You are currently viewing Laphroaig 10 year old | Review

Laphroaig 10 year old | Review

Το Laphroaig 10 year old είναι ένα από τα πιο πολυαγαπημένα και χαρακτηριστικά single malt whisky που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Ο συνδυασμός εξαιρετικού γευστικού χαρακτήρα και του ρομαντισμού που προκαλεί ο τόπος καταγωγής του είναι η συνταγή της επιτυχίας του εδώ και πάνω από 75 χρόνια, από όταν το δημιούργησε και το εισήγαγε στην αγορά ο τότε distillery manager, Ian Hunter.

 

Like kissing a mermaid that had BBQ for dinner…

 

Το αποστακτήριο του Laphroaig.

 

To αποστακτήριο

Για το Islay θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες. Ένας τόπος ιερός και λατρεμένος που φιλοξενεί κάποια από τα πιο εμβληματικά αποστακτήρια σε όλη τη Σκωτία. Ένα από αυτά είναι και το Laphroaig, που βρίσκεται στη νότια όχθη του νησιού σε απόσταση αναπνοής από τα Lagavulin και Ardbeg. Από το 1815 παράγει το χαρακτηριστικό τυρφώδες, φαρμακευτικό ουίσκι του αλλά γνώρισε τεράστια “άνθιση” και δημοτικότητα όταν το ανέλαβε ο Ian Hunter, δισέγγονος του συνιδρυτή του Laphroaig, Donald Johnston. Είχα την τύχη να το επισκεφτώ τον Οκτώβρη που μας πέρασε και ήταν η πρώτη φορά που είδα ένα ενεργό malting floor (ο χώρος που παραδοσιακά γινόταν η βυνοποίηση του κριθαριού και πλέον μόνο ελάχιστα αποστακτήρια χρησιμοποιούν).

Το Laphroaig κατά την ποτοαπαγόρευση ήταν το μοναδικό ουίσκι που η εξαγωγή του στην Αμερική δεν επηρεάστηκε καθόλου. Πωλούταν μεταμφιεσμένο σαν φάρμακο και η μυρωδιά του ήταν τόσο φαρμακευτική που περνούσε κάθε έλεγχο απο τις υπεύθυνες αρχές!

#LaphroaigFacts

 

 
previous arrow
next arrow
previous arrow
next arrow

 

Λεπτομέρειες θα δούμε σύντομα για το αποστακτήριο του Laphroaig σε αναλυτικό άρθρο από την επίσκεψή μου αλλά θα αναφέρουμε και εδώ κάποια βασικά στοιχεία.

 • Ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η Edrington – Beam Suntory.
 • 3.3 εκατ. λίτρα αποστάγματος το χρόνο παράγονται στο αποστακτήριο.
 • To 80% της βυνοποίησης γίνεται στο Port Ellen Maltings και το 20% στο malting floor του αποστακτηρίου.
 • Το κριθάρι που χρησιμοποιείται έχει 45ppm συγκέντρωση φαινολικές ενώσεις ως αποτέλεσμα της χρήσης τύρφης κατά την αφύγρανση του κριθαριού.
 • Η τύρφη μαζεύεται με το χέρι από τοπικά χωράφια.
 • Η ζύμωση διαρκεί 53 ώρες.
 • Τέσσερα wash stills για την πρώτη απόσταξη και τρία spirit stills για την δεύτερη χρησιμοποιούνται. Το μέγεθος τους είναι πολύ μικρό και κοντό με στενό λαιμό ενώ ο βραχίονας τείνει προς τα πάνω.
 • Όλη η παλαίωση γίνεται στην αποθήκη του αποστακτήριου. Τα βαρέλια είναι από Maker’s Mark bourbon αλλά χρησιμοποιούνται και άλλα είδη όπως πρώην Pedro Ximenez sherry butts και quarter casks για επιπλεόν ωρίμανση σε κάποιες εκφράσεις.

 

A smoky sensation that tickles the tongue and warms the belly!

 

Χαρακτήρας

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον χαρακτήρα του Laphroaig 10; Ο ορισμός του “character malt” και ένα ουίσκι στο οποίο πολλοί έχουν ορκιστεί αιώνια αφοσίωση! Η θάλασσα και η χλωρίδα της κυριαρχούν και πρωταγωνιστούν σε έναν αέναο χορό με αρώματα καπνού και μπαχαρικών.

Tο Laphroaig 10 y.o. είναι ένα από τα πιο καπνιστά και έντονα φαρμακευτικά ουίσκι που παράγονται στο Islay. Οι φορείς των γεύσεων αυτών του καπνού, της τύρφης και του ιωδίου (φαρμακευτικά αρώματα) είναι κάποιες χημικές ενώσεις που ονομάζονται φαινόλες. Στη μεγάλη ποσόστωση του Laphroaig 10 σε τέτοιες ενώσεις και στις αντίστοιχες γέυσεις συνεισφέρουν κυρίως τρείς παράγοντες:

 • Ο ανοδικός βραχίονας των αποστακτήρων που επιτρέπουν μεγάλη επαφή των ατμών με το χαλκό.
 • Η μεγαλύτερη ποσότητα foreshots (“κεφάλι” του αποστάγματος – Τα πρώτα λίτρα που παράγονται στη δεύτερη απόσταξη, με πολύ μεγάλο ποσοστό σε αλκοόλ και πολύ τοξικά) στην βιομηχανία. Αυτό αφαιρεί αρκετά έλαια και λεπταίνει λίγο το σώμα του αποστάγματος προάγοντας την δημιουργία φαινολικών ενώσεων.
 • Βαθύ κόψιμο της “καρδιάς” (το δεύτερο και “καλό” κομμάτι της δεύτερης απόσταξης). Η συγκομιδή σταματάει στους 6ο% abv. Αυτό συνεπάγεται λιγότερους εστέρες (ήπια, γλυκά,  φρουτώδη αρώματα) και περισσότερες βαριές, φαινόλικες, φαρμακευτικές, τυρφώδης γευστικές χημικές ενώσεις.

Η γλυκιά συνιστώσα της γεύσης του Laphroaig 10 προέρχεται ολοκληρωτικά από τα αμερικάνικα βαρέλια στα οποία ωριμάζει.

 

 

It’s like being kicked in the face by a horse that’s been galloping in a peaty bog…

 

Info & Facts

✔️ Ωρίμανση: Αποκλειστική ωρίμανση σε βαρέλια αμερικανικής δρυός που προηγουμένως φιλοξενούσαν Maker’s Mark Bourbon.

✔️ Τιμή:  Περίπου 40€.

 

Tasting Notes

Χρώμα: Χρυσό.

ABV: 40%

Μύτη: Καπνός τύρφης, ιώδιο και θαλασσινή άλμη, μπέικον, δέρμα, λεμόνι και φύκια.

Ουρανίσκος: Μέσο σώμα, περισσότερος καπνός τύρφης συνδυασμένος με πολύ δρυ και μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο). Σαν να απολαμβάνεις ένα κομμάτι παστό κρέας γαρνιρισμένο με χοντρό θαλασσινό αλάτι στις όχθες του Islay.

Τελείωμα: Πολύ μακρύ και ξηρό με οξύτητα κίτρου, καπνό και αλμύρα.

 

Bottomline

Ένα από τα πιο κλασσικά και χαρακτηριστικά single malt που μπορεί κανείς να απολαύσει. Σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Πολλά προτερήματα μπορείς να αποδώσεις στο Laphroaig 10 year old, χαρακτήρα, πολυπλοκότητα, διαχρονικότητα, αλλά για μένα αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ένα: H μοναδική ικανότητά του να “μεταφέρει” όποιον το απολαμβάνει κατευθείαν στον τόπο καταγωγής του, το μαγευτικό και απόκοσμο Islay.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?