tamdhu 12 0

Tamdhu 12 years old | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Το Tamdhu 12 years old είναι η βασική έκφραση του αποστακτηρίου από το Speyside και μετά την δικαιωματική συμμετοχή του στις φετινές χριστουγεννιάτικες προτάσεις μας, θα ήταν τουλάχιστον πρέπον να το (ξανα)δοκιμάσουμε και να το παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά.

 

tamdhu 12 1

 

Το αποστακτήριο

Το Tamdhu χτίστηκε το 1897 από μια ομάδα από blenders με επί κεφαλής τον William Grant με σκοπό να παρέχει απόσταγμα σε blends. O William Grant τότε ήταν επίσης διευθυντής τόσο των Highland Distillers όσο και της τράπεζας του Elgin. Αρχιτέκτονας-σχεδιαστής του ήταν ο διάσημος τότε Charles Doig. Ιστορικές αναφορές ισχυρίζονται ότι το Tamdhu ήταν ίσως το πιο καλοσχεδιασμένο και αποτελεσματικό αποστακτήριο της εποχής του!

Όπως και το γειτονικό Knockando, χτίστηκε δίπλα στις όχθες του ποταμού Spey στο Banffshire των Highlands και πολύ κοντά στον σταθμο Dalbeallie του σιδηρόδρομου Great North of Scotland Railway, που συνέδεε το Grantown-on-Spey με τις βασικές πόλεις της βορειοανατολικής Σκωτίας.

 

tamdhu 12 5
Το αποστακτήριο του Tamdhu από ψηλά. Διακρίνουμε και τον ποταμό Spey στο βάθος. (whisky.com)

 

Το 1899 η Highland Distillers (πλέον Edrington) -επίσης συμφερόντων του William Grant– εξαγόρασε το αποστακτήριο αλλά αυτό έκλεισε το 1927 και παρέμεινε “σιωπηλό” για δύο δεκαετίες. Το 1949 τα malting floors του Tamdhu αντικαθίστανται από 10 Saladin boxes που το κάθε ένα μπορούσε να βυνοποιήσει μέχρι και 22 τόνους κριθάρι! Μέχρι και το 2010 παρείχε βύνη και στα υπόλοιπα αποστακτήρια του Edrington Group, τα The Macallan, Glenrothes, Highland Park.

Τη “χρυσή” δεκαετία του 1970 το Tamdhu “μεγάλωσε” αρκετά, προσθέτοντας 4 ακόμα αποστακτήρες για να συμβαδίσει με την μεγάλη ζήτηση ενώ από το 1990 χρησιμοποιεί τη διάσημη πολιτική ξύλου της Edrington με τα ποιοτικότερα, “κατά παραγγελιά” βαρέλια sherry της βιομηχανίας.

Το 2010 η Edrington αποφασίζει να “πτωχεύσει” το αποστακτήριο, προς έκπληξη πολλών αλλά δύο χρόνια μετά η Ian Macleod Distillers το εξαγοράζει και επενδύει αρκετά εγκαθιστώντας νέα washbacks και νέες αποθήκες με στόχο να παράγει αυθεντικό παραδοσιακό Speyside malt. Το επιτυγχάνει κυκλοφορώντας το διάσημο Tamdhu 10 ετών, 100% παλαιωμένο σε sherry βαρέλια.

Το 2018 το 10άρι αντικαθίσταται από το Tamdhu 12 years old.

 

tamdhu 12 2

 

Info & Facts

Αποκλειστική παλαίωση για τουλάχιστον 12 χρόνια σε first fill και refill sherry βαρέλια τόσο ευρωπαϊκής όσο και αμερικάνικης δρυός από τις βαρελοποιίες της Jerez στην Ισπανία. Όπως σε όλες τις εκφράσεις του Tamdhu, “μόνο τα καλύτερα oloroso sherry βαρέλια” έχουν χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τον distillery manager του Tamdhu, Sandy McIntyre.

H τιμή του είναι περίπου στα 50€.

 

Γευστική Δοκιμή

Η “μύτη” του είναι απολαυστική. Ξεχωρίζεις κάτι φρέσκο και γλυκό και η πανέμορφη αλληλουχία αρωμάτων σε κάνει να θέλεις να το μυρίζεις ξανά και ξανά. Δεν αναδύονται βαθιά αρώματα ευρωπαϊκής δρυός όπως σε ένα κλασικό sherry bomb αλλά πιο εκλεπτυσμένα. Λογικά η αμερικάνικη δρυς έχει τον πρώτο λόγο στην παλαίωση. Στον ουρανίσκο συνεχίζει σε αντίστοιχα “μονοπάτια”, με μοναδική ισορροπία και κομψότητα ενώ το γλυκό του τελείωμα θα σε κάνει να το ερωτευτείς.

 

tamdhu 12 3

 

Tasting Notes

Χρώμα: Καραμελί
ABV: 43%
Μύτη: Καραμελωμένα πορτοκάλια, ρολό κανέλλας, μπισκότα σοκολάτας, κεράσι και βυνη.
Ουρανίσκος: Απίστευτα απαλό και στρογγυλό με γεμάτο σώμα και λιπαρότητα. Μέλι, αποξηρωμένα δαμάσκηνα, κανέλλα, μπανάνα, βανίλια και δρυς.
Τελείωμα: Μακρύ και ευχάριστο με κανέλλα και σοκολάτα.

Βαθμολογία 88/100

 

Bottomline

Από την πρώτη μυρωδιά μέχρι και το πέρας της επίγευσής του προδίδει κομψότητα, ποιότητα και πολυτέλεια πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι υπονοεί η τιμή του.

Το ποτήρι αδειάζει και σχεδόν ασυναίσθητα το ξαναγεμίζω. Και ξανά. Και ξανά.

Στο τέλος της ημέρας, ότι ανάλυση και να κάνουμε, αυτό είναι το μόνο που μετράει.

Slàinte mhath!

 

*Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Ian MacLeod Distillers Ltd. στην Ελλάδα είναι η εταιρεία LKC Drinks.
Website
Facebook
Instagram

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?