You are currently viewing Το Mackmyra κήρυξε πτώχευση

Το Mackmyra κήρυξε πτώχευση

  • Post category:News

Με μια λιτή δήλωση στο επίσημο site, τo Mackmyra, το πρώτο σουηδικό ουίσκι, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 19 Αυγούστου 2024. Ένα γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο του ουίσκι καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής εποχής για την εταιρεία αλλά (ίσως) και το ουίσκι γενικότερα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

 

Το σουηδικό ουίσκι Mackmyra

Το Mackmyra ιδρύθηκε το 1999 από οκτώ φίλους με πάθος για το ουίσκι, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν το πρώτο αμιγώς σουηδικό ουίσκι. Η εταιρεία ήταν πρωτοπόρα, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες όπως βύνη από σουηδικό κριθάρι, καθαρό νερό από υπόγειες πηγές και τοπική τύρφη, προσδίδοντας μοναδικό χαρακτήρα στα προϊόντα της.

 

mackmyra ptvxeysh 1

 

Στην πράξη το Mackmyra είχε δύο ενεργά αποστακτήρια. Το πρώτο ιδρύθηκε στο ομώνυμο χωριό το 2002, με έναν αποστακτήρα από τη Forsyth’s της Σκωτίας, σουηδικά ανοξείδωτα washbacks και ένα γερμανικό mash tun. Το δεύτερο, το λεγόμενο “Gravity Distillery” ιδρύθηκε το 2011 στο Gävle και ήταν ένα από τα πιο καινοτόμα εγχειρήματα του Mackmyra, καθώς ήταν το πρώτο αποστακτήριο στον κόσμο που λειτουργούσε με τη δύναμη της βαρύτητας, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγής.

 

mackmyra ptvxeysh 2

 

Το 2019, η πρώην επικεφαλής παραγωγής, Angela D’Orazio, εισήχθη στο Whisky Magazine Hall of Fame, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ουίσκι.

 

Τα προβλήματα και η αρχή του τέλους

Παρά την επιτυχημένη πορεία και τις πολυάριθμες βραβεύσεις, η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια. Το 2023, η εταιρεία προχώρησε σε αναδιοργάνωση, περιλαμβάνοντας μείωση προσωπικού και αναθεώρηση της εμπορικής της στρατηγικής, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν ήταν αρκετές για να ανατρέψουν την πτωτική της πορεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Mackmyra, Petter Ski, η εταιρεία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές, αλλά τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Ο Ski ανέλαβε τη θέση του προέδρου μόλις πριν από έναν χρόνο, με την ελπίδα να βρει μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά ο χρόνος αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Το γεγονός ότι η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε κατά τη διάρκεια του 25ου επετειακού έτους του Mackmyra, προσθέτει επιπλέον θλίψη στους εργαζομένους, τους πελάτες και τους φανς της εταιρείας, που είχαν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες σε ενδεχόμενο ανάκαμψης.

 

mackmyra ptvxeysh 3

 

Τα σημεία των καιρών και η επόμενη ημέρα

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Όσοι παρακολουθούμε το προϊόν από κοντά βλέπουμε μια εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία 14 χρόνια με πάρα πολλά νέα αποστακτήρια να ιδρύονται σε όλο τον κόσμο και σχεδόν όλα τα υπάρχοντα να αυξάνουν την παραγωγή τους. Είναι προφανές ότι πλέον παράγουμε πολύ περισσότερο ουίσκι από αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε. Δεδομένα, κάποιες εταιρείες-αποστακτήρια θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα στο εγγύς μέλλον καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι πάρα πολλές:

  • Η πλειοψηφία της χρηματοδότησης  γίνεται στην αρχή του project και το κόστος εκκίνησης είναι αρκετά υψηλό. Τις περισσότερες φορές αυτή η επένδυση ξεκινά να αποσβένεται τουλάχιστον μία δεκαετία μετά την ίδρυση της εταιρείας.
  • Πλέον ο ανταγωνισμός είναι εξωπραγματικός. Υπάρχουν τόσα ουίσκι εκεί έξω που το να ξεχωρίσει κάποιο είναι πολύ δυσκολότερο απ’ότι πριν μερικά χρόνια.
  • Σε κάποιες χώρες όπως η Σκωτία και η  Ιρλανδία, κάθε εταιρεία οφείλει να υπακούει και να συμμορφώνεται με πολλούς κανονισμούς οι οποίοι από τη μία προστατεύουν το προϊόν και την ποιότητά του αλλά από την άλλη δυσκολεύουν την καινοτομία και τον πειραματισμό.
  • Η αναγνώριση και η συντήρηση του branding της κάθε εταιρείας είναι πλέον δυσκολότερη καθώς δεν θα καταφέρουν όλοι να “συνδεθούν” με το κοινό σε σημείο που θα τους εξασφαλίσει μια μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Κατά τα φαινόμενα, το Mackmyra απέτυχε στα παραπάνω σε βαθμό που το ανάγκασε να δηλώσει πτώχευση. Τι ξημερώνει όμως η επόμενη ημέρα για το brand; Η πτώχευσή του αποτελεί μια σημαντική απώλεια για την παγκόσμια κοινότητα του ουίσκι και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της μάρκας και του αποθέματός της. Ο διορισμός διαχειριστή πτώχευσης από το δικαστήριο της Γκάβλε θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την κληρονομιά της εταιρείας και τη συνέχιση της παραγωγής αν και το τελευταίο φαντάζει σχεδόν ασύνατο αυτή τη στιγμή.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η ιστορία του Mackmyra και η συμβολή του στην ανάπτυξη του σουηδικού ουίσκι θα παραμείνουν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της βιομηχανίας.

Slàinte mhath!

 

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?