εποχής πριν ο George Smith λάβει την πρώτη άδεια παραγωγής το 1824 και το Glenlivet γράψει ιστορία ως το πρώτο νόμιμο αποστακτήριο. Το αποτέλεσμα είναι άξιο της ιστορίας του.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 1

ABV: 48%
Τιμή: 55€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Ναι

 

Glenallachie 10 Cask Strength – Batch 6

Η 6η παρτίδα του εξαιρετικού cask strength single malt από το Speyside αποτελείται από ουίσκι ωριμασμένο σε Pedro Ximénez και Oloroso sherry puncheons μαζί με μια μικρή ποσότητα βαρελιών παρθένας δρυός και από κρασί Rioja. Τανικές νότες εσπρέσο, σκούρας σοκολάτας και εσπεριδοειδών συνθέτουν ένα ιδιαίτερο προφίλ εορταστικής πολυπλοκότητας και έντασης.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 2

ABV: 57,8%
Τιμή: 70€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

Lagavulin 8 year old

Το δοκιμάσαμε πρόσφατα και θαυμάσαμε τον πολύπλοκο και ειλικρινή χαρακτήρα του που το καθιστά αυτομάτως μια από τις καλύτερες επιλογές από το αγαπημένο μας νησί, το Islay. Διαπεραστικός καπνός τύρφης, μπαχαρικά, αλμυρότητα και αρώματα καπνιστού τυριού και κρέατος. Μια εξαιρετική επιλογή και για την εορταστική περίοδο.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 3

ABV: 48%
Τιμή: 55-60€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

Arran Sherry Cask

To νησιωτικό αποστακτήριο του Arran μας έχει συνηθίσει στις εξαιρετικές εμφιαλώσεις και το Sherry Cask είναι μία από αυτές. Ωριμασμένο αποκλειστικά σε sherry hogsheads από το Jerez και εμφιαλωμένο στους 55,8 αλκοολικούς βαθμούς προσφέρει περίσσεια αρωμάτων γιορτινών μπαχαρικών και ώριμων φρούτων και είναι -hands down- ένα από τα πιο value for money και “ειλικρινά” single malt εκεί έξω.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 4

ABV: 55,8%
Τιμή: 63€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

Highland Park Cask Strength

Το αγαπημένο αποστακτήριο επέστρεψε δυναμικά στις προσιτές cask strength εμφιαλώσεις με το Highland Park Cask Strength. Η φετινή δεύτερη παρτίδα του αποτελείται από ουίσκι ωριμασμένο κυρίως σε ex-sherry βαρέλια ευρωπαϊκής δρυός, σε ex-bourbon βαρέλια αμερικανικής δρυός αλλά και καινούργια-παρθένα βαρέλια αμερικανικής δρυός. Αρώματα μελιού, αμυγδάλου, αχλαδιού και φυσικά της χαρακτηριστικής διακριτικής γλυκιάς τύρφης του Highland Park εμφιαλωμένα σε ένα δυναμίτη 63,9 αλκοολικών βαθμών!

ουίσκι χριστούγεννα 2021 5

ABV: 63,9% (Cask strength)
Τιμή: 65€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

Port Charlotte 10 years old

To Port Charlotte 10 ετών είναι η τυρφώδης πρόταση του αποστακτηρίου του Bruichladdich και ενώ δεν είναι ούτε νέα κυκλοφορία ούτε άγνωστη αποτελεί σταθερά μια από τις καλύτερες επιλογές για αυτές αλλά και για οποιεσδήποτε άλλες γιορτές. Η ωρίμανσή του έχει γίνει κυρίως σε ex-bourbon αμερικάνικα βαρέλια και βαρέλια από Γαλλικό κρασί. Καπνός τύρφης, αλατισμένη καραμέλα, μπανάνα και δημητριακά συνεισφέρουν σε ένα “πακέτο” ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και χαρακτήρα.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 6

ABV: 50%
Τιμή: 60€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: ‘Οχι

 

Talisker 8 years old (Special Releases 2021)

Η φετινή ετήσια συλλογή της Diageo, Special Releases 2021 με τον τίτλο Legends Untold περιλαμβάνει αρκετές εκπλήξεις και αρκετά πανέμορφα ουίσκι που θα μπορούσαν να βρουν θέση στη λίστα μας αλλά δικαιωματικά αυτό το προνόμιο πάει στο εξαιρετικό Talisker 8 years old. Όχι απαραίτητα επειδή είναι το καλύτερο της σειράς αλλά επειδή ήταν το πιο εντυπωσιακό. Το Talisker αφήνει το κομψό προφίλ με τη μέτρια τύρφη για μια ολομέτωπη επίθεση στις αισθήσεις μας γεμάτη καπνό και θάλασσα! Φυσικά συντομα θα γνωρίσουμε και θα δοκιμάσουμε όλη τη συλλογή αναλυτικά. Stay tuned.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 9

ABV: 59,7%
Τιμή: 100€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

Ledaig 2010 (The Single Cask)

Η Χριστουγεννιάτικη πρόταση του ανεξάρτητου εμφιαλωτή The Single Cask είναι ένα Ledaig 11 ετών φινιρισμένο σε βαρέλι από ρούμι της Guyana. Συνδυασμός -αν μη τι άλλο- που εξάπτει την περιέργεια να ανακαλύψουμε πως θα συμπεριφερθεί ο νησιωτικός καπνός του Ledaig σε ένα “τροπικό” βαρέλι. Όπως πάντα το ουίσκι προέρχεται από ένα και μόνο βαρέλι, εμφιαλωμένο σε cask strength. 191 μοναδικές φιάλες προέκυψαν και ευτυχώς θα δούμε κάποιες στη χώρα μας. Ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στο νεοσύστατο The Single Cask Bar στο κέντρο της Αθήνας.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 7

ABV: 56.1% (Cask strength)
Τιμή: N/A
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

The Macallan Classic Cut 2021

To Classic Cut είναι η ετήσια κυκλοφορία του Macallan που μας υπενθυμίζει το μεγαλείο του αποστακτηρίου. Ξεκίνησε το 2017 σαν NAS ουίσκι και μπορεί από την έκδοση του 2020 να χρησιμοποιούνται και ex-bourbon βαρέλια αλλά τα Classic Cut συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά single malt whisky. Ιδανική συντροφιά για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 8

ABV: 51%
Τιμή: 230€
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

 

Port Askaig 2011 (Bottled for the Greek Whisky Association)

Η τελευταία εμφιάλωση του Greek Whisky Association έρχεται από το Islay και είναι ένα single malt του ανεξάρτητου label Port Askaig των Elixir Distillers. Το απόσταγμα προέρχεται από το αγαπημένο Caol Ila, ωρίμασε για 10 χρόνια σε ένα μοναδικό Sherry Butt και εμφιαλώθηκε στους 59,9% abv. Μία εμφιάλωση με ιδιαίτερα θαλασσινό και καπνιστό χαρακτήρα με το γλυκό εσπεριδοειδές χαρακτηριστικό του Caol Ila να είναι διαρκώς παρόν.

ουίσκι χριστούγεννα 2021 10

ABV: 59,9%
Τιμή: 80€ (στην προπώληση για τα μέλη του GWA)
Φιλτράρισμα ψύξεως: Όχι
Πρόσθετο χρώμα Ε150a: Όχι

Καλή σας απόλαυση, χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία σε όλο το κόσμο!

Και θυμηθείτε! Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε ΠΟΤΕ μαζί. Πίνουμε υπεύθυνα, πίνουμε καλύτερα. Πίνουμε καλύτερα, ζούμε καλύτερα.

Slàinte Mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?