woodford reserve 0

Woodford Reserve Straight Bourbon | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

Τι πραγματικά έλειπε από τη θεματολογία του The Whisky Beat τόσα χρόνια; “Πολλά”, θα πείτε και δεν θα διαφωνήσω. Τι, όμως, πραγματικά έλειπε;

Ένα άρθρο για κάποιο αμερικάνικο ουίσκι θα πω εγώ και θα συμφωνήσετε και εσείς.

Η πρώτη μας “επίσκεψη” στην χώρα του θείου Σαμ, λοιπόν, θα γίνει με ένα bourbon από το Kentucky, που παρασκευάζεται στο πιο παλιό αποστακτήριο στην πολιτεία, έχει “άγγιγμα” Σκωτίας και κατέχει 19 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Πάμε να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε το Woodford Reserve Straight Bourbon.

 

woodford reserve 1

 

To αποστακτήριο Woodford Reserve

Το αποστακτήριο βρίσκεται στις Βερσαλλίες του Kentucky και η ιστορία του ξεκινά το 1797 όταν ο Elijah Pepper ξεκίνησε να αποστάζει καλαμπόκι. Ο Pepper μετακόμισε το αποστακτήριο στην τωρινή του τοποθεσία στο Glenn’s Creek το 1812.

 

woodford reserve distillery 5
To πανέμορφο αποστακτήριο Woodford Reserve. (encircle photos)

 

Το 1835, ο Oscar Pepper, γιος του Elijah ανέλαβε το αποστακτήριο και προσέλαβε έναν σκωτσέζο επιστήμονα ονόματι James C. Crow να αναλάβει την απόσταξη. Στον Dr. Crow αποδίδεται η ανάπτυξη της πρακτικής της ζύμωσης ενός ξινού πολτού (sour mash) για την παραγωγή whiskey, πρακτική που πλέον χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των αποστακτηρίων στην Αμερική!

Κατά την τεχνική sour mash, το πολύ όξινο υπόλειμμα της ζύμωσης και της απόσταξης προστίθεται στην επόμενη παρτίδα ζύμωσης. Το όξινο υπόλειμμα διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα του PH κατά τη ζύμωση, παρέχει συνέπεια και προσθέτει γεύση. Η πλειοψηφία των αποστακτηρίων χρησιμοποιεί αυτή τη τεχνική. Η διαδικασία όσων δεν το κάνουν ονομάζεται sweet mash.

Το 1878 το αποστακτήριο πέρασε στα χέρια των Leopold Labrot και James Graham μέχρι το 1940 που το εξαγόρασε η Brown-Forman. Με την παρακμή του bourbon η Brown-Forman το πούλησε το 1971 αλλά το αγόρασε εκ νέου το 1994 και το 1996 λανσάρει επίσημα το Woodford Reserve ως brand bourbon. Το όνομά του προήλθε από την κομητεία Woodford όπου παραγόταν.

Το 2005, η Brown-Forman, μετονομάζει το αποστακτήριο από Labrot and Graham σε Woodford Reserve και αναγνωρίζεται ως το παλαιότερο αποστακτήριο στο Kentucky. Ομολογουμένως ένα από τα ομορφότερα αποστακτήρια της περιοχής, ορίσθηκε Εθνικό Ιστορικό Αξιοθέατο το 2000 και είναι ένα από τα 32 ιστορικά μνημεία του Kentucky!

 

woodford reserve 2

 

Η παραγωγή του Woodford Reserve Straight Bourbon

Σύμφωνα με το Federal Standards of Identity for Distilled Spirits του 1964, το Bourbon είναι ένα μοναδικό προϊόν των ΗΠΑ και για να χαρακτηριστεί έτσι πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Πρώτη ύλη πρέπει να είναι ένας συνδυασμός σιτηρών με τουλάχιστον 51% καλαμπόκι.
  • Nα αποσταχθεί το πολύ μέχρι τα 160 proof (80% abv).
  • Nα παλαιωθεί σε νέα, αχρησιμοποίητα, καψαλισμένα δρύινα βαρέλια.
  • Nα μπει στο βαρέλι σε δύναμη όχι μεγαλύτερη των 125 proof (62,5% abv).

Αν ένα bourbon πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια και έχει ωριμάσει για τουλάχιστον 2 χρόνια μπορεί να αποκαλεστεί Straight Bourbon. Όπως το Woodford Reserve Straight Bourbon.

Το ρυάκι Glenns στις όχθες του οποίου είναι χτισμένο τo αποστακτήριο Woodford Reserve είναι παραπόταμος του ποταμού Kentucky και είναι πηγή νερού εξαιρετικής ποιότητας, φυσικώς φιλτραριζόμενο από τον ασβεστόλιθο του εδάφους. Το νερό χρησιμοποιείται στην ζύμωση, μετά την απόσταξη ώστε να αραιωθεί το νέο απόσταγμα και μετά την ωρίμαση ώστε το bourbon να φτάσει στην επιθυμητή “δύναμη εμφιάλωσης”, 43.2% abv. Ναι, το Woodford Reserve χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα μέτρησης αλκοόλ και όχι το αμερικάνικο των proof. Ο ασβεστόλιθος αφαιρεί τον καταστρεπτικό για το απόσταγμα σίδηρο και εμπλουτίζει το νερό με επιθυμητά μέταλλα όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

 

woodford reserve 3

 

Το mash bill του Woodford αποτελείται από 72% καλαμπόκι, 18% σίκαλη και 10% βυνοποιημένο κριθάρι. Όλα τα σιτηρά είναι τοπικά. Ο πολτός των σιτηρών αναμειγνύεται σε δεξαμενές από κυπαρίσσι με νερό και μαγιά 72Β, ένα είδος που έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για το Woodford Reserve. Η ζύμωση είναι ιδιαίτερα μακρά, διαρκεί 5-7 ημέρες, γεγονός που επιτρέπει στην μπύρα, όπως ονομάζεται το ζυμωμένο υγρό στην Αμερική, να αναπτύξει περίπλοκες γεύσεις αλλά κυρίως πολλούς εστέρες, χημικές ενώσεις με γεύσεις κυρίως φρούτων.

Η απόσταξη είναι επίσης μοναδική σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας του. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αποστάγματος από pot still (χάλκινο άμβυκα παρτίδας) και column still (αποστακτήρας στήλης συνεχούς απόσταξης).

Μέρος της μπύρας υπόκειται σε τριπλή απόσταξη σε τρεις μεγάλους χάλκινους άμβυκες κατασκευασμένους και εισηγμένους από την Forsyth’s στη Σκωτία ειδικά για το Woodford Reserve. Ένα άλλο μέρος υπόκειται σε διπλή απόσταξη σε ένα τυπικό αποστακτήρα στήλης της Vendome στο κεντρικό αποστακτήριο της Brown-Forman στο Shively του Kentucky.

 

woodford reserve 6
Οι τρεις χάλκινοι άμβυκες (pot stills) του Woodford Reserve που έχουν κατασκευαστεί από την Forsyth’s στην Σκωτία.

 

Τα δύο αποστάγματα ωριμάζουν ξεχωριστά και “παντρεύονται” για να εμφιαλωθούν εξασφαλίζοντας ένα συνεπές και σταθερό προϊόν. Το νέο απόσταγμα (new make spirit) βγαίνει στους 79% abv (158 proof) αλλά μειώνεται με την προσθήκη νερού στους 55% abv (110 proof).

Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμαση του Woodford Reserve παρασκευάζονται ειδικά για αυτό από ένα από τα βαρελοποιεία της Brown-Forman, όπως συμβαίνει και για τα υπόλοιπα brands της εταιρίας. Η αποθήκη του Woodford Reserve είναι από τις πιο παλιές αποθήκες θερμαινόμενες με ατμό στο Kentucky. Η θέρμανση με ατμό χρησιμοποιείται για να μεγιστοποιηθεί η αλληλεπίδραση του αποστάγματος με τη δρύ των βαρελιών. Ωστόσο, η τεχνική αυτή έχει ουσιαστικά απορριφθεί από τα υπόλοιπα αποστακτήρια τα οποία απλά αφήνουν εκτεθειμένα τα βαρέλια στον καιρό του περιβάλλοντος. Τα βαρέλια υπόκεινται αρχικά σε ελαφρύ ψήσιμο και μετά σε δυνατό καψάλισμα.

Μπορεί το Woodford Reserve Straight Bourbon να μη φέρει δήλωση ηλικίας αλλά γνωρίζουμε ότι είναι περίπου 6-7 ετών.

Fun Fact: Το Woodford Reserve είναι το επίσημο bourbon του Kentucky Derby® και παρουσιάζει 212 διαφορετικές διακριτές γευστικές νότες.

 

Woodford Reserve – Info & Facts

Ηλικία: 6-7 years old.
Mash bill: 72% καλαμπόκι, 18% σίκαλη και 10% βυνοποιημένο κριθάρι.
ABV: 43.2%
Τιμή: ~38 €

 

 

Tasting Notes

Μύτη: Έντονη “αμερικάνικη” μύτη που μόνο ένα γλυκό σιτηρό σαν το καλαμπόκι και τα “παρθένα” βαρέλια μπορούν να δώσουν. Κατακλυσμός βανίλιας, καραμέλας, μελιού, σοκολάτας, μπαχαρικών και αποξηραμένων πορτοκαλιών.
Ουρανίσκος: Πλούσιο και στρογγυλό. Καραμέλα βουτύρου, κανέλλα, σοκολάτα, εσπρέσσο.
Τελείωμα: Μακρύ με δημητριακά και καμένο ξύλο.

Βαθμολογία: 84/100

 

woodford reserve 4

 

Bottomline

Η πλούσια ιστορία και η ξεχωριστή παραγωγή του Woodford Reserve αντανακλάται απόλυτα στο ποτήρι και κάνει το Woodford Reserve Straight Bourbon να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπες επιλογές της κατηγορίας του και της τιμής του. Οι νότες της νέας καψαλισμένης δρυός όπως η βανίλια και η καραμέλα είναι φυσικά στο προσκήνιο αλλά το Woodford Reserve δεν μένει εκεί και παρουσιάζει πολλά περισσότερα επίπεδα γεύσεων και αρωμάτων που σου αποκαλύπτονται απλόχερα όσο περισσότερο χρόνο περνάς μαζί του. Έντονο, ώριμο, πολύπλοκο αλλά κυρίως… απολαυστικό.

Cheers!

*Ευχαριστώ θερμά τη Brown Forman Hellas, για την ευγενική παροχή της φιάλης για τη δοκιμή.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?