ouiski mexri 50 euro ουίσκι μέχρι 50 ευρώ

Τα καλύτερα single malt ουίσκι με τιμή μέχρι 50€

  • Post category:Guides / Shopping

Μια από τις πιο συνήθεις απορίες – ερωτήσεις που έχει κάποιος, ειδικά αν είναι αρχάριος στον κόσμο του ουίσκι, είναι τι ουίσκι μπορεί να αγοράσει χωρίς να χρειαστεί να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα.

Ποια είναι τα single malt ουίσκι που συνδυάζουν ποιότητα και χαμηλή τιμή, είναι νόστιμα αλλά και οικονομικά;

Κάποτε, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να γεμίσει μια λίστα με εκατοντάδες επιλογές. Πλέον όμως, δυστυχώς, τα ποιοτικά και προσιτά single malt σπανίζουν και κάθε χρόνο οι επιλογές μας όλο και λιγοστεύουν.

Η αδιαμφισβήτητη ραγδαία άνοδος στη ζήτηση του single malt ουίσκι την τελευταία δωδεκαετία που επιφέρει μια σταδιακή άνοδο στις τιμές των εμφιαλώσεων κάθε χρόνο αλλά και η γενικότερη ακρίβεια που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλήττει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, καθιστούν τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αυτονόητους.

Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο δραματικά. Ακόμα και το 2024, ακόμα και με τόσες αυξήσεις τιμών, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές ουίσκι που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα με τιμή μέχρι το (ψυχολογικό) όριο των 50€.

Πάμε να τις γνωρίσουμε;

 

Disclaimer: Οι παρακάτω επιλογές είναι προσωπικές επιλογές του γράφοντος. Το άρθρο εστιάζει αποκλειστικά σε single malt και όχι άλλους τύπους ουίσκι. Οι τιμές προέρχονται από την ελληνική αγορά και είναι πολύ πιθανό τη στιγμή που θα διαβάζετε το παρόν κείμενο να έχουν αλλάξει. Φυσικά, οι τιμές από κατάστημα σε κατάστημα διαφέρουν. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα ουίσκι της λίστας μπορείτε να τα βρείτε μέχρι 50€ σε όλα τα καταστήματα της χώρας. Το κείμενο θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διατηρείται όσο πιο επίκαιρο γίνεται. Η σειρά που παρουσιάζονται είναι τυχαία.

 

Arran 10 Year-Old

Η ναυαρχίδα του αποστακτηρίου από το νησί του Arran είναι διαχρονικά ένα από τα πιο value-for-money ουίσκι που μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική αγορά. Εσπεριδοειδή, βοτανικότητα, δημητριακά συμβάλλουν σε ένα απίστευτα πολύπλοκο γευστικό προφίλ.

Abv: 46%
Τιμή: 48€

 

Laphroaig 10 Year-Old

Ένα από τα πιο εμβληματικά, νόστιμα και γεμάτα χαρακτήρα single malt είναι παραδοσιακά και ένα από τα πιο προσιτά παρά τις συνεχόμενες ανατιμήσεις. Μια από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία. Διαβάστε την αναλυτική κριτική μου.

Abv: 40%
Τιμή: 50€

 

Old Pulteney 12 Year-Old

Όχι απλά ένα ακόμα “παράκτιο” και “ναυτικό” ουίσκι. Με ιδιαίτερη αλμύρα αλλά και γλυκύτητα, το Old Pulteney 12 ετών είναι ο ορισμός του είδους.

ABV: 40%
Τιμή: 42 €

 

Glenfarclas 12 Year-Old

Το αγαπημένο αποστακτήριο του Speyside φημίζεται για τις ποιοτικές και προσιτές οικονομικά εμφιαλώσεις του. H 12-ετών έκφρασή του έχει παλαιώσει σε βαρέλια sherry, κατά τη συνήθη πρακτική του αποστακτηρίου, και προσφέρει περίσσεια φρούτων και γλυκών μπαχαρικών.

Abv: 43%
Τιμή: 50€

 

anCnoc 12 Years-Old

Το anCnoc προέρχεται από το αποστακτήριο του Knockdhu και έχει παλαιώσει αποκλειστικά σε πρώην-bourbon βαρέλια για τουλάχιστον 12 έτη. Κομψό, απαλό προφίλ με γλύκα μελιού, δημητριακά και άνθη.

ABV: 40%
Τιμή: 40 €

 

Talisker 10 Year-Old

Ένα ακόμα εμβληματικό single malt με απίστευτο χαρακτήρα, πεντανόστιμο και διαχρονικά σε εξαιρετική τιμή. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω; Διαβάστε την αναλυτική κριτική μου και για την επίσκεψή μου στο αποστακτήριο του Talisker.

Abv: 45.8%
Τιμή: 45€

 

Benromach 10 Year-Old

Ένα απίστευτα υποτιμημένο single malt που ίσως να του ανήκει η κορυφή της λίστας! Πολύπλοκο γευστικό προφίλ με μέτριας έντασης καπνό τύρφης (12-14 ppm). Παραγμένο με παραδοσιακές μεθόδους και “ειλικρινές” σε κάθε πτυχή του, αξίζει την αμέριστη προσοχή μας.

Abv: 43%
Τιμή: 50€

 

Highland Park 12 Year-Old

H νόστιμη διακριτική τύρφη του Highland Park συνδυάζεται με γλυκά φρούτα και μέλι. Κλασική και διαχρονική αξία. Ένα από τα καλύτερα “12άρια” που μπορεί κανείς να δοκιμάσει! Διαβάστε την αναλυτική κριτική μου.

Abv: 43%
Τιμή: 50€

 

Glengoyne 12 Year-Old

Το Glengoyne είναι ένα αποστακτήριο που δεν απογοητεύει ποτέ και το 12άρι του είναι ένα ουίσκι απολαυστικό όσο λίγα. Φρέσκια μύτη με νότες καραμέλας, ξύσματος λεμονιού και χυμού εσπεριδοειδών και γλυκός, δημητριακός και βοτανικός χαρακτήρας.

Abv: 43%
Τιμή: 50€

 

Deanston 12 Year-Old

To Deanston είναι ικανό να παράγει εξαιρετικά ουίσκι και το 12άρι του είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα. Malt παλαιάς κοπής, με νότες βύνης, καραμέλας, δρυός και πορτοκαλιού.

Abv: 46.3%
Τιμή: 50

 

BenRiach 10 Year-Old – The Smoky Ten

To αγαπημένο Curiositas μετονομάστηκε σε “Smoky Ten” μετά το rebranding του Benriach to 2020 αλλά ευτυχώς κράτησε τον ίδιο πεντανόστιμο χαρακτήρα. Απόδειξη ότι και στα Highlands μπορούν να παράγουν ποιοτικό τυρφώδες ουίσκι που κοντράρoνται στα ίσα με τα αντίστοιχα του Islay.

Abv: 46%
Τιμή: 48€

 

Smokehead Islay Single Malt

O μοναδικός εκπρόσωπος των NAS στη λίστα μας είναι ένα αγαπημένο τυρφώδες single malt από τον ανεξάρτητο εμφιαλωτή Ian MacLeod. To Smokehead είναι μια επίθεση στις αισθήσεις σου. Ένα ουίσκι από το Islay τόσο τολμηρό στη γεύση του όσο και στη προσέγγισή του.

Abv: 43%
Τιμή: 45€

 

Honourable Mentions

Τα παρακάτω ουίσκι επίσης αξίζουν την αναφορά μας και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στη λίστα μας.

Benriach 10 Year Old – The Original Ten (43% abv, 45€)
Fettercairn 12 Year Old (40% abv, 45€)
Aberlour 12 Year Old (40% abv, 50€)
Scapa Glansa (40% abv, 50€)
Port Askaig 8 Year Old (45.8% abv, 50€)
Aberfeldy 12 Year Old (40%, 45€)
Talisker Port Ruighe (45.8%, 50€)
Cragganmore 12 Year Old (40%, 45€)
Glenlivet 12 Year Old (40%, 48€)
Auchentoshan 12 Year Old (40%, 40€)
Glen Scotia Double Cask (40%, 50€)

Κλείνοντας, αν είστε από αυτούς που τα παραπάνω τα έχετε “φάει (πιεί) με το κουτάλι” ή προτίθεστε να ανεβείτε λίγο στην τιμή, παρακάτω θα βρείτε μερικές επιλογές με τιμή μέχρι 60€. Φυσικά, ειδικά σε αυτή την κατηγορία, οι εξαιρετικές επιλογές είναι πάρα πολλές αλλά δεν μπορώ να τις παραθέσω όλες καθώς ξεφεύγουμε από τους σκοπούς αυτού του άρθρου.

Glendronach 12 Year Old (43%, 55€)
Caol Ila 12 Year Old (43%, 55€)
Bunnahabhain 12 Year Old (46.3%, 60€)
Lagavulin 8 Year Old (48%, 55€)
Clynelish 14 Year Old (46%, 55€)
Redbreast 12 Year Old (40%, 60€)
Tamdhu 12 Year Old (43%, 55€)
Glenallachie 12 Year Old (46%, 58€)
Kilchoman Machir Bay (46%, 55€)
Craigellachie 13 Year Old (46%, 57€)
Ardbeg Wee Beastie 5 Year Old (47.4%, 55)
Balvenie Double Wood 12 Year Old (40%, 60€)

 

Slàinte mhath!

Μανώλης Μαθιουδάκης

Μόνιμος ταξιδευτής με προορισμό την ανακάλυψη του "νερού της ζωής". Μέσα από το The Whisky Beat μοιράζομαι τις σκέψεις, τις εικόνες και τις εμπειρίες που "κερδίζω" στην πορεία. Join me?