mortlach VT 0

Mortlach Virtual Tasting: Mortlach 12, 16 και 15 years old – Six Kingdoms

  • Post category:Reviews / Events

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 έλαβε χώρα ακόμα μία ψηφιακή γευσιγνωσία του The Whisky Beat. Σε συνεργασία με το Mortlach αυτή τη φορά.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού που ζούμε τον τελευταίο χρόνο σίγουρα έχουν επηρεάσει όλη τη κοινωνία και πολλές εκφράσεις κοινωνικοποίησης. Τα whisky tastings δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση και έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες πραγματοποιούμενα πλέον διαδικτυακά.

Έτσι το The Whisky Beat και το Mortlach διοργάνωσαν μια μυστική ψηφιακή γευσιγνωσία για μερικούς εκλεκτούς καλεσμένους. Η γευσιγνωσία ήταν αφιερωμένη σε τρεις εμφιαλώσεις του αγαπημένου Mortlach: Το Mortlach 12 years old, Mortlach 16 years old και Mortlach 15 years old – Six Kingdoms.

Γνωρίσαμε το Mortlach και την διάσημη διαδικασία απόσταξής του και συζητήσαμε για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό δοκιμάζοντας τις τρεις εκφράσεις του. Στο τέλος της συζήτησής μας είχαμε την ευκαιρία να “παντρέψουμε” τα αποστάγματά μας με εκλεκτά εδέσματα που απογείωσαν την ούτως ή άλλως απολαυστική βραδιά μας. Αυτά αποτελούσαν μια επιλογή από αλλαντικά (Speck, Bresaola Della Valtellina,Prosciutto Parma) και τυριά (Brie de Meaux, Camembert de Normandie).

 

Photos by @angelamaridaki

 

Ο νικητής της βραδιάς; Θα τον αποκαλύψουμε στο τέλος. Πάμε όμως να θυμηθούμε το Mortlach και να δοκιμάσουμε μαζί τα Mortlach 12, 16 και 15 years old – Six Kingdoms.

 

The Beast of Dufftown

To “Kτήνος του Dufftown” όπως είναι γνωστό το Mortlach, το γνωρίσαμε πρόσφατα εκτενώς. Το αποστακτήριο βρίσκεται στην καρδιά του Speyside της Σκωτίας. Ιδρύθηκε το 1823 και ήταν το πρώτο νόμιμο αποστακτήριο στο Dufftown. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του πέρασε από πολλά χέρια και είχε φτάσει στο σημείο να λειτουργεί ακόμα και ως ζυθοποιείο αλλά ο George Cowie, o εμβληματικός ιδιοκτήτης του Mortlach, το καθιέρωσε ως αποστακτήριο ουίσκι το 1853. H χαρακτηριστική διαδικασία απόσταξης 2,81 φορών σχεδιάστηκε από τον γιο του George Cowie, τον Alexander το 1897 και θεωρείται ότι είναι μια “ωδή” στους παλιούς τρόπους παραγωγής και υπεύθυνη για τον πλούσιο κρεάτινο χαρακτήρα του Mortlach μέχρι και σήμερα. Σήμερα ανήκει στη Diageo.

 

Mortlach 0

 

Χρησιμοποιεί εντελώς μη-τυρφώδες κριθάρι για τη βύνη του και η ζύμωση διαρκεί τουλάχιστον 53 ώρες.
Το wash που προκύπτει από τη ζύμωση μεταφέρεται στους άμβυκες για την περίφημη απόσταξη 2,81 φορών του Mortlach και το νέο απόσταγμα ωριμάζει σε συνδυασμό bourbon και sherry βαρελιών.

Για την απόσταξη μιλήσαμε πρόσφατα αναλυτικά και παραπάνω πληροφορίες για το πώς ακριβώς λειτουργεί, ποιος ο ρόλος του περίφημου αποστακτήρα Wee Witchie μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πάμε λοιπόν να δοκιμάσουμε τις τρεις διάσημες εκφράσεις του Mortlach!

 

Mortlach 12 years old – The Wee Witchie

To Μοrtlach 12 ετών είναι η βασική κυκλοφορία του αποστακτηρίου και αποτελεί μια ωδή στον αποστακτήρα που ευθύνεται για “Το Κτήνος του Dufftown”, τον μικρό αλλά θαυματουργό Wee Witchie! Οι χαρακτηριστικές κρεάτινες νότες του Mortlach είναι παρούσες αλλά ισορροπούν με γλυκά αρώματα μελιού και εσπεριδοειδών. Ένα ισορροπημένο, στρογγυλό και πεντανόστιμο ουίσκι και ένα από τα καλύτερα 12άρια της αγοράς. Δείτε την αναλυτική κριτική του Mortlach 12 years old εδώ.

 

mortlach VT 1

 

Released: 2018
Ηλικία: 12 years old
Παλαίωση: Ex-bourbon & Ex-sherry casks
ABV: 43,4%
Τιμή: 60€

Χρώμα: Καραμελί
Μύτη: Πανέμορφη μύτη με νότες μελιού, άνθη κήπου, χυμό πορτοκαλιού, ίχνη φράουλας, μοσχοκάρυδο, βανίλια, σταφίδες, μπανάνα και διακριτικές νότες υγρού ταμπάκο και κρέατος.
Ουρανίσκος: Μέσο σώμα, ισορροπημένο, λιπαρό με καλή αίσθηση στο στόμα. Σταφίδες, μαρμελάδα πορτοκάλι, καστανή ζάχαρη, μέλι και δρυς. Η κρεάτινη νότα εμφανίζεται και εξαφανίζεται σε διάφορες στιγμές.
Τελείωμα: Μέσης διάρκειας με κίτρο πορτοκαλιού, ξηρούς καρπούς, τανίνες και δρύ.

 

Mortlach 16 years old – Distiller’s Dram

To “Κτήνος του Dufftown” στην 16 ετών έκφρασή του έχει ωριμάσει σε refill και first-fill πρώην-sherry βαρέλια για τουλάχιστον 16 χρόνια. Μια συνταγή που προσωπικά την θεωρώ ιδανική για πλούσια σε θείο αποστάγματα όπως το new make spirit του Mortlach. Αυτά ταιριάζουν υπέροχα με τα sherry βαρέλια, ειδικά ευρωπαϊκής δρυός σε χρόνους παλαίωσης περίπου στα 15-18 χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται απόλυτα και στον ουρανίσκο μας. Πλούσιο σώμα, sherry χαρακτήρας, ισορροπία και νότες σκούρων αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας και γλυκών μπαχαρικών. Εδώ οι βαρύτερες γεύσεις και τα αρώματα κρέατος, δέρματος και βρεγμένου ξύλου πραγματικά αποθεώνονται.

 

mortlach VT 3

 

Released: 2018
Ηλικία: 16 years old
Παλαίωση: Ex-sherry casks
ABV: 43,4%
Τιμή: 100€

Χρώμα: Κεχριμπάρι
Μύτη: Ζεστά αρώματα αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Μια όμορφη φρέσκια βοτανικότητα ισορροπεί υπέροχα τα κρεάτινα αρώματα. Όμορφη και πλούσια μύτη.
Ουρανίσκος: Καλό σώμα και αρκετά λιπαρό. Τα θειικά στοιχεία αυξάνονται. Αποξηραμένο σύκο, σκούρα σοκολάτα, καραμέλα, μοσχοκάρυδο, δέρμα και βρεγμένο ξύλο.
Τελείωμα: Μακρύ με σκούρα σοκολάτα και κανέλα.

 

Mortlach 15 years old – Six Kingdoms (Game of thrones Single Malt Whisky Collection)

H ένατη και τελευταία προσθήκη στην σειρά single malt whisky της Diageo αφιερωμένη στη σειρά του HBO, Game of Thrones, ήρθε λίγο μετά το τηλεοπτικό φινάλε της. Το Mortach 15 ετών Six Kingdoms είναι αφιερωμένο στα έξι πλέον βασίλεια του Westeros και στην ετικέτα του φιγουράρει «Το Κοράκι με τα Τρία Μάτια», ο ένας και μοναδικός κυβερνών των έξι βασιλείων!

Έχει ωριμάσει για τουλάχιστον 15 χρόνια κυρίως σε first-fill sherry βαρέλια και έχει «τελειώσει» σε αμερικάνικα βαρέλια bourbon. Μια κάπως ασυνήθιστη συνταγή που μεταφράζεται σε ιδιαίτερα μπαχαρικό χαρακτήρα με αρκετή ξηρότητα ξύλου. Αρκετά “κλειστό” στην αρχή, θέλει λίγο χρόνο στο ποτήρι μετά το σερβίρισμα. Λίγες σταγόνες νερού επίσης βοηθάνε αρκετά να αναδείξει τα μυστικά του.

 

mortlach VT 2

 

Released: 2019
Ηλικία: 15 years old
Παλαίωση: First-fill sherry casks, finished in Ex-bourbon
ABV: 46%
Τιμή: 130€

Χρώμα: Ξανθό προς χρυσό
Μύτη: Αρκετά κλειστή στην αρχή, θέλει μερικά λεπτά πριν αποκαλυφθεί. Γήινα αρώματα, μοσχοκάρυδο και φλούδα πορτοκαλιού σε συνδυασμό με κάποια κρεάτινα στοιχεία στο υπόβαθρο. Μερικές σταγόνες νερό βοηθούν να “ανοίξει” ευκολότερα.
Ουρανίσκος: Το αλκοόλ δείχνει τα δόντια του. Μέσο σώμα. Πολύ μπαχαρικό και κιτρικό. Το νερό το εξομαλύνει αρκετά και αποκαλύπτει και πιο γλυκά χαρακτηριστικά όπως κεράσι, σοκολάτα και καρύδα.
Τελείωμα: Μέσης διάρκειας με αρκετό ξύλο και μπαχαρικά.

 

Bottomline

Οι τρεις εκφράσεις του Mortlach που δοκιμάσαμε σήκωσαν πολύ συζήτηση αλλά στο τέλος απόλυτος νικητής αναδείχθηκε το Mortlach 16 ετών που μάγεψε με το πλούσιο σώμα του και την βαθιά γεύση του! Το Mortlach 15 ετών Six Kingdoms μπορεί να δίχασε με τον έντονα μπαχαρικό χαρακτήρα του αλλά βρήκε θαυμαστές που το έφεραν στην δεύτερη θέση. Τρίτο, το Mortlach 12 ετών το οποίο όμως ομόφωνα χαρακτηρίστηκε ένα υπέροχο και value for money dram.

Στο “πάντρεμα” με τα τυριά και τα αλλαντικά που είχαμε όμως, η γνώμη του κοινού ήταν διαφορετική. Μπορεί το Mortlach 16 και το Mortlach 15 να ταίριαξαν όμορφα με κάποια από τα εδέσματα, ωστόσο το Mortlach 12 ταίριαξε όμορφα σχεδόν με όλα, εξελίχθηκε πολύ όμορφα στον ουρανίσκο μας και αναδείχθηκε ως το πιο “γαστρονομικό” ουίσκι από τα τρία!

Ωστόσο όπως σε κάθε συνάντησή μας το ποιος αναδείχθηκε νικητής λίγο μετράει. Αυτό που μετράει είναι ότι συναντιόμαστε, έστω και ψηφιακά με λάτρεις του ουίσκι, φίλους, γνωστούς και μη από όλη την Ελλάδα και κάνουμε όμορφη παρέα δοκιμάζοντας υπέροχα αποστάγματα. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει σαν “επίγευση” είναι οι όμορφες αναμνήσεις.

Μέχρι την επόμενη “συνάντησή” μας λοιπόν…

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?