You are currently viewing Johnnie Walker Blue Label: Ghost and Rare – Glenury Royal | Review

Johnnie Walker Blue Label: Ghost and Rare – Glenury Royal | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Το τρίτο, και (ίσως) τελευταίο μέρος της σειράς Blue Label Ghost and Rare του Johnnie Walker είναι εδώ. Μετά την επιτυχία των Blue Label Ghost and Rare Brora και Blue Label Ghost and Rare Port Ellen που “αναβίωσαν” τα θρυλικά αποστακτήρια Brora και Port Ellen, σειρά παίρνει ένα ακόμα αποστακτήριο “φάντασμα” το Glenury Royal και το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal.

Στην “καρδιά” αυτού του blend βρίσκεται φυσικά το Glenury Royal ενώ όπως προδίδει και η ετικέτα περιλαμβάνεται επίσης ουίσκι από τα αποστακτήρια Cambus, Pittyvaich, Cameronbridge, Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie και Glenkinchie.

 

 

To Glenury Royal

To αποστακτήριο Glenury στεγαζόταν στο κτήμα Ury στο Stonehaven του Aberdeenshire, στα Highlands της Σκωτίας. Ιδρύθηκε το 1825 από τον καπετάνιο Robert Barclay, ιδιαίτερα δημοφιλή φιγούρα της εποχής, μέλος του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, γαιοκτήμονα και με ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια. Καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά λίγες μόνο βδομάδες μετά την ίδρυσή του αλλά ανέκαμψε και συνέχισε τη παραγωγή. Ο τιμητικός τίτλος “Royal” που υποδηλώνει τη βασιλική έγκριση (βλ. Royal Brackla, Royal Lochnagar) αποκτήθηκε κυρίως λόγω της πολύ καλής σχέσης του Barclay με τον βασιλιά William IV. Το 1858 o Barclay πούλησε το αποστακτήριο στον William Ritchie, οι απόγονοι του οποίου το λειτούργησαν μέχρι και το 1938. Τότε ο Joseph Hobbs το αγόρασε για λογαριασμό της Train & Macintyre, το βρετανικό τμήμα της National Distillers of America. Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ανέστειλε εντελώς τη λειτουργία του και άνοιξε πάλι το 1946 ενώ το 1953 η Τ&Μ απορροφήθηκε από την DCL (Distillers Company Ltd. – μετέπειτα Diageo). Το Glenury ήταν ένα από τα πολλά θύματα της περίφημης era horribilis (1980s) του ουίσκι και σταμάτησε τη λειτουργία του το 1985. Η γη πουλήθηκε και τα κτίρια του αποστακτηρίου κατεδαφίστηκαν.

Τα ελάχιστα αποθέματα ουίσκι που υπάρχουν είναι εξαιρετικά σπάνια πλέον. Οι εκφράσεις του αποστακτηρίου περιλαμβάνουν τρείς κυκλοφορίες από την σειρά Rare Malts της Diageo ηλικιών 23 (1971), 28 (1970) και 29 (1970) ετών και τις εξαιρετικά σπάνιες εμφιαλώσεις από το ίδιο το αποστακτήριο με ονόματα Garron και Downie. Πιο πρόσφατα η Diageo κυκλοφόρησε τα Glenury Royal 50 ετών του 2003 και τα 36 ετών του 2005 και του 2007. Παράλληλα πολλοί ανεξάρτητοι εμφιαλωτές μεταξύ των οποίων οι Gordon & MacPhail, Cadenhead’s, Signatory και Douglas Laing έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς ουίσκι από το Glenury.

 

 

Info & Facts

Όπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος λοιπόν, το ουίσκι του Glenury Royal είναι τόσο σπάνιο που η δυνατότητα να το δοκιμάσουμε έστω και σε blend αποκτάει ιδιαίτερη σημασία. Πέρα από το Glenury όμως, δύο ακόμα αποστακτήρια “φαντάσματα” έχουν εκπροσώπηση στο JW Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal, τα Cambus και Pittyvaich. Το Cambus πριν κλείσει το 1993 θεωρούταν το “κόσμημα” των grain αποστακτηρίων της Diageo, με χαρακτήρα που σπάνια συναντάς σε grain ουίσκι. Το Pittyvaich “έζησε” μόνο από το 1974 μέχρι το 1993 και παρείχε κυρίως malt ουίσκι για το Bell’s. Ωστόσο είχε εκπροσώπηση στη σειρά Flora & Fauna της Diageo με μια έκφραση 12 ετών από sherry βαρέλι.

Επιπλέον στο επετειακό αυτό blend θα βρούμε ουίσκι από το Cameronbridge (το μεγαλύτερο grain αποστακτήριο της Ευρώπης), και malt ουίσκι από τα Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie και Glenkinchie.

 

 

Γευστική δοκιμή

H πρώτη μυρωδιά είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Τα πλούσια χυμώδη φρούτα του σε κατακλύζουν και συνοδεύονται από άνθη και καραμέλα. Ο ουρανίσκος φανερώνει μια όμορφη ισορροπία αλλά και εξέλιξη με το ξύλο και το μέλι να κυριαρχούν και να καταλήγουν σε μια ευχάριστη επίγευση μέσης διάρκειας.

Εκεί που πραγματικά το JWBL Glenury Royal ξεχωρίζει είναι στη συγκριτική δοκιμή με το απλό Blue Label. Η γευσιγνωσία λειτουργεί πάντα συγκριτικά και σε αυτή την περίπτωση “απογειώνει” το JWBL Glenury Royal. Πιο στρογγυλό, λιγότερα “κοφτερά” σημεία στον ουρανίσκο, πιο απολαυστικό τελείωμα. Το BL Glenury Royal κερδίζει κατά κράτος.

 

 

Tasting Notes

Χρώμα: Βαθύ χάλκινο
ABV: 43,8%
Μύτη: Βόμβα φρούτων, ανθών κήπου και καραμέλας. Συνδυασμός ροδάκινου, μήλου, μπανάνας με καραμέλα βουτύρου, φουντούκι και βανίλια. Ζεστή και εντυπωσιακή μύτη.
Ουρανίσκος: Καλό σώμα, ισορροπημένο και μετρίως λιπαρό με μέλι ανθέων, μπαχαρικά ξύλου, καραμελωμένα πορτοκάλια και ψημένα αμύγδαλα.
Τελείωμα: Σχετικά σύντομο προς μέσο. Οι νότες ξύλου δυναμώνουν μαζί με περισσότερες φρουτώδης νότες.

Τιμή: 310€

 

 

Bottomline

Μια λέξη: “ισορροπία”. Οι γωνίες που συνήθως προσθέτουν τα grain ουίσκι στα blends εδώ είναι σχεδόν παντελώς απούσες, γεγονός που μας οδηγεί στο πολύ ευχάριστο συμπέρασμα ότι λογικά το ποσοστό του malt είναι πολύ μεγαλύτερο από του grain.

Ίσως να προτιμούσα λίγους παραπάνω αλκοολικούς βαθμούς ώστε να δώσουν λίγη παραπάνω ένταση στον ουρανίσκο αλλά και πάλι είναι ένα απολαυστικότατο, γευστικά “προσιτό” ουίσκι. Σίγουρα η “τσουχτερή” τιμή που το συνοδεύει το κάνει δυσπρόσιτο στον μέσο καταναλωτή αλλά το JWBL Ghost & Rare Glenury Royal καταφέρνει τον σκοπό του. Nα πετύχει ισορροπία, πολυπλοκότητα και νοστιμιά μέσω της μίξης εξαιρετικά σπάνιων ουίσκι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να γευτούμε διαφορετικά.

Το Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Glenury Royal είναι ένα ultra premium blended ουίσκι με χαρακτήρα, φινέτσα και πολυπλοκότητα.

Και γι’ αυτό που είναι, είναι εξαιρετικό.

 

 

 

*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Diageo Hellas που μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω το JW Blue Label Ghost & Rare Glenury Royal μέσα από ένα πανέμορφο tasting kit.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?