lagavulin 8 review 0

Lagavulin 8 years old | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Το Lagavulin 8 ετών είναι η… αναπάντεχη προσθήκη στη βασική γκάμα του αποστακτηρίου.

Aυτό καθώς το 2016 που κυκλοφόρησε σαν επετειακή εμφιάλωση για τα 200 χρόνια του αποστακτηρίου, ούτε η Diageo δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε. Το Lagavulin 8 ετών έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την κοινότητα του ουίσκι και ανάγκασε τη Diageo να το συμπεριλάβει στη βασική της γκάμα!

 

lagavulin 8 review 1

 

Το αποστακτήριο

To όνομα Lagavulin προέρχεται από τη gaelic έκφραση “Lag a’ Mhuilinn”, “Hollow of the Mill” που αποδίδεται ως “Η Κοιλότητα Δίπλα στον Μύλο”.

 

lagavulin 2

 

Το επισκεφθήκαμε και το γνωρίσαμε πρόσφατα. Ιδρύθηκε το 1816 από τον John Johnston αλλά γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση υπό την ηγεσία του James Logan Mackie και αργότερα του ανηψιού του, Peter, που εξελίχθηκε γρήγορα σε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του ουίσκι της εποχής και βοήθησε το Lagavulin να απογειώσει τη φήμη του, ακόμα και ως single malt, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο εκείνη την εποχή.

 

Υπάρχουν μόνο λίγα σκωτσέζικα αποστακτήρια που μπορούν φτιάξουν ουίσκι για μεμονωμένη χρήση και από αυτά το Lagavulin μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι από τα πιο εξέχοντα!

-Alfred Barnard, The Whisky Distilleries of the United Kingdom, 1887.

 

 

Όταν ο Peter Mackie πέθανε, το 1924, η εταιρεία ονομάστηκε White Horse Distillers και το 1927 έγινε μέρος της Distillers Company Limited (DCL), μετέπειτα Diageo. To 1941 σταματάει την παραγωγή του λόγω του Β΄ Π.Π. και το 1951 μια μεγάλη φωτιά καταστρέφει μεγάλο μέρος του αποστακτηρίου. Το 1974 τα πατώματα βυνοποίησης του αποστακτηρίου σταματούν τη λειτουργία τους ενώ μια κομβική, όπως αποδείχθηκε αργότερα, χρονιά ήταν το 1988 που το Lagavulin 16 ετών προστέθηκε στη συλλογή Classic Malts of Scotland της Diageo. Tο Lagavulin γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία και ζήτηση που το αποστακτήριο, τη δύσκολη εκείνη εποχή των 80s και 90s, δυσκολευόταν να ακολουθήσει. Τότε λειτουργούσε μόνο δύο μέρες τη βδομάδα καθώς δεν χρειαζόταν παραπάνω. Πλέον φυσικά λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες τη βδομάδα μόνο για να καταφέρει να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

 

Info & Facts

H βύνη, κατά τη συνήθη τακτική του Lagavulin περιέχει 35 ppm φαινολών. Η ωρίμανση έχει γίνει για 8 (τουλάχιστον) χρόνια σε βαρέλια αμερικανικής δρυός που προηγουμένως περιείχαν bourbon. Η εμφιάλωση έγινε στους 48 αλκοολικούς βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι φιλτράρισμα ψύξεως δεν χρειάστηκε ενώ από την όψη του συμπεραίνουμε ότι ούτε χρώμα Ε150a προστέθηκε σε αυτή την εμφιάλωση.

Τιμή: 55-60 €

 

lagavulin 8 review 3

 

Γευστική Δοκιμή

Στην πρώτη μυρωδιά η φαρμακευτική τύρφη σε διαπερνά. Ωστόσο αντιλαμβάνεσαι πολλά περισσότερα επίπεδα από την τύρφη. Ενώ του λείπει ξεκάθαρα η sherry συνιστώσα του 16, οι υψηλότεροι αλκοολικοί βαθμοί το βοηθούν να αποκτήσει πολυεπίπεδο χαρακτήρα. Κιτρικές, γήινες και θαλασσινές νότες σε συνδυασμό με βαθύτερα αρώματα καπνού και κρέατος. Το εξαιρετικά μακρύ τελείωμα του θα φροντίσει να κάνεις καιρό να το ξεχάσεις!

Ο ξεκάθαρος φαρμακευτικός, νησιώτικος χαρακτήρας του το βάζει απευθείας απέναντι από τα Laphroaig 10 years old, Ardbeg 10 years old.

 

lagavulin 8 review 2

 

Tasting Notes

Χρώμα: Ξανθό, σχεδόν διαυγές.
ABV: 48%
Μύτη: Διαπεραστική φαρμακευτική τύρφη. Θαλασσινό αλάτι, τσάι, υγρό χώμα, καπνιστό τυρί και λευκόσαρκα φρούτα.
Ουρανίσκος: Καπνός που συνδυάζεται με γλυκά μπαχαρικά, μέλι, καπνιστό μπέικον, ξηρούς καρπούς, άλμη και μεταλλικότητα.
Τελείωμα: Πολύ μακρύ. Ο καπνός μετατρέπεται σε κάρβουνο και δρυ με μια όμορφη μπαχαρική παρουσία.

Βαθμολογία 87/100

 

lagavulin 8 review 4

 

Bottomline

Νεαρή τύρφη και 48 αλκοολικοί βαθμοί δίνουν ένταση και πολυπλοκότητα που δύσκολα βρίσκεις σε τέτοιας ηλικίας single malt. Προς τιμή του, το Lagavulin επέλεξε να δηλώσει την ηλικία του παρά να ακολουθήσει τη NAS τακτική και το αποτέλεσμα το δικαίωσε. Οι εποχές που θεωρούσαμε υποδεέστερο ένα ουίσκι επειδή είναι νεότερο έχουν ευτυχώς περάσει και φαίνεται ότι όλο και περισσότερα αποστακτήρια ακολουθούν την τακτική δήλωσης ηλικίας ακόμα και αν πρόκειται για πολύ νεαρό single malt. Η ουσία ήταν, είναι και πάντα θα είναι το ουίσκι να είναι νόστιμο και σε λογική τιμή και το Lagavulin 8 ετών είναι τόσο απολαυστικό που κάνει ακόμα και μια τιμή κοντά στα 60€ να μοιάζει αρμόζουσα.

Το Lagavulin 8 ετών δεν είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Οποιαδήποτε κυκλοφορία του Lagavulin δεν μπορεί να μας εκπλήσσει όταν είναι εξαιρετική.

Και το Lagavulin 8 ετών είναι απλά αυτό. Εξαιρετικό.

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?