cardhu 12 0

Cardhu 12 years old | Review

Ένα από τα πιο κλασικά, τα πιο αναγνωρίσιμα και με την ευρύτερη διαθεσιμότητα single malt στην Ελλάδα. Αυτό είναι το Cardhu 12 years old και σήμερα θα το δοκιμάσουμε και θα το εξετάσουμε ενδελεχώς.

 

cardhu 12 1

 

To αποστακτήριο Cardhu

Το γνωρίσαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας. Ευρισκόμενο στο Speyside και βασικό μέλος του Malt Whisky Trail, το αποστακτήριο και κατά συνέπεια το ουίσκι του ονομαζόταν Cardow μέχρι και το 1981 όποτε και άλλαξε σε Cardhu. H λέξη προέρχεται από τη σκωτική γαελική φράση Carn Dubh που σημαίνει Μαύρος Βράχος.

Ιδρύθηκε το 1811 από τον John Cumming και τη σύζυγό του, Helen που ήταν ιδιοκτήτες της φάρμας Cardow στο Knockando. Μεταγενέστερες έρευνες υποδεικνύουν ότι ουσιαστικά η Helen Cumming ήταν επικεφαλής των διαδικασιών και της λειτουργίας της φάρμας καθιστώντας το Cardow το πρώτο αποστακτήριο που διηύθυνε γυναίκα.

 

cardhu 0

 

Στα χρόνια της παράνομης απόσταξης το Cardhu λειτουργούσε σαν προειδοποιητικός σταθμός για τους moonshiners (παράνομους αποσταγματοποιούς) της περιοχής. Ο θρύλος λέει ότι η Helen Cumming μεταμφίεζε το χώρο να φαίνεται σαν να παράγει ψωμί αντί για ουίσκι και προσέγγιζε στη φάρμα τους φοροεισπράκτορες του βασιλιά για να τους κεράσει ένα φλιτζάνι τσάι. Καθώς αυτοί απολάμβαναν το τσάι τους η Helen έτρεχε στο πίσω μέρος της φάρμας και ύψωνε μια κόκκινη σημαία για να ειδοποιήσει τα υπόλοιπα αποστακτήρια ότι οι άνθρωποι του βασιλιά είναι στην περιοχή!

O σύγχρονος χαρακτήρας του αποστάγματος διαμορφώθηκε μετά το 1872 όταν και ανέλαβε την απόσταξη η νύφη της Helen, Elizabeth Cumming. H Elizabeth έγινε επίσημα η πρώτη γυναίκα αποσταγματοποιός της εποχής!

Το 1884 η Elizabeth ανανέωσε εξ’ ολοκλήρου το αποστακτήριο μεταφέροντάς το σε μεγαλύτερο κτίριο. Στο νέο αποστακτήριο η Elizabeth μπορούσε να παράγει τρεις φορές περισσότερο απόσταγμα και διαμόρφωσε τον σύγχρονο κομψό και λουλουδένιο χαρακτήρα του. Αυτό έκανε το Cardhu να προσελκύσει το ενδιαφέρον των blenders της εποχής με τον John Walker να αγοράζει ήδη από τότε την πλειοψηφία της παραγωγής του. Παρόλα αυτά, το Cardhu κυκλοφορούσε και ως single malt στις αγορές του Λονδίνου ήδη από το 1888!

 

cardhu 10
Αποστακτήριο Cardhu , το σπίτι του Johnnie Walker στο Speyside. (Diageo)

 

Το 1893 η Elizabeth Cumming πουλάει το αποστακτήριο στην John Walker & Sons, μέλος της DCL, ενώ το 2021 παρουσίασε το νέο visitor centre που θεσπίζει το Cardhu ως τον Speyside πυλώνα του Johnnie Walker.

 

cardhu 12 2

 

Cardhu 12 Years Old – Info & Facts

Η βασική εμφιάλωση του Cardhu, κυκλοφορεί από τότε που λεγόταν ακόμα Cardow. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται την αντιπαράθεση που προκάλεσε το Cardhu στις αρχές της χιλιετίας όταν και κυκλοφόρησε το Cardhu 12 ετών ως “Pure Malt”.

 

cardhu 12 4
Η επίμαχη εμφιάλωση Cardhu 12 years old Pure Malt που κυκλοφόρησε στα 2000.

 

Το πρόβλημα ήταν ότι χρησιμοποίησε το όνομα του αποστακτηρίου σε συνδυασμό με τον διφορούμενο όρο “Pure Malt”. Το ουίσκι αποδείχτηκε blended malt και όχι single malt όπως ίσως υπονοούσε ο όρος “Pure Malt”. Η κατακραυγή οδήγησε την Diageo να αποσύρει την εμφιάλωση και να επαναφέρει το κλασικό single malt που βρίσκεται σε συνεχή κυκλοφορία μέχρι και σήμερα.

Αποτελείται από ουίσκι που έχει ωριμάσει για τουλάχιστον 12 χρόνια σε αμερικανικά, δρύινα βαρέλια που προηγουμένως περιείχαν bourbon. Εμφιαλώθηκε στους 40% αλκοολικούς βαθμούς.

Τιμή: 34 €

 

Γευστική δοκιμή Cardhu 12 Years Old

Αντιλαμβάνεσαι τον κομψό του χαρακτήρα από την αρχή. Ώριμα χυμώδη φρούτα και ανοιξιάτικος κήπος λουλουδιών σε συνδυασμό με διακριτικές νότες μελιού και δημητριακών. Ιδιαίτερες εντάσεις δεν συναντάμε αλλά η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι απίστευτα απαλή. Ένα καλοστημένο single malt.

 

Tasting Notes

Χρώμα: Καραμέλα (Περιέχει πρόσθετο χρώμα Ε150).
Φιλτράρισμα Ψύξεως: Ναι
ABV: 40%

Μύτη: Αποξηραμένο ροδάκινο, αχλάδι, φλούδα πορτοκαλιού, νυχτολούλουδο και χαμομήλι. Μέλι, βανίλια και αρώματα βύνης.
Ουρανίσκος: Mέσο προς ελαφρύ σώμα με περισσότερα δημητριακά και ξηρότητα ως ένδειξη του ξύλου καθώς και ένα ανεπαίσθητο ίχνος καπνού. Τα φρούτα εδώ χάνουν λίγο ένταση σε σχέση με τη μύτη.
Τελείωμα: Μέσο αλλά ευχάριστο με γλυκά φρούτα και ίχνος δρυός.

Βαθμολογία: 82/100

 

cardhu 12 3

 

Bottomline

Ένα εισαγωγικό ουίσκι που θα λατρέψουν όσοι δεν επιζητούν πολλές συγκινήσεις και αποτελεί, για πολλούς, την “πύλη” προς τον μαγικό κόσμο των single malt, την αφορμή για να ξεκινήσουν το “ταξίδι” τους προς νέα γευστικά μονοπάτια.

Ωστόσο η αξία του δεν “περιορίζεται” εκεί. Το Cardhu 12 ετών είναι η ναυαρχίδα ενός εκ των ιστορικότερων και σημαντικότερων αποστακτηρίων της Σκωτίας και αντανακλά πλήρως τον χαρακτήρα του.

Στην πράξη, η μύτη υπόσχεται περισσότερα απ΄ ότι εν τέλει προσφέρει ο ουρανίσκος. Καμία γευστική συνιστώσα δεν εξέχει. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά απαλό και εύκολο στην πόση. “Επικίνδυνα εύκολο” θα έλεγε κάποιος. Υπάρχει πολυπλοκότητα αλλά οι εντάσεις θυσιάζονται για χάρη της απαλότητας και της στρογγυλότητας.

Τα χαρακτηριστικά αυτά όμως είναι ο χαρακτήρας του Cardhu και στο Cardhu 12 ετών βρίσκεται στο απόγειο του.

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?