ardbeg wee beastie 1

Ardbeg Wee Beastie 5 years old | Review

  • Post category:Reviews / Whiskies

“Υπάρχουν πολλά πράγματα σε αυτό το κόσμο που δεν μπορούν να εξηγηθούν πλήρως. Κάτι τέτοιο, παράξενο, ανεξήγητο, αναδύθηκε πρόσφατα από τους τυρφόβαλτους του Islay. Όσοι το συνάντησαν λένε ότι είναι ένα νεαρό, δυναμικό πλάσμα με αξιοθαύμαστο “δάγκωμα”!”

Αυτό αναγράφεται στην πίσω ετικέτα μιας από τις πιο πολυσυζητημένες εμφιαλώσεις της χρονιάς, του νεότερου και νεαρότερου μέλους της οικογένειας του Ardbeg, του Ardbeg Wee Beastie 5 years old.

Με αυτή την ευφάνταση -αν μη τι άλλο- παρουσίαση που μοιάζει με κομμάτι σεναρίου κάποιας B-Movie σε συνδυασμό με το πανέμορφο artwork που συνόδευσε το λανσάρισμα του, το Ardbeg μας σύστησε το “μικρό τερατάκι” του, ένα ουίσκι πέντε -μόλις- ετών που…”δαγκώνει”!

 

ardbeg wee beastie 2

 

Fact

Ο όρος “Wee Beastie” στη Σκωτία συχνά αναφέρεται στα μικρά ενοχλητικά κουνούπια των βάλτων των οποίων τα τσιμπήματα προκαλούν μια διαρκή και πολύ δυσάρεστη φαγούρα!

 

Το αποστακτήριο

Το Ardbeg βρίσκεται στη νότια πλευρά του θρυλικού νησιού Islay, γνωστό για την παραγωγή καπνιστών ουίσκι, στην ακτή Kildalton. Ιδρυθέν το 1815 από την οικογένεια McDougall, γνώρισε ιδιαίτερη “άνθηση” στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 υπό την ιδιοκτησία των DCL και Hiram Walker λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για τυρφώδες ουίσκι σε blends. To 1981 πτωχεύει και κλείνει για πρώτη φορά αλλά ανοίγει ξανά το 1989 υπό την σκέπη των Allied Distillers, που μεταξύ άλλων, εκείνη τη περίοδο, κατείχαν και το Laphroaig. Ήδη από τότε είχε αποκτήσει τεράστια φήμη ως cult single malt με φανατικούς οπαδούς.

 

 

Το δεύτερο “λουκέτο” όμως είναι και το πιο διάσημο. Το 1996 ξανακλείνει άλλα ένα χρόνο μετά το Glenmorangie το “διασώζει” αγοράζοντας το αποστακτήριο μαζί με το απόθεμα του και αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλεία να κρατήσει το όνομα του Ardbeg στην κορυφή μέσω εμφιαλώσεων από τα υπάρχοντα βαρέλια αλλά ταυτόχρονα και να αναβιώσει το χαρακτήρα του στην παραγωγή. Από το 2004 ανήκει στον όμιλο LVMH (Luis Vuitton Moët Hennessy) που εξαγόρασε τόσο το Glenmorangie όσο και το Ardbeg. Το 2000 κυκλοφορεί για πρώτη φορά το εμβληματικό Ardbeg TEN και από τον Απρίλιο του 2020 κυκλοφορεί το νεότερο μέλος της βασικής του γκάμας, το Ardbeg Wee Beastie 5 ετών.

Το Ardbeg χρησιμοποιεί σταθερά τυρφώδες κριθάρι στα 55ppm και ζύμωση 52 ωρών ενώ το ένα και μοναδικό ζεύγος χάλκινων αμβυκών του έχει έναν χαρακτηριστικό καθαριστή (purifier) στο βραχίονα (lyne arm) για επιπλέον αναρροή στην απόσταξη και απομάκρυνση των βαρύτερων φαινολών. Το σπάνιο αυτό χαρακτηριστικό κάνει τους αποστακτήρες του Ardbeg να ξεχωρίζουν από την πλειοψηφία των υπολοίπων αποστακτήρων. Το νέο απόσταγμα (new make spirit) βγαίνει στους 60-61% αλκοολικούς βαθμούς -από τα πιο βαθιά κοψίματα στη Σκωτία- εξού και ο έντονα φαινολικός-καπνιστός χαρακτήρας του.  Η ετήσια παραγωγή του είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια λίτρα αποστάγματος -από τις μικρότερες στο νησί- το οποίο όμως κυκλοφορεί όλο ως Ardbeg single malt. Πάγια τακτική του είναι να μην προσφέρει καθόλου ουίσκι για blends ενώ πολύ σπάνια πουλάει σε ανεξάρτητους εμφιαλωτές.

 

ardbeg wee beastie 5

 

Info & Facts

Το Ardbeg μας υπόσχεται ένα ζωηρό και ιδιαίτερα καπνιστό ουίσκι. Με μόλις πέντε χρόνια ωρίμανσης, ο θρυλικός καπνός του Ardbeg παραμένει αδάμαστος από το ξύλο, αποκαλύπτωντας ένα “μικρό κτήνος”! Τα βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν είναι τόσο από bourbon όσο και από oloroso sherry ενώ δεν πρόκειται για μια special ή limited έκδοση. Το τερατάκι είναι εδώ για να μείνει ως μέλος της βασικής γκάμας του αποστακτηρίου μαζί με τα Ardbeg TEN, An Oa, Uigeadail και Corryvreckan.

H τιμή του θα είναι περίπου στα 50€.

Το Ardbeg Wee Beastie είναι ένα εξαιρετικό δράμι. Ως το νεαρότερο ουίσκι μας, επιδεικνύει καθαρά τα χαρακτηριστικά των αποστακτήρων μας – ενα κανονικό μικρό κτήνος!

Mickey Heads, Ardbeg Distillery Manager 2007-2020

 

ardbeg wee beastie 4

 

Γευστική Δοκιμή

Η πρώτη μυρωδιά είναι δυναμική, έντονη και “παράξενη” όπως ακριβώς υποσχέθηκε η ετικέτα του. Ο καπνός της τύρφης σε κατακλύζει μαζί με νότες μπαχαρικών, εσπεριδοειδών και κρέατος. Στο στόμα το “τερατάκι” δείχνει τα δόντια του και την ηλικία του καθώς δεν μπορείς να αγνοήσεις τις “γωνίες” του, αποτέλεσμα της -προφανώς- ημιτελούς ενσωμάτωσης του αλκοόλ, η οποία όμως είναι καλύτερη απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Η γεύση του, ωστόσο, περισσεύει και παρουσιάζει μια όμορφη βοτανική συνιστώσα πέρα από τις πιο έντονες νότες τύρφης, λεμονιού και μελιού. Ο χαρακτήρας του Ardbeg είναι παρών αλλά αλλαγμένος και παράξενα ελκυστικός.

 

Tasting Notes

Χρώμα: Ανοιχτό ξανθό (Πιθανότατα φυσικό χρώμα).
ABV: 47,4%
Chill Filtration: Όχι
Μύτη: Φωτιά και στάχτη με έντονη δόση βύνης, μπέικον, αλμύρας, λεμονιού και μπαχαρικών όπως κόκκινο πιπέρι και πάπρικα. Έντονα φαινολικός χαρακτήρας που προδίδει την νεαρότητα του.
Ουρανίσκος: Λεπτό σώμα όπως είναι λογικό που προωθεί ακόμα περισσότερο τον καπνιστό χαρακτήρα του. Επιθετικό φυσικά αλλά γεμάτο γεύση. Τύρφη στην πιο ακατέργαστη μορφή της, λεμόνι, μέλι, στάχτη, μπέικον, πίσσα, βότανα (δάφνη), γρασίδι.
Τελείωμα: Μακρύ με ξηρό καπνό και γλυκόξινες νότες.

*Το νερό δυστυχώς υπονομεύει τη μύτη και την “κλειδώνει” ενώ στο στόμα το γλυκαίνει αλλά ταυτόχρονα το κάνει και πιο “αιχμηρό”. Συνεπώς, το νερό θα το σύστηνα μόνο για να δείτε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα αντίδραση, που ίσως είναι μια ακόμα ένδειξη της νεαρότητάς του.

Βαθμολογία 85/100

 

ardbeg wee beastie 3

 

Bottomline

Τo Ardbeg επέλεξε να κάνει δήλωση ηλικίας στο Wee Beastie αντί να προτιμήσει ένα υπερκοστολογημένο NAS. Έστω και αν αυτή είναι στα πέντε μόνο έτη, οφείλουμε ένα τεράστιο μπράβο στο Ardbeg για την επιλογή του καθώς αυτή βαδίζει στο δρόμο της ειλικρίνειας των εμφιαλώσεων και μακάρι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Σαν ουίσκι το Ardbeg Wee Beastie 5 ετών δεν υπόσχεται ωριμότητα, στρογγυλότητα και πολυπλοκότητα αλλά ένταση, νεύρο και πολύ καπνό και αυτό το καταφέρνει περίφημα. Οι αναμενόμενες “γωνίες” του, όμως, φυσικά δεν μπορούν να αγνοηθούν και ίσως μια λίγο καλύτερη τιμή να τις έκανε πολύ πιο υποφερτές.

Σίγουρα θα διχάσει. Και αυτό διότι παρουσιάζει γευστικές νότες και αρώματα στην πιο πρωτόγονη μορφή τους, γεγονός που κάποιους θα τους  εκπλήξει θετικά αλλά κάποιους θα τους ξενίσει. Ο χαρακτήρας του new make spirit είναι περισσότερο ευδιάκριτος απ’ ότι η επιρροή των βαρελιών και σε κατακλύζει με αρώματα και γεύσεις που σπάνια βρίσκεις σε πιο ώριμα ουίσκι!

Μια εντελώς καινούργια, παράξενα ελκυστική, εμπειρία.

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?