You are currently viewing Caol Ila 12 years old | Review

Caol Ila 12 years old | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Η σημερινή κριτική μας αφορά ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο single malt το οποίο συνδυάζει καπνό και κομψότητα και μας θυμίζει ότι το Islay είναι τόσα πολλά περισσότερα από την ωμή δύναμη της τύρφης. Ώρα να δοκιμάσουμε το Caol Ila 12 ετών.

 

Caol Ila 0

 

To αποστακτήριο

Πρόσφατος προορισμός μας και ένας από τους αγαπημένους μας!

Caol Ila (πρφ Κουλ ίλα) στα gaelic σημαίνει The Sound of Islay – το στενό ή ο πορθμός του Islay και αναφέρεται στο στενό κομμάτι θάλασσας που χωρίζει τα νησιά Islay και Jura και το οποίο “επιβλέπει” το αποστακτήριο που είναι χτισμένο στις όχθες του. Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του Islay σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Port Askaig.

Ιδρύθηκε το 1846 από τον Hector Henderson. Το 1927 απορροφήθηκε από την Distiller’s Company Limited (DCL) που ως γνωστόν εξελίχθηκε στη σημερινή Diageo. Το αποστακτήριο παρέμεινε ενεργό χωρίς διαλείμματα μέχρι το 1972 όταν η DCL το κατεδάφισε και στη θέση του έχτισε ένα σύγχρονο αποστακτήριο με έξι άμβυκες αντί για δύο που είχε μέχρι τότε. Αυτό έκανε το Caol Ila το μεγαλύτερο παραγωγό του νησιού. Το ουίσκι του προοριζόταν κυρίως για τα blends της DCL όπως το Johnnie Walker και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. To 2011 μια ακόμα σημαντική ανακαίνιση έλαβε χώρα με νέο mash tun και περισσότερα washbacks να εγκαθίστανται με αποτέλεσμα η παραγωγή να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στα 6,5 εκατομμύρια περίπου λίτρα το χρόνο!

Το 2018 η Diageo ανακοίνωσε τα πλάνα της να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών του Caol Ila στα πλαίσια της ενέργειας προώθησης των πυλώνων και βασικών συστατικών του Johnnie Walker και σκοπεύει να κατασκευάσει νέο visitor centre εκεί όπου βρίσκεται τώρα η αποθήκη.

Ο χαρακτήρας του ουίσκι του Caol Ila περιλαμβάνει συνήθως διακριτική τύρφη και εσπεριδοειδή αλλά και μέλι, ξηρούς καρπούς και πολλά ακόμη και καταφέρνει σχεδόν πάντα να πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ χαρακτήρα αποστάγματος και επιρροής του ξύλου.

 

caol ila 12 1

 

Info & Facts

To Caol Ila 12 ετών λανσαρίστηκε το 2002 και από τότε αποτελεί τη ναυαρχίδα του αποστακτηρίου και την έκφραση εκείνη η οποία αποτυπώνει πλήρως τον χαρακτήρα του. Η βύνη κριθαριού που χρησιμοποιεί έχει περιεκτικότητα φαινολών στα 35 ppm. To απόσταγμα ωρίμασε για τουλάχιστον 12 χρόνια αποκλειστικά σε πρώην-bourbon βαρέλια (λογικά refill) και εμφιαλώθηκε στους 43 αλκοολικούς βαθμούς. Περιέχει πρόσθετο χρώμα Ε150a και έχει υποστεί φιλτράρισμα ψύξεως.

Τιμή: 50 €

 

caol ila 12 2

 

Γευστική δοκιμή

Ο καπνός και η τύρφη μας συστήνονται πρώτα αλλά δεν διεκδικούν για πολλή ώρα την προσοχή μας. Δίνουν χώρο σε πληθώρα άλλων αρωμάτων. Φρούτα, μέλι, βότανα, άλμη… Οι γεύσεις και τα αρώματα δένουν αρμονικά και κομψά. Συνυπάρχουν και δεν ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Οι μεγάλοι αποστακτήρες του Caol Ila και η εκτεταμένη αναρροή έχουν κατευνάσει την ορμή της τύρφης ενώ τα βαρέλια αμερικανικής δρυός ανυψώνουν τον χαρακτήρα του αποστάγματος προσφέροντας επιπλέον πολυπλοκότητα. Στον ουρανίσκο είναι απαλό και ώριμο με ζηλευτή ενσωμάτωση της αιθανόλης. Η κομψότητα του δίνει την αίσθηση του “λεπτού” σώματος που με τη σειρά του προωθεί την τυρφώδη φύση του.

 

Tasting Notes

Χρώμα: Ξανθό. Λογικά το Ε150a έχει χρησιμοποιηθεί με φειδώ.
ABV: 43%
Μύτη: Φρέσκια, τυρφώδης και βοτανική. Η τύρφη ενώ πρωτοστατεί δεν καλύπτει τα αρώματα φλούδας λεμονιού, φυκιών, μελιού και γρασιδιού. Ίχνη καπνιστού κρέατος και θαλασσινής αλμύρας.
Ουρανίσκος: Μέσο σώμα αρκούντως λιπαρό. Καπνός σε ισορροπία με καραμελωμένα μοσχολέμονα, χαμομήλι, μέλι, φρέσκα φιστίκια Αιγίνης και θαλασσινό αεράκι. Η πολυπλοκότητα του ξεδιπλώνεται απλόχερα. Οι γεύσεις παρουσιάζονται με κομψό τρόπο χωρίς ίχνος “γωνίας” κάνοντας το αποτέλεσμα εξαιρετικά απαλό.
Τελείωμα: Μακρύ και μπαχαρένιο με καπνό και δρυ.

Βαθμολογία: 87/100

 

caol ila 12 3

 

Bottomline

Ενώ στην πρώτη “επαφή” μαζί του δείχνει να προσπαθεί να “φωνάξει” ότι είναι ένα Islay malt αν του δώσεις την απαραίτητη προσοχή αποκαλύπτεις τα μυστικά του και ανακαλύπτεις το μεγαλείο του που θα σε κάνει πάντα να επιστρέφεις σε αυτό. Και κάθε φορά θα έχει μια νέα ιστορία να σου διηγηθεί.

Ιδανικό για αρχάριους καθότι αποτελεί μια ομαλή και νόστιμη εισαγωγή στο κόσμο του Islay αλλά και για προχωρημένους που ξέρουν να εκτιμούν την πολυπλοκότητα και την ισορροπία.

Το Caol Ila 12 ετών δεν είναι το πιο τυρφώδες single malt. Δεν είναι το πιο φρουτένιο, ούτε το πιο “θαλασσινό”. Πιθανότατα δεν είναι καν το καλύτερο single malt από το Islay.

Τι σημασία έχει όμως αυτό; Το Caol Ila 12 ετών είναι ένα single malt που αν “επενδύσεις” σε αυτό θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Ένα single malt που σε κάνει να θέλεις να ξαναγεμίσεις το ποτήρι. Και αν αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο προσόν για ένα ουίσκι δεν ξέρω ποιο είναι.

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?