hyde dalamara 0

Hyde Dalamara Single Cask | Review

Ένα project που πήρε μήνες από τη σύλληψή του μέχρι την υλοποίησή του και αποτελεί το πρώτο μιας κατηγορίας ουίσκι που κάτι μου λέει ότι θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το Hyde Dalamara Single Cask το οποίο αποτελεί μια σύμπραξη Ιρλανδίας και Ελλάδας, μια συνεργασία μεταξύ του Hyde Irish Whiskey και της εταιρίας Οινόκοσμος που το εισάγει στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια.

Η εταιρεία Οινόκοσμος και ο Νίκος Κολομβούνης, Spirit Brand Ambassador & Spirit Consultant, είχαν μια ιδέα η οποία έγινε όραμα, το όραμα έγινε στόχος και μετά από πολλή προσπάθεια ο στόχος έγινε πραγματικότητα. Ένα Ιρλανδικό ουίσκι ωριμασμένο εν μέρει σε βαρέλι από ελληνικό κρασί. Η ιδέα, απλή. Αλλά όλες οι μεγάλες ιδέες στη σύλληψή τους είναι απλές.

 

To Hyde Irish Whiskey

Η οικογένεια Hyde έγινε γνωστή από το 1640 ως ιδιοκτήτες της παμπ “Tinker’s Cross”, στο Bandon της κομητείας Cork μέχρι το 1962. Εκεί, οι Hyde πωλούσαν πάντα εκλεκτό Ιρλανδικό ουίσκι. Τα αδέρφια Alan και Conor Hyde είναι οι πρώτοι απόγονοι που δεν μεγάλωσαν στην παμπ. Συνεχίζουν όμως την παράδοση της οικογένειας με το Ιρλανδικό ουίσκι ως προμηθευτές και παραγωγοί.

Πρωτεργάτης της Ιρλανδικής Αναγέννησης του ουίσκι και ένα ιρλανδικό success story, το Hyde δεν αποτελεί αποστακτήριο αλλά ανεξάρτητο προμηθευτή και εμφιαλωτή με βάση την κομητεία Cork στη νότια Ιρλανδία. Οι άνθρωποι του Hyde προμηθεύoνται ουίσκι από πολλά αποστακτήρια της Ιρλανδίας και τα φινίρουν σε δικά τους βαρέλια στις αποθήκες του. Το βαρέλι μπαίνει στο επίκεντρο στο Hyde και το σύνθημά του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το “Όλα σχετίζονται με το ξύλο”!

Τα βαρέλια προέρχονται από όλο τον κόσμο, Ισπανία, Αμερική, Γαλλία, Καραϊβική και πρωτίστως περιείχαν sherry, ρούμι, κρασί πολλών ειδών, μπύρα κλπ. Πλέον, ακόμα μία χώρα μπήκε στο χάρτη των προμηθευτών του Hyde και αυτή είναι η Ελλάδα και το οινοποιείο Δαλαμάρα το οποίο παρείχε ένα βαρέλι από το εξαιρετικό τους κρασί της ποικιλίας Ξινόμαυρο!

 

hyde dalamara 1

 

Από το όραμα στην πραγματικότητα

“Ήταν ένας στόχος μου από όταν ξεκίνησα στην εταιρία πριν 3 χρόνια περίπου” μας αναφέρει ο Νίκος Κολομβούνης, “να καταφέρω να ενώσω με κάποιον τρόπο πρακτικό το whisk(e)y με την Ελλάδα, τα αρώματά της και τις γεύσεις της.”

Ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου βαρελιού μας αναφέρει: “Στην Ελλάδα έχουμε πολλές ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών τα οποία δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Μια από αυτές είναι το Ξινόμαυρο το οποίο μπορεί να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια. Η σκέψη ήταν ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας ενός τέτοιου βαρελιού θα μπορούσε να “βοηθήσει” την ωρίμαση ενός ιρλανδικού ουίσκι και να προσφέρει επιπλέον γεύσεις και αρώματα ως φινίρισμα της παλαίωσής του.”

Έτσι, ο Νίκος, ήρθε σε επαφή με το οινοποιείο Δαλαμάρα στη Νάουσα απ’ όπου και προμηθεύτηκε ένα βαρέλι στο οποίο είχε παλαιώσει Ξινόμαυρο και το έστειλε στο Cork της Ιρλανδίας και το Hyde

 

Info & Facts

Εκεί ανέλαβε ο Conor Hyde, ιδιοκτήτης του Hyde, που θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο St.Patrick’s Virtual Tasting μας. Μετέφερε στο βαρέλι από Ξινόμαυρο αυτούσιο το απόσταγμα από μυστικό αποστακτήριο της Ιρλανδίας ήδη ωριμασμένο σε βαρέλι από oloroso sherry από το Jerez για 8 χρόνια. Στο “ελληνικό” βαρέλι παρέμεινε για 6 μήνες.

Το βαρέλι ήταν από γαλλική δρυ (quercus sessiliflora/quercus petraea) προερχόμενη από το δάσος Bertranges στη Βουργουνδία της Γαλλίας, ένα από τα έξι κύρια γαλλικά δάση όπου καλλιεργείται δρυς (Limousin, Vosges, Nevers, Allier και Tronçais τα υπόλοιπα). Η γαλλική δρυς έχει πιο στενούς πόρους άρα είναι πιο στεγανή και λιγότερο “απορροφητική” από τα άλλα είδη δρυός που χρησιμοποιούνται στην παλαίωση ουίσκι (αμερικανική και ευρωπαϊκή/ισπανική).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, το οξυγόνο δεν εισέρχεται εύκολα στο βαρέλι άρα δεν έχουμε εκτεταμένη οξείδωση του περιεχομένου, γεγονός που την κάνει ιδανική για παλαίωση οίνων. Δεύτερον, η εξάτμιση του περιεχομένου περιορίζεται σημαντικά και, τρίτον, μειώνεται δραστικά η επιφάνεια επαφής ξύλου – υγρού που κατ’ επέκταση σημαίνει ότι μειώνεται και η επίδραση του ξύλου στο περιεχόμενο.

Άρα στην περίπτωση των αποσταγμάτων καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε μια επιβραδυμένη ωρίμαση σε σχέση με την αμερικανική ή την ευρωπαϊκή δρυ. Δηλαδή, το απόσταγμα θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο για να ωριμάσει σε ένα βαρέλι γαλλικής δρυός. Αντίστοιχα, για περιορισμένη χρονικά ωρίμαση σε γαλλική δρυ θα περιμένουμε να μην αντιλαμβανόμαστε έντονα την επιρροή του ξύλου στα αρώματα και τη γεύση του αποστάγματος.

Τιμή: 85 €

 

hyde dalamara 2

 

Γευστική δοκιμή

Η μύτη του σε προϊδεάζει για το διακριτικό προφίλ του. Το κεράσι είναι πρωταγωνιστής στο άρωμά του ενώ στο στόμα το κριθάρι και τα μπαχαρικά κυριαρχούν πλαισιώνοντας ένα πλούσιο σώμα. Δεν έχουμε εντάσεις και ιδιαίτερη πολυπλοκότητα αλλά έχουμε εξαιρετική ισορροπία και βελούδινη υφή.

Η ενσωμάτωση της αλκοόλης είναι καλή χωρίς ωστόσο να έχουμε έντονο sherry χαρακτήρα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως το αρχικό βαρέλι να ήταν refill. Αντίστοιχα, και η επιρροή από το βαρέλι Ξινόμαυρου είναι αρκετά διακριτική όπως περιμέναμε τόσο λόγω της φυσιολογίας της γαλλικής δρυός όσο και του μικρού διαστήματος παραμονής του αποστάγματος μέσα σε αυτό (6 μήνες). Αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, σίγουρα κάποια κόκκινα φρούτα και αρώματα δέρματος που προσφέρουν μια έξτρα συνιστώσα στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Tasting Notes

Χρώμα: Βαθύ χάλκινο.
ABV: 50%
Μύτη: Ανάλαφρη και φρουτένια. Έντονο κεράσι, δαμάσκηνο και ξύσμα πορτοκαλιού συνοδευόμενα από μέλι, βοτανικότητα χαμομηλιού και ίχνη δέρματος.
Ουρανίσκος: Γεμάτο σώμα και αρκετά καλή ενσωμάτωση της αλκοόλης παρά τους 50 βαθμούς. Το έντονο κεράσι της μύτης δίνει τη θέση του στο δαμάσκηνο. Αρκετά μπαχαρένιο και δημητριακό. Ίχνη κανέλας και σοκολάτας.
Τελείωμα: Μέσο και ξηρό με κεράσι και δρυ.

Βαθμολογία: 84/100

 

hyde dalamara 3

 

Bottomline

Πρόκειται για ένα spirit-driven single malt παρά τα 8+ χρόνια ωρίμασης. Τόσο το refill, λογικά, oloroso βαρέλι όσο και η γαλλική δρυς του βαρελιού από Ξινόμαυρο έχουν πολύ διακριτική επιρροή και αφήνουν το χαρακτήρα του αποστάγματος να βγει στο προσκήνιο. Προσωπικά, θα ήθελα λίγες παραπάνω εντάσεις αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η κομψή, ιρλανδική του φύση το καθιστά ένα εξαιρετικά απαλό και ευκολόπιοτο single malt το οποίο θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους.

Το βαρέλι Ξινόμαυρου από το οινοποιείο Δαλαμάρα έχει προσθέσει βάθος στα αρώματα του και έχει “δέσει” το δημητριακό του προφίλ με όμορφα αρώματα όπως το κεράσι και το δέρμα. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη εμφιάλωση έχει αξία πέρα από την καθαρά γευστική.

Το Hyde Dalamara Single Cask αποτελεί ένα project που θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη χειροπιαστή προσπάθεια του είδους και θα γίνει αφορμή, θεωρώ, για πολλές αντίστοιχες προσπάθειες στο μέλλον.

Μια προσπάθεια που μόνο και μόνο για την υλοποίησή της αξίζει τον αμέριστο σεβασμό και θαυμασμό μας.

Slàinte mhath!

 

*Ευχαριστώ θερμά την εταιρία Οινόκοσμος, για την ευγενική παροχή της φιάλης για τη δοκιμή.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?