You are currently viewing Kilchoman 2012 Madeira Finish Single Cask (bottled for the G.W.A.) | Review

Kilchoman 2012 Madeira Finish Single Cask (bottled for the G.W.A.) | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Δύο μόλις μήνες μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρώτη single cask εμφιάλωση από το αποστακτήριο του Arran, το Greek Whisky Association πραγματοποίησε και μια δεύτερη! Και πάλι επιλέχθηκε νησιώτικο αποστακτήριο αλλά αυτή τη φορά πήγαμε δυτικά, στο Islay, και το αποστακτήριο του Kilchoman. Και εγένετο Kilchoman 2012 Madeira Finish Single Cask bottled for the Greek Whisky Association.

 

 

To αποστακτήριο

Το αποστακτήριο του Kilchoman το γνωρίσαμε πρόσφατα εκτενώς. Ένα αγροτικό αποστακτήριο με μικρή ιστορία 14 ετών μιας και ιδρύθηκε μόλις το 2005. Στεγάζετε στη φάρμα Rockside στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι ένα από τα ελάχιστα αποστακτήρια που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν όλη τη διαδικασία παραγωγής ουίσκι, από τη καλλιέργεια και τη συγκομιδή του κριθαριού μέχρι και την εμφιάλωση, στις εγκαταστάσεις του. Παρά το νέο της ηλικίας τους, τα ουίσκι του Kilchoman παρουσιάζουν έναν διακριτό, ξεχωριστό και, κυρίως, νόστιμο χαρακτήρα με νότες φρούτων, βανίλιας και τύρφης ξεφεύγοντας από τον δημοφιλή φαρμακευτικό χαρακτήρα των υπολοίπων αποστακτηρίων του Islay.

 

 

Info & Facts

To Kilchoman 2012 Madeira Finish Single Cask του GWA είναι μια single cask εμφιάλωση, δηλαδή όλο το ουίσκι προέρχεται από ένα και μόνο βαρέλι. Το αποστακτήριο γέμισε το υπ’ αριθμόν #183/2012 πρωήν-bourbon βαρέλι από το αποστακτήριο Buffalo Trace με απόσταγμα τον Απριλίο του 2012 και αυτό παρέμεινε εκεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018. Τότε μεταφέρθηκε σε βαρέλι από κρασί Madeira για “φινίρισμα” και εννιά μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019 εμφιαλώθηκε απο το ίδιο το αποστακτήριο σε φυσική δύναμη (χωρίς προσθήκη νερού) στους 55,6% αλκοολικούς βαθμούς για λογαριασμό του Greek Whisky Association. Όπως και στην περίπτωση της πρώτης εμφιάλωσης, η επιλογή του συγκεκριμένου βαρελιού έγινε έπειτα από σχολαστική δοκιμή πολλών δειγμάτων από την ειδική επιτροπή του GWA.

Αποστακτήριο: Kilchoman
Σειρά: Μadeira Finish Single Cask
Βύνη Κριθαριού: Από τα Port Ellen maltings, τυρφώδης στα 50 ppm.
Απόσταξη: 12/04/2012
Εμφιάλωση: 17/06/2019
Ηλικία: 7 years old.
Ωρίμανση: Βαρέλι από bourbon του Buffalo Trace που στο τέλος της ωρίμανσής του μεταφέρθηκε σε βαρέλι από κρασί Madeira για 9 μήνες.
Αριθμός βαρελιού: #183/2012
Αριθμός φιαλών: 261
Δύναμη: 55,6 % Vol.
Ειδική εμφιάλωση για το Greek Whisky Association.
Χωρίς
φιλτράρισμα ψύξης και χωρίς προσθήκη χρώματος.
Τιμή: 97€ (προπώληση μελών). Πλέον στις κάβες (GWA Embassies) κυμαίνεται από 110 μέχρι 200 €.

 

 

Γευστικό Προφίλ

Με αρχική περιεκτικότητα τύρφης στη βύνη 50 ppm χαρακτηρίζεται ως πολύ τυρφώδες αλλά ο καπνός που αντιλαμβάνεσαι στο ποτήρι δεν “σκεπάζει” τα υπόλοιπα αρώματα καταφέρνοντας να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία. Το “τελείωμα” σε βαρέλι Madeira έχει προσφέρει πολλά στο γευστικό προφίλ του αποστάγματος και έχει ενισχύσει τα φρουτένια αρώματα προσθέτοντας μια ακόμα γλυκιά “συνιστώσα” γεύσης. Παράλληλα φαίνεται να ταιριάζει υπέροχα με την υψηλή τύρφη καταφέρνοντας να την κατευνάσει και να τη φέρει σε ισορροπία με τα υπόλοιπα γευστικά χαρακτηριστικά με παρόμοιο τρόπο που το κάνει και ένα βαρέλι PX. Έχει κοφτερά σημεία θεωρώ και είναι απόλυτα λογικό καθώς είναι μόνο 7 ετών αλλά αντίστοιχα θα περίμενε κανείς μια ανωριμότητα στη μύτη και τον ουρανίσκο, την οποία δεν “βγάζει” καθόλου. Ίσα ίσα, έχει γεμάτη, ευχάριστη γεύση, διακριτά αρώματα και ένα ικανοποιητικότατο τελείωμα. Λίγο νερό βοηθάει για να ομαλοποιήσει όποιες γωνίες.

 

 

Tasting Notes

Χρώμα: Μαόνι
ABV: 55,6%
Μύτη: Χυμός εσπεριδοειδών φρούτων, φλίδα πορτοκαλιού, καραμελωμένα βερίκοκα, πολύς γλυκός καπνός, αμύγδαλα, βρεγμένο γρασίδι. Ίχνη γήινων νοτών στο υπόβαθρο.
Ουρανίσκος: Καλό σώμα. Ένας όμορφος συνδυασμός κόκκινων φρούτων και δημητριακών με σαγκουίνι, καπνό και κρασί Madeira. Η επίδραση του Μadeira εδώ είναι πιο εμφανής και αλληλεπιδράει ωραία με το καπνό κάνωντας πολύ εύκολη τη πόση παρά τα 50 ppm. Μπαχαρικά από το ξύλο επίσης κάνουν τη εμφάνισή τους.
Τελείωμα: Μακρύ με ευχάριστο καπνό που επιμένει. Τανίνες και ξύλο συνεισφέρουν στην αίσθηση ξηρότητας που μπορεί να μεταφραστεί ίσως ως μαύρη σοκολάτα ή φυστίκι.

Βαθμολογία: 86/100

 

 

Bottomline

Προφανώς δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενικός αλλά θεωρώ ότι μιλάμε για μια ακόμα όμορφη εμφιάλωση από το Greek Whisky Association. Το Kilchoman μας έχει συνηθίσει σε αξιοπρεπέστατα ουίσκι που ακόμα και σε μικρή ηλικία έχουν πολλά να δώσουν και το Kilchoman 2012 Madeira Finish Single Cask του GWA δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρότι μόνο εφτά ετών έχει περίσσεια χαρακτήρα και έντασης. Ένα πεντανόστιμο ουίσκι που μας περιμένει να χτίσουμε αναμνήσεις και να περάσουμε ωραίες στιγμές παρέα με αυτό και με καλούς φίλους.

Και στις επόμενες εμφιαλώσεις!

Slàinte Mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?