διεθνής ημέρα ουίσκι 0

27 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Ουίσκι

Η 27η Μαρτίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους του λάτρες του βασιλιά των αποσταγματων. Η 27η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ουίσκι!

 

Η αρχή και το νόημα της International Whisk(e)y Day

Η International Whisk(e)y Day ανακοινώθηκε αρχικά το 2008 αλλά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2009 στο Φεστιβάλ Ουίσκι της Βόρειας Ολλανδίας.

Η ημέρα θεσπίστηκε προς τιμήν του διάσημου συγγραφέα και γευσιγνώστη ουίσκι, Μάικλ Τζάκσον ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του ένα χρόνο πριν, το 2007, από επιπλοκές στην υγεία του που προκλήθηκαν λόγω της χρόνιας μάχης του με την ασθένεια Πάρκινσον. Έτσι φίλοι και θαυμαστές του θρυλικού συγγραφέα θέλοντας να τον τιμήσουν αλλά και να καλλιεργήσουν συνείδηση και ευαισθητοποίηση για την ασθένεια Πάρκινσον θέσπισαν την Διεθνή Ημέρα Ουίσκι να εορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του συγγραφέα, στις 27 Μαρτίου.

 

Ποιός ήταν ο Μάικλ Τζακσον

Ο Michael James Jackson γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1942 στο Yorkshire της Αγγλίας. Ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας εστιάζωντας τη θεματολογία του κυρίως στο ουίσκι και τη μπύρα. Τα πρώτα του συγγραφικά βήματα ήταν αφιερωμένα στην μπύρα με το θρυλικό “The World Guide to Beer” του 1977 να έχει μεταφραστεί σε πάνω απο 10 γλώσσες και να θεωρείται μέχρι και σήμερα από τα πιο σημαντικά συγγράματα του είδους.

 

διεθνής ημέρα ουίσκι 1
(c) internationalwhiskyday.org

 

Από το 1987 ξεκινάει η ενασχόληση του με το ουίσκι με το “The World Guide to Whisky” ενώ το “Michael Jackson’s Malt Whisky Companion” του 1989 είναι μέχρι και σήμερα το νούμερο ένα σε πωλήσεις βιβλίο για ουίσκι!

Συνολικά έγραψε 15 συγγράματα για τη μπύρα και το ουίσκι και κέρδισε πολλά βραβεία και τίτλους μεταξύ των οποίων αυτοί του Keeper of the Quaich και Master of the Quaich!

Το 2006 αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια Πάρκινσον σιωπηλά για πάνω από μία δεκαετία και στις 30 Αυγούστου 2007 έχασε τη ζωή του σε ηλικία 65 ετών λόγω καρδιακής προσβολής.

 

διεθνής ημέρα ουίσκι 2

 

Πως γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Ουίσκι

Φυσικά η διεθνής ημέρα ουίσκι είναι μια ακόμα πρώτης τάξεως ευκαιρία να απολαύσουμε ένα δράμι από το αγαπημένο μας απόσταγμα, να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, να έρθουμε πιο κοντά, να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες.

Ωστόσο, η σημαντικότητα της ημέρας δεν περιορίζεται εκεί. Σκοπός είναι και η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια Πάρκινσον οπότε όλοι όσοι γιορτάζουν τη ημέρα προτρέπονται να δώσουν τον οβολό τους σε μια από τις πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με την εύρεση θεραπείας για την ασθένεια.

Ας υψώσουμε λοιπόν όλοι τα ποτήρια μας… Happy International Whisk(e)y Day!

 

Slàinte Mhath!

 

Πηγές: internationalwhiskyday.org, daysoftheyear.com, scotchwhisky.com

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?