jura 12 0

Jura 12 years old | Review

Η σημερινή μας δοκιμή αφορά ένα single malt που προέρχεται από το αποστακτήριο του Jura. Ένα αποστακτήριο ανεκτίμητης αξίας για την τοπική κοινωνία.

Με περηφάνια οι άνθρωποι του αποστακτηρίου μεταφέρουν στο ουίσκι τους το χαρακτήρα του ίδιου του νησιού. Κάθε σταγόνα που φτάνει στο ποτήρι μας είναι όσο λαμπερή και ζωντανή είναι και η ίδια η μικροσκοπική κοινότητα του νησιού.

Για αυτούς το Jura είναι περισσότερα από ένα ουίσκι!

 

Isle of Jura

Το Isle of Jura είναι μέλος του συμπλέγματος των Έσω Εβρίδων που βρίσκονται ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας, βρίσκεται πολύ κοντά, για την ακρίβεια 500 μέτρα μακριά, από το Islay και φιλοξενεί όλα κι όλα 212 άτομα!

Ένας δρόμος, μια pub και ένα αποστακτήριο. Αυτό είναι το Jura!

Το Jura προέρχεται από το γαελικό Diùra που σημαίνει ελάφι. Το Jura αποτελεί σπίτι για πάνω από 6.000 κόκκινα ελάφια! Κάποιοι πιστεύουν ότι το Jura είναι συντόμευση του juramendu που σημαίνει κατάρα! Έτσι για πολλούς το Jura είναι “το καταραμένο νησί”! O κάτοικος του νησιού πάντως στα gaelic αποκαλείται Diurach που επίσης σημαίνει “σκληρός” και αυτό είναι κάτι που σίγουρα χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού.

 

jura distillery

 

Το αποστακτήριο Jura

Ενώ σε αντίθεση με το Islay ήταν πάντα αραιοκατοικημένο, η ιστορία της απόσταξης στο νησί είναι πολύ πλούσια. Παράνομη απόσταξη λάμβανε χώρα ήδη από τον 18ο αιώνα αλλά το 1810 υπάρχει η πρώτη αδειοδοτημένη εγκατάσταση απόσταξης στο μοναδικό κτίριο του νησιού το Craighouse που ανήκε στον ιδιοκτήτη του Jura, Archibald Campbell.Το αποστακτήριο ήταν γνωστό κατά καιρούς με διάφορα ονόματα, Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, Jura και πέρασε από πολλά χέρια αλλά δεν απέκτησε ιδιαίτερη φήμη μέχρι το 1901 όπου και έκλεισε στην πρώτη μεγάλη ιστορικά κρίση για το ουίσκι. Το κόστος λειτουργίας σε ένα απομακρυσμένο νησί χωρίς απευθείας σύνδεση με την ενδοχώρα ήταν τεράστιο. Ακόμα και σήμερα όλη η κυκλοφορία του νησιού γίνεται μέσω του Islay!

Ο George Orwell περίφημα αποκάλεσε το αποστακτήριο “ungetable” λόγω του πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση σε αυτό! Αποτέλεσε λοιπόν ιδανική τοποθεσία για να συγγράψει εκεί το διάσημο έργο του, 1984.

Για πάνω από έξι δεκαετίες το Jura σιγούσε. Μέχρι που στα 1950 δύο τοπικοί γαιοκτήμονες, ο Robin Fletcher και ο Tony Riley-Smith αποφάσισαν να αναβιώσουν την απόσταξη στο νησί με στόχο κυρίως να σταματήσουν την μείωση του πληθυσμού του νησιού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και κοινότητας. Το 1963 η κατασκευή ολοκληρώθηκε με οικονομική υποστήριξη από τον blender από το Leith, Charles Mackinlay & Co και βοήθεια από τον ειδικό σε αποστακτήρια σχεδιαστή William Delme-Evans. Έτσι χτίστηκε ένα μεγάλο, μοντέρνο αποστακτήριο που επεκτάθηκε περαιτέρω το 1978 στο σημερινό του μέγεθος. Η Charles Mackinlay & Co πουλήθηκε στους Invergordon Distillers το 1985 και αυτοί με τη σειρά τους στην Whyte & Mackay το 1995 ενώ αυτή απορροφήθηκε το 2014 από την Emperador Distillers Inc με βάση τις Φιλιππίνες.

Εσωτερικά το Jura είναι ένα κλασικό αποστακτήριο των 60s: Μεγάλοι χώροι, καθαρό wort από ένα semi-lauter mash tun, ατσάλινα washbacks και πανύψηλοι άμβυκες 7,7 μέτρων με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 20.000 λίτρων. Είναι ξεκάθαρο ότι το Jura δεν δημιουργήθηκε για να εκπληρώσει μόνο τις γευστικές επιθυμίες των ντόπιων. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα παρήγαγε στιβαρό, τυρφώδες ουίσκι, η εποχή που χτίστηκε (1960s) επίτασσε ελαφρότερα, απαλότερα ουίσκι και ο ιδιοκτήτης Charles Mackinlay ως blender ακολούθησε την τάση.

Τυρφώδες ουίσκι ξεκίνησε να παράγεται περιοδικά, για λιγότερες από 4 εβδομάδες το χρόνο, στο Jura από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Ως single malt το Jura λανσαρίστηκε στην αγορά το 1974. Όταν ξεκίνησε η παραγωγή τυρφώδους ουίσκι αυτό αναμείχθηκε με μη-τυρφώδες ουίσκι και κυκλοφόρησε σε διάφορες εκφράσεις όπως το NAS Superstition του 2002 αλλά εμφιαλώθηκε και ως αποκλειστικά τυρφώδες single malt στο, επίσης NAS, Prophecy του 2009.

Από το 2018 το Jura έχει ολοκαίνουργια και πλήρη βασική γκάμα η οποία περιλαμβάνει τα NAS Journey και Seven Wood αλλά και τα χρονολογημένα 10,12,18 και 21 ετών.

 

jura core range
Η νέα βασική γκάμα του Jura που κυκλοφορεί από το 2018.

 

 

Παραγωγή του Jura Single Malt Whisky

  • Ετήσια παραγωγή: 2,2 εκατ. λίτρα ετησίως.
  • Πηγή νερού είναι η λίμνη Loch a’Bhaile Mhargaidh του νησιού του Jura.
  • Από το 1978 η βύνη κριθαριού του Jura προέρχεται από τα Port Ellen maltings στο γειτονικό Islay και είναι τόσο έντονα τυρφώδες όσο και μη-τυρφώδες. Η τύρφη είναι αποκλειστικά από το Isle of Jura.
  • H πολτοποίηση γίνεται σε μια δεξαμενή τύπου semi lauter mash tun από την οποία προκύπτει ένα καθαρό wort.
  • Αυτό μεταφέρεται στα έξι ατσάλινα washbacks στα οποία προστίθεται μαγιά και το υγρό “ζυμώνεται” για 54 ώρες. Η σχετικά μικρή διάρκεια ζύμωσης δίνει στο Jura μια σχετική “δυσκαμψία” το οποίο σημαίνει ότι το απόσταγμα του Jura θέλει αρκετό χρόνο ή πολύ ενεργά βαρέλια για να “ανοίξει” πλήρως.
  • 4 αποστακτήρες έχει το αποστακτήριο: Δύο wash stills και δύο spirit stills. Τα wash stills έχουν χωρητικότητα 24.500 λίτρα και τα spirit stills 15.500 λίτρα. Το σχήμα τους είναι τύπου lantern ή lamp glass με τη χαρακτηριστική ζώνη αναρροής στη βάση του λαιμού. Το ύψος τους είναι σχεδόν 8 μέτρα (!) και μέχρι που το Glenmorangie πήρε τα ηνία το 1843 ήταν τα ψηλότερα στη Σκωτία! Οι βραχίονες (lyne arms) είναι παράλληλοι με το έδαφος και καταλήγουν σε παραδοσιακούς συμπυκνωτές worm tub. To new make spirit “κόβεται” στους 71% abv.
  • To Jura έχει αποθήκες στο νησί αλλά και στο Invergordon στην ηπειρωτική χώρα και χρησιμοποιεί τόσο αμερικάνικα όσο και ευρωπαϊκά δρύινα βαρέλια.

 

jura 12 1

 

Jura 12 years old – Info & Facts

Η ωρίμαση του για τουλάχιστον 12 χρόνια έγινε πρωτίστως σε βαρέλια λευκής αμερικανικής δρυός που προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση bourbon ενώ τελείωσε σε βαρέλια Oloroso sherry από το Jerez της Ισπανίας.

ABV: 40%
Τιμή: ~50 €

 

jura 12 2

 

Tasting Notes

Μύτη: Μαύρη σοκολάτα, κεράσι, φουντούκι, μέλι και πράσινο μήλο.
Ουρανίσκος: Αλατισμένη καραμέλα, μπανάνα, σταφίδες και ίχνος ξύσματος λεμονιού.
Τελείωμα: Σύντομο αλλά γλυκό και νόστιμο με νότες σοκολάτας με μέντα.

Βαθμολογία: 84/100

 

jura 12 3

 

Bottomline

Το τελείωμα της παλαίωσής του Jura 12 ετών σε βαρέλια Oloroso sherry προσθέτει επιπλέον επίπεδα γεύσης και αρωμάτων που προσφέρουν πολυπλοκότητα. Το χαμηλό επίπεδο αλκοόλης δεν βοηθάει να αναδειχθεί αυτή η πολυπλοκότητα όσο θα μπορούσε αλλά παραμένει ένα ευκολόπιοτο, ευχάριστο και νόστιμο δράμι σε πολύ λογική τιμή που μπορεί εύκολα να γίνει η καθημερινή μας παρέα.

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?